Uusimmat

Pikatesti Langattomien Jabra Elite 75t -kuulokkeiden vastamelupäivitys – Uuden ja toimivan ominaisuuden lisääminen ilmaiseksi on harvinaista ja arvostettavaa herkkua

21.11.2020 19:00 Kai Taipale

Jabra on tuonut aiemmin tänä vuonna myyntiin tulleisiin kuulokkeisiinsa vastamelutoiminnon. Tämä tuli pyytämättä ja yllättäen, eikä vaadi käyttäjältäkään kuin yksinkertaisen päivityksen. Vastamelutoiminto ei pärjää parhaille kilpailijoilleen, mutta on kuitenkin hyvä lisä toimiviin kuulokkeisiin.

Jabra julkaisi syyskuussa uudet Elite 85t -kuulokkeet, joiden myötä valmistaja toi nappikuulokkeisiinsa myös aktiivisen vastamelutoiminnon. Samalla valmistaja kertoi tuovansa aktiivisen vastamelutoiminnon myös aiempiin Elite 75t- ja Elite Active 75t -malleihin. Tätä voi pitää miellyttävänä yllätyksenä, sillä alun perin kuulokkeita ei aktiivisella vastamelulla ole markkinoitu.

Juuri kuulokkeensa ostaneet voivat odottaa Jabra Elite 75t -kuulokkeiden sisältävän jo vastamelutoiminnon. Myös aiemmin kuulokkeensa hankkineille Jabra tekee oikein miellyttävän palveluksen. Uuden ominaisuuden saaminen käyttöön ei vaadi oikeastaan muuta kuin päivityksen ja lyhyen käyttöönotto-optimoinnin.

Suurin osa Jabra Elite 75t -kuulokkeiden käyttäjistä lienee asentanut Jabra Sound+ -sovelluksen mobiililaitteelleen (iOS tai Android). Ellei, se on tehtävä, jotta kuulokkeiden firmware-ohjelmisto on päivitettävissä.

Muropaketissa on aiemmin julkaistu Jabra Elite 75t -kuulokkeiden testi, jossa kuulokkeet todettiin erityisen toimiviksi esimerkiksi puhelukäyttöön, mutta pidettiin myös esimerkiksi tukevasta ja kompaktista kotelosta sekä kohtuullisesta akkukestosta. Yksi asia mitä jäätiin kaipaamaan oli juurikin aktiivinen vastamelu. Koska sellainen oli nyt saatavilla, päätimme kokeilla myös päivityksen ja sen myötä tulevan vastamelun toimivuuden.

Jabra Sound+ -sovellus ystävällisesti kertoikin päivityksen olevan tarjolla. Lataamiseen ja asentamiseen kului reilu varttitunti, jonka jälkeen sovellus tarjosi mahdollisuutta hienosäätää vastamelua omille korville soveltuvaksi.

Sovellus tarjoaa optimointiin 2D-matriisin, jonka avulla saa säätää vastamelun sellaiseksi, joka tuntuu itselle luontevimmalta. Tämä vaihe suositellaan tehtäväksi meluisassa ympäristössä, jollaiseksi valikoitui tällä erää autopesula, jossa taatusti melua riitti. Säädön vaikutus olikin tuolloin helpommin kuultavissa kuin käytössä, joten tämä vaihe tuntui olennaiselta vastamelun hyvällä toiminnalle.

Vastamelutoiminnon saa luonnollisesti pois käytöstä, mutta sille on myös kaksi käyttötapaa: tavallinen ja ympäröiviä ääniä läpipäästävä HearThrough.

Aktiivista vastamelua en pitäisi tehokkaimpana mitä laadukkaissa langattomissa nappikuulokkeissa on nähty, vaan pikemminkin tehokasta passiivista vaimennusta täydentävänä. Tehokkaimmin vastamelu onnistuu matalien taajuuksien kanssa. Myös keskiäänissä vaimennusta on havaittavissa, mutta korkeimmat äänet tulevat läpi lähes samaan tapaan kuin ilman toiminnon pitämistä päällä.

Perustason toiminnasta kielii se, ettei vastamelun voimakkuutta voi säätää tai muokata. Tämä ei silti ole mikään merkittävä ongelma, mutta kertoo ettei ominaisuus ole niin pitkälle kehitetty kuin vaikkapa valmistajan uudemmassa Elite 85t -mallissa.

Absoluuttisesti tehokkainta vaimennusta kaipaava pitää vastamelun päällä, mutta ympäristön äänistä kiinnostunut hyötyy Hearthrough-toiminnosta. Nappien passiivinen vaimennus on sen verran tehokas, että tämä vaihtoehto tuntuu ulkona liikkuessa jopa järkevimmiltä, sillä sen kanssa on helpoin havainnoida ympäröiviä äänilähteitä.

Jabra Sound+ -sovelluksen yksi tarjoama lisäerikoisuus on erilaisten taustaäänikenttien soittaminen sovelluksesta. Tämä voi olla ihan miellyttävä vaihtoehto, mikäli ei halua kuunnella vaikka musiikkia tai puhetta ja pelkän vastamelun eräänlainen kohina ei viehätä. Lintujen ääntelyn tai meren kohina on varsin rauhallista ja miellyttävän puoleista taustamelua.

Toiminto tulee pidettyä ihan mielellään päällä, joten akkukesto tipahtaa havaittavasti, mutta ero ei kokeilussa ollut mitenkään dramaattinen. Karkeasti voisi arvioida akkukeston tipahtavan vastamelua käyttäessä noin tunnin, eli käytännössä lukema olisi viiden tunnin luokkaa ilman lisätäyttöä kotelosta.

Erittäin ilahduttavaa, että valmistaja on onnistunut tuomaan jo myynnissä oleviin kuulokkeisiin toiminnon, joka kaiken lisäksi tekee tehtävänsä ihan riittävän hyvin. Samalla jo ennestään toimivista Jabra Elite 75t -kuulokkeista on tullut entistäkin houkuttavampi vaihtoehto, erityisesti kun noin 200 euron hintaluokassa vastamelusta alkaa tulla jo vakio-ominaisuus.

Päivityksessä hyvää

  • Ilmainen päivitys tuo toimivan lisäominaisuuden
  • Hyvä passiivinen meluntorjunta saa rinnalleen lisäpotkua

Päivitysessä huonoa

  • Akku tyhjenee vastamelun myötä nopeammin

LUE MYÖS: Testi: Täyslangattomat Jabra Elite 75t -nappikuulokkeet – Loistovalinta erityisesti puheesta pitävälle

Tekniset tiedot Jabra 75t

  • Hinta: 200 €
  • Elementin koko ja kuulokkeiden taajuusvaste: 6 mm, 20 – 20000 Hz
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 – 10000 Hz
  • Mikrofoniteknologia: 4 x MEMS
  • Paino: 2 x 5,5 g (kuuloke), 35 g (kotelo)
  • Ilmoitettu akkukesto: jopa 7,5 h (28 h latauskotelon kanssa)
  • Bluetooth, koodekit: 5.0, SBC/AAC
  • Muuta: Paritettavien laitteiden enimmäismäärä on kahdeksan, kaksi laitetta voi olla yhdistettynä kerrallaan, IP55-luokitus, aktiivinen melunvaimennus

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat