Uusimmat

Testi: Täyslangattomat Jabra Elite 75t -nappikuulokkeet – Loistovalinta erityisesti puheesta pitävälle

30.01.2020 10:00 Kai Taipale

Laadukkaat langattomat nappikuulokkeet ovat monen arkipäivän ilo. Niitä on helppo käyttää talvellakin pipon alla ulkona liikkuessa ja niillä pääsee mukavasti uppoutumaan viihteeseen joukkoliikenteessä, mutta samalla niillä hoituu työpuhelut, ja myös avokonttorissa saa omaa rauhaa.

Juuri edellä mainituista syistä täysin langattomat nappikuulokkeet ovat tulleet ryminällä markkinoille. Niitä löytyy niin hyvin kevyistä, hieman edullisemmista versioita aina kookkaampiin vastameluversioihin.

Muropaketin kokeiluun ottamat, vuoden 2019 lopulla julkaistut Jabra Elite 75t -kuulokkeet edustavat kookkaampaa ja laadukkaampaa osastoa. Niiden suositushinta on kohtuullisen korkea eli 200 euroa.  Valmistajalla onkin jo kokemusta laadukkaista täyslangattomista napeista, sillä nyt kokeiltua edeltänyt Jabra Elite 65t -kuulokemalli ehti markkinoille jo vuoden 2018 alkupuolella.

Suoriksi kilpailijoiksi voisi esimerkiksi laskea pitkälti samaan hintaluokkaan osuvat Applen Airpods-kuulokkeet kuin myös Samsung Galaxy Budsit. Kyseiseen luokkaan osuvat myös Sennheiser Momentum True Wireless sekä JBL Reflect Flow.

Mikäli mukaan haluaa myös vastamelutoiminnon, pitää maksaa vielä hieman lisää Sony WF-1000XM3- tai Apple Airpods Pro -mallien myötä. Tosin Huawei Freebuds 3 -malli on Jabraa edullisempi, mutta tuo mukanaan vastamelutoiminon.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, USB-C-kaapeli, 2 paria vaihtosovitteita sekä käyttöopas.

Täyslangattomien kuulokkeiden yksi ongelmakohdista on akkukesto. Jotta kuuloke sopii korvaan, on sen oltava riittävän pienikokoinen ja kevyt, kuten Jabra Elite 75t:n kohdalla: korvanapilla painoa on vain 5,5 grammaa. Tämä aiheuttaa haasteensa akkukapasiteetille ja sitä myöten toistoajalle.

Aivan luvattuun seitsemän ja puolen tunnin käyttöaikaan ei yhdellä latauksella tällä kertaa aivan päästy. Käytännössä aika tuntui olevan pikemminkin noin kuuden kuin seitsemän tunnin luokkaa. Tämäkin on toki täysin kiitettävä aika.

Erittäin jämäkästä ja sopivan kokoisesta kotelosta saa kuitenkin lisää latausta noin 20 tunnin verran. Valmistaja ilmoittaa kotelon akun latausajaksi kaksi tuntia ja 20 minuuttia.

Lataus hoidetaan modernisti USB-C-liitännän kautta. Täysin tyhjäksi ei koteloa päästetty testissä kertaakaan, mutta latausajan suuruusluokka kuulostaa käytännön perusteella oikealta. Tyhjiin nappeihin luvataan vartin latauksella kotelossa tunti toistoaikaa.

Muovisen kotelon käyttäminen on erittäin mukavaa. Kansi napsahtaa kätevästi auki, mutta mikä tärkeintä myös ponnekkaasti kiinni – noin kolmen viikon testijakson aikana kansi ei auennut kertaakaan vahingossa. Kantta kiinni pitävä magneetti on siis riittävän tehokas. Napit sujahtavat nekin koloihinsa magneetin saattelemana, eivätkä putoile pois edes koteloa huolimattomasti käsitellessä tai ylösalaisin kääntäessä.

Nappikuulokkeet itsessään ovat sopivan kompaktin kokoiset. Niiden voisi uskoa mahtuvan lähes jokaisen korvaan. Mukana tulee kolmen kokoluokan sovittteet.

Omaan korvaani näillä oli jo tutuksi tullut ongelma: keskikokoiset jäävät aivan aavistuksen löysiksi ja suurimmat tuntuvat vastaavasti hieman liian isoilta. Käytännössä keskikokoisten sovittimien kanssa asentoa sai olla korjaamassa tämän tästä, ja onnistuinpa pariin otteeseen toisesta korvasta kuulokkeen tipauttamaankin. Heikon istuvuuden myötä myös äänestä katoaa paras terä.

Suurimmalla sovitteella nappi pysyy korvassa varmemmin, mutta samalla kuulokkeet alkavat hiljalleen painaa, jolloin käyttömukavuus kärsii – kuulokkeet haluaa ottaa pois viimeistään reilun tunnin kuluttua.

Hyvin istuvina tulpat eristävät ulkopuolisia ääniä erittäin tehokkaasti. Mikäli ei tietäisi, ettei vastamelutoimintoa ole käytettävissä, voisi jopa kuvitella Jabra Elite 75t:n sisältävän miedon sellaisen.

Kuulokkeiden tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti äänenlaatu. Tällä kertaa se jätti itsestään hieman kahtiajakoisen fiiliksen.

Puhelukäytössä ääni on erinomainen. Puheesta on erittäin helppo saada selvää, osittain toki hyvän eristävyyden ansiosta. Sama puheäänen selkeys on omiaan myös vaikka podcastien kuunteluun.

Myös kuulokkeiden neljän mikrofonin ratkaisun äänet ovat selkeät ja kuuluvat, vaikkakin esimerkiksi kovassa tuulessa käyttäminen on niillekin jo liikaa. Kaikissa tavanomaisissa oloissa tilanne on kuitenkin hyvä. Kuulokkeissa on jopa huomioitu Sidetone-ominaisuuden myötä oman äänen kuuluminen puheluiden aikana. Sen voimakkuutta voi myös säätää, joten puhelun aikana ei tule tarpeettomasti nostettua omaa puhevoimakkuutta.

Basson puuttuminen on usein pienien nappien ongelma, mutta Jabraa tämä ei vaivaa. Musiikin, ja osittain myös muiden medioiden, kuuntelua häiritsee oletuksena yksi asia: jyräävä bassotoisto.

Mikäli kuulokkeita käytetään missä tahansa muualla kuin meluisassa ulkoympäristössä, toistetaan bassoa yksinkertaisesti liikaa. Jopa bassovoittoisessa konemusiikissa tämä häiritsee, sillä basso ei oikeastaan ulotu riittävän alas tai ole edes tarkasti kontrollissa. Bassoa voisi kuvailla jumputtavaksi. Samalla äänen tasopaino kärsii, erityisesti keskialue tuntuu hukkuvan. Ylä-äänien kohdalla tilanne on selvästi parempi – ylimmät taajuudet toistuvat selkeämmin.

Ongelma on kuitenkin korjattavissa, ainakin kytkettäessä kuulokkeet mobiililaitteeseen.

Asentamalla Jabra Sound+ -sovelluksen, pystyy kuulokkeiden ääntä muokkaamaan. Vähemmän bassoa tarkoittaa samalla napakampaa toistoa. Laskemalla alempia taajuuksia reippaasti, saa äänen huomattavasti tasapainoisemmaksi, oikeastaan suorastaan miellyttäväksi. Siksi onkin pieni harmi, että kuulokkeista löytyy tuki vain SBC- ja AAC-koodekeille, näitä laadukkaampi AptX puuttuu tyystin ominaisuuslistalta.

Kuulokkeiden hallintaa ei voi pitää liian intuitiivisena tai edes helppona. Kummassakin napissa on oma painikkeensa, jolla on toimintoja – ja paljon.

Helpoimpia ovat oikean napin lyhyen painalluksella hoituvat toiston aloitus ja lopetus tai puhelun saapuessa siihen vastaaminen. Sitten meneekin monimutkaisemmaksi, otetaan esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätäminen. Se onnistuu painamalla painiketta pidempään, oikeanpuoleisesta kuulokkeesta ääntä saa lisää ja vasemmalta se vähenee. Tarkka säätäminen on siis käytännössä hoitaa ääntä toistavasta lähteestä.

Oikean kuulokkeen painikkeesta saa käyttöön myös joko Amazonin Alexan tai Puhelimen oletusääniapurin. Tähän tarvitaan tuplanäpäytys.

Vasempaan nappiin on sitten vielä omat toimintonsa. Tärkeimmät toiminnot oppii kyllä suhteellisen nopeasti, mutta harvemmin tarvitut jäävät kyllä ainakin itseltäni käyttämättä.

Tarjolla on käyttöä helpottaviakin toimintoja. Kuulokkeet esimerkiksi lopettavat toiston, jos edes toinen otetaan pois korvasta, ja laittaminen takaisin korvaan saa toiston jatkumaan. Vasemmasta napista saa yhdellä painalluksella käyttöön Hearthrough-tilan, joka nimensä mukaisesti päästää läpi ympäröiviä ääniä. Kuulokkeita ei toimintoa käytettäessä ole välttämätöntä ottaa pois korvasta mikäli haluaa jutustella muiden kanssa.

Kokeilujakson aikana ei oikeastaan törmätty yhteenkään kuulokkeista johtuneeseen yhteyshäiriöön, ja kantamakin todettiin tavanomaista pidemmäksi. Kuulokkeet voi parittaa peräti kahdeksan laitteen kanssa, ja aktiivisenakin voi olla kaksi laitetta yhtä aikaa. Kahdesta äänilähteestä ei sentään voi toistaa samanaikaisesti, vaan toisen on oltava keskeytettynä. Jabra Elite 75t selviää kuitenkin esimerkiksi videoäänien toistosta tabletilta ja puheluista puhelimesta.

Mikäli kuitenkin absoluuttinen äänenlaatu, erityisesti musiikin kuunteluun, on ykkösasia tai aktiivinen vastamelutoiminto ovat tärkeimmät ominaisuudet, valinnassa kannattaa tähyillä muiden mallien suuntaan. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että testilaite olisi missään nimessä huono – päinvastoin, kokonaisvaikutelma täyslangattomista Jabra Elite 75t -nappikuulokkeista jäi vahvasti positiivisen puolelle. Kuulokkeet toimivat selvästi parhaiten mobiililaitteiden kanssa, jolloin toiston saa sovelluksen avulla neutraalimmaksi.

Jos käyttöön kuuluu paljon puheluita tai kuuntelee mielellään myös puheohjelmia, eikä jatkuva akunlatailu kuulu suosikkipuuhiin, Jabra Elite 75t on suorastaan pätevä valinta. Jos roiskevesi- ja pölytiiviydestä kertova IP55-luokitus olisi vielä pykälän parempi, tai perusvarustukseen kuuluisi langattomasti ladattava kotelo, olisi kokonaisuus tässä hintaluokassa jo erittäin houkutteleva.

Loppusyksystä kuulokkeisiin julkaistiin ohjelmistopäivitys, jonka myötä kuulokkeet saivat myös vastamelutoiminnon. Kokeilimme myös päivityksen toimivuuden:

LUE LISÄÄ: Pikatesti | Langattomien Jabra Elite 75t -kuulokkeiden vastamelupäivitys – Uuden ja toimivan ominaisuuden lisääminen ilmaiseksi on harvinaista ja arvostettavaa herkkua

Hyvää

  • Tukeva rakenne
  • Jämäkkä kotelo
  • Hyvä mikrofoniääni
  • Riittävä akkukesto
  • Äänenlaatu muokattuna

Huonoa

  • Hankalakäyttöinen painikeohjaus
  • Perusäänen bassovoittoisuus
  • Istuvuus varauksin

Tekniset tiedot Jabra 75t

  • Hinta: 200 €
  • Elementin koko ja kuulokkeiden taajuusvaste: 6 mm, 20 – 20000 Hz
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 – 10000 Hz
  • Mikrofoniteknologia: 4 x MEMS
  • Paino: 2 x 5,5 g (kuuloke), 35 g (kotelo)
  • Ilmoitettu akkukesto: jopa 7,5 h (28 h latauskotelon kanssa)
  • Bluetooth, koodekit: 5.0, SBC/AAC
  • Muuta: Paritettavien laitteiden enimmäismäärä on kahdeksan, kaksi laitetta voi olla yhdistettynä kerrallaan, IP55-luokitus, Passiivinen melunvaimennus

Muokattu 22.11.20 klo 11.45: Lisätty kommentti vastamelupäivityksestä ja linkki sen arvioon.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat