Uusimmat

Nyt se on täällä: HMD julkaisi odotetun Nokia 8 -lippulaivapuhelimensa

16.08.2017 21:45 Muropaketin toimitus

HMD Global on tänään Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa julkaissut uuden puhelinmallinsa  jatkamaan menestyneiden Nokia -älypuhelinten sarjaa. Nyt julkaistu Nokia 8 -puhelin on HMD Globalin ensimmäinen selkeä lippulaivasarjan puhelin.

Nokia 8 yhdistää valmistajan mukaan tämän hetken parhaan suorituskyvyn sekä valmistajan oman muotoilun. Puhelin jatkaakin jo aikaisemmista Nokia 3, 5, ja 6 -malleista tutulla muotoilukielellä, jota yhtiö on nyt vienyt askeleen eteenpäin. Nokia 8 muistuttaakin ulkonäöltään hyvin läheisesti alkuvuodesta esiteltyä Nokia 5 -mallia pyöreine muotoineen.

Nokia 8 on koostettu yhdestä 6000 -sarjan alumiinikappaleesta, joka on reunoiltaan vain 4,6 millimetriä. Keskimäärin puhelin on vain 7,3 millimetriä paksu, vaikkakin paksuin kohta yltää 8,3 millimetriin. Laitteen runko on koostettu 40-vaiheisella prosessilla, jossa alumiinista koottu runko on tarkkuushiottu, kiillotettu sekä anodisoitu.

Nokia 8:n suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, jonka kylkeen on istutettu neljä gigatavua RAM -muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilaa voidaan lisätä enintään 256 gigatavun microSD–muistikortilla.

Nokia 8:n IPS -näyttö on QHD-resoluutiolla varustettu (2560×1440 pikseliä) ja se pystyy 700 nitsin kirkkauteen. Puhelimen näyttö käyttää niin sanottua 2.5D-lasia eli näytön reunat kaartuvat hieman sivuille. Näytön lasi on Corningin Gorilla Glass 5.

Nokia 8:n yhteydessä myös Nokian vanha kumppani Zeiss palaa mobiilimarkkinoille, ja Nokia 8 onkin varustettu Zeissin optiikalla varustetulla kaksoiskameralla. Laitteen kummassakin takakamerassa on 13 megapikselin kenno. Näistä toinen on varustettu RGB-tallennuksella  sekä optisella kuvanvakaajalla ja toinen 13 megapikselin kamera tallentaa kuvat mustavalkoisina.

Myös etukamerassa käytetään 13 megapikselin kennoa. Sekä etu- että takakameran speksit ovat täysin samat. Linssien pikselikokoa on kasvatettu Nokia 6:n 1,0 mikrometristä 1,12 mikrometriin. Kameroissa on kohtuullisen valovoimainen f2.0-aukko. Takakameran apuna on tupla-LED-salama, ja kamera on varustettu myös lasertarkennuksella. Etukamerassa on myös automaattitarkennus.

Nokia 8 tuo mukanaan muutamia täysin uusia natiiviratkaisuja kameraan. Näistä ensimmäinen on mahdollisuus käyttää sekä etu- että takakameraa samaan aikaan. HMD mainostaakin ominaisuutta ”bothie”-termillä. ”Bothiet” ovat käytössä niin videoissa kuin myös normaaleissa kuvissa. Toinen uusi ominaisuus on mahdollisuus kuvata livevideoita natiivisti niin Facebookkiin kuin myös Youtubeen.

Äänipuolella HMD ja Nokian yhteistyö on tuottanut uuden OZO Audio -nimellä olevan tekniikan. Videokuvauksessa käytössä oleva OZO Audio -mahdollistaa mikrofonien tarkennuksen joko etualalle, taka-alalle tai puhelin voi nauhoittaa 360-asteen ääntä. Ominaisuutta voi käyttää esimerkiksi kohdentamaan äänen tallennuksen edessä olevaan puhujaan, samalla kuin taka-alalla oleva puhe tai melu vaimennetaan.

HMD jatkaa edelleen puhtaan Android-käyttöjärjestelmän käyttämistä ja laite tulee saamaan Googlen uusimmat tietoturvapäivitykset kuukausittain.

Nokia 8 saapuu markkinoille aluksi teräksen ja mattasinisen värisenä. Myöhemmin väritarjonta päivittyy vielä kiiltävällä pinnoitteella varustettuna, kuparin ja sinisen värisenä. Hinnoittelu tulee riippumaan markkina-alueesta, mutta HMD mainitsi on maininnut keskivertohinnaksi tulevan 599 euroa. Laitteen tarkemmat markkinakohtaiset julkaisuajat paljastetaan lähitulevaisuudessa.