Uusimmat

Kamera, käyttöjärjestelmä & suorituskyky ja akunkesto

22.02.2016 19:46 Juha Kokkonen

Kamera ja kuvanlaatu

motoxforce_8

Moto X Forcen takakamera on sama Sonyn 21 megapikselin IMX230-kuvasensoriin perustuva toteutus, joka löytyy myös muista uusimman sukupolven Moto X -malleista. IMX230 sensori on kooltaan 1/2,4 tuumaa ja sen pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Kamerasta löytyy myös vaiheentunnistukseen (PDAF) perustuva automaattitarkennus, valovoimainen f2.0-objektiivi sekä kaksisävyinen LED-salama. Optista kuvanvakainta ei sen sijaan löydy. Videokuvausta kamera tukee tarkimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

motoxforce_kamerasofta1 motoxforce_kamerasofta2

Moto X Forcen kamerasovellus on täysin samanlainen Moto X Playn ja Stylen kamerasovelluksen kanssa. Sen ulkoasu on varsin yksinkertainen ja pelkistetty, eikä se tarjoa laajaa valikoimaa erilaisia kuvaustiloja ja -toimintoja monien kilpailevien puhelimien tapaan. Tarkennuspisteen valinta tapahtuu kuvausnäkymässä olevaa ympyrää haluttuun kohtaan raahaamalla ja kuvan ottaminen puolestaan kuvausnäkymää koskettamalla. Asetusvalikko on toteutettu vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä esiin tulevan kehän muodossa.

9-kohtaisesta asetusvalikosta löytyy kaikki kameraan liittyvät asetukset ja toiminnot. Tarjontaan kuuluu mm. kuvan ja videon tarkkuuden valinta, salaman asetukset, ajastin, sulkimen ääni, paikkatietojen tallennus sekä panoraama- ja HDR-kuvaustilojen valinnat.

motoxforce_kuva1s

motoxforce_kuva2s

motoxforce_kuva3s

motoxforce_kuva4s

motoxforce_kuva5s

motoxforce_kuva6s

motoxforce_kuva7s

motoxforce_kuva8s

Yllä on muokkaamattomia Moto X Forcella otettuja esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa oikean ylänurkan suurennuslasikuvaketta klikkaamalla.

Nopein tapa Moto X Forcen kameran käynnistämiseen on sisarmalleista tuttuun tyyliin joko lukitusnäkymän oikean alanurkan pyyhkäisypikavalinta tai terävästi ranneliikkeellä suoritettava ravistusele, jonka saa kytkettyä käyttöön puhelimen asetuksista. Kamerasovellus käynnistyy varsin ripeästi ja välittömästi kuvausvalmis. Myös tarkentaminen toimii useimmissa tilanteissa nopeasti ja kuva tallentuu välittömästi ruudun välähdyksen saattelemana. HDR-kuvan ottamisen jälkeen on havaittavissa lyhyt viive, mutta siitä huolimatta sekin on nopeutensa puolesta täysin käyttökelpoinen peruskäytössä. Panoraamakuvat ovat puolestaan tarkkuudeltaan alhaisia – korkeus on pystyasennossakin otettuna vain noin 1000 pikseliä.

Moto X Forcen kameran kuvanlaatu noudattaa hyvin pitkälti samaa linjaa Moto X Stylen ja Playn kanssa. Hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia ja niiden värimaailma on luonnollinen. Yksityiskohdat säilyvät kohtalaisen hyvin, sillä kohinanvaimennus ei pehmennä niitä liian aggressiivisesti. Dynamiikka on kohtalaisen hyvää, vaikka tietyissä tilanteissa puhkipalamiselta ei voidakaan välttyä. HDR-kuvaustila on käyttökelpoinen, sillä se hoitaa tehtävänsä eikä tee kuvista liian epärealistisen näköisiä (MALLIKUVA). Heikossa valaistuksessa havaitsimme jostain syystä aiemmin testattuja Moto X -malleja enemmän ongelmia kuvien pitämisessä vakaana. Optisesta vakaimesta olisi apua tärähdysten eliminoinnissa. Yksityiskohdat säilyvät hämäräkuvissa kohtalaisen hyvin ja myös värintoistossa ei ole valittamista.

Moto X Forcella tallennetun 4K-videon bittivirta on noin 51 Mbit/s luokkaa ja ääni taltioituu 128 kbit/s stereolaadulla. Videon kuvanlaadusta ei löydy juuri sanomista suuntaan eikä toiseen – se on hyvää perustasoa. Tärähdysten tasoittamiseksi jää kuitenkin tietyissä tilanteissa kaipaamaan optista vakainta.

 

Käyttöjärjestelmä

Oikean yläkulman kaksoisnuolikuvaketta klikkaamalla kuvankaappaukset avautuvat selattavaksi täydessä koossaan.

Moto X Forcen Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä on muista Motorolan puhelimista tuttuun tapaan vain hyvin kevyesti kustomoitu, joten se näyttää käytännössä vakio-Androidilta. Motorola on lisännyt soppaan lähinnä muutamia pieniä yksityiskohtia sekä pienen joukon omia lisäsovelluksiaan, joita ovat Motorola Connect, Motorola Galleria ja Moto-yleissovellus. Motorola Connect on tarkoitettu Motorolan omien lisälaitteiden hallitsemiseen, Motorola Galleria on yrityksen oma näkemys kasvojentunnistuksella varustetusta kuvagalleriasta ja Moto-sovellus sisältää puolestaan asetuksia käyttöä helpottaviin toimintoihin, kuten liikekomentoihin ja Active Display -toimintoon liittyen.

 

Suorituskyky ja akunkesto

motoxforce_9

Moto X Force vieraili käyttötestissämme runsaan parin viikon ajan ja ehdimme muodostamaan siitä varsin hyvän kokonaiskuvan. Laitteen kanssa ei esiintynyt mitään rauta- eikä softaongelmia testijakson aikana.

Moto X Forcesta löytyvä Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri on tuttu lukuisista viime vuoden lippulaivapuhelimista ja vaikka ensimmäiset seuraavan sukupolven piireillä varustetut puhelimet ovatkin juuri saapuneet markkinoille, tarjoaa se edelleen varsin mukavaa suorituskykyä kaikilla osa-alueilla. Käyttöliittymän, sovellusten ja pelien osalta Moto X Force toimi TaskuMuron testeissä moitteettoman sulavasti ja ripeästi. Moto X Stylessä käytetään Snapdragon 808 -piiriä, joten Moto X Force on Motorolan malliston suorituskykyisin puhelin. Totesimme lisäksi synteettisten testien osalta, että Force on myös Snapdragon 810 -puhelinten keskuudessa suorituskyvyltään kärkeä. Positiivisena seikkana laite ei kuumentunut testeissämme juurikaan rasituksen aikana.

Moto X Forcella ajettuja testituloksia (sulkeissa Moto X Stylen tulokset):

  • AnTuTu v6.0.1: 92589 (69827)
  • GFXBench GL 4.0.2: T-rex 1080p offscreen 58 FPS (37 FPS), Manhattan 1080p offscreen 27 FPS (16 FPS), Car Chase 1080p offscreen 12 (6,6 FPS)
  • Geekbench 3: 1267 / 4548 (1249 / 3558)
  • PCMark Work Benchmark: 5304 (5363)
  • Kraken 1.1: 4090,1 ms (4525,7)

Ennakko-odotuksemme Moto X Forcen akunkeston suhteen olivat melko korkealla, sillä akun nimelliskapasiteetti (3760 mAh) on yksi suurimmista joita TaskuMuron testissä on nähty. Käytännössä se ei myöskään tuottanut pettymystä, sillä akunkesto osoittautui yhdeksi markkinoiden parhaista. Tyypillinen varausprosentti päivän (klo 08-24) päätteeksi oli testijaksolla noin 60-85 %, jolloin näytön päälläoloaika oli noin tunnin ja vartin sekä kahden tunnin ja vartin välimaastossa. Muutamana reissupäivänä varaus putosi päivän aikana noin 30-40 %:iin, jolloin näyttöaika oli noin 3-4 tunnin haarukassa.

Force on yksi harvoista TaskuMuron testissä käyneistä puhelimista, joka selvisi toistuvasti luotettavasti yhdellä latauksella kahden päivän yli. Akkua oli jäljellä toisen päivän iltana 10-50 % käytöstä riippuen – näyttöaika liikkui varsin laajalla 1,5-5 tunnin haarukalla. Kertaalleen puhelin saavutti jopa kolmen päivän toiminta-ajan, joka on erittäin harvinaista TaskuMuron testihistoriassa. Tuolloin akkua oli jäljellä 11 % ja näyttöaikaa kerääntyi runsas tunti per päivä.

Kokonaiskuvaa muodostaessa havaitsimme, että Moto X Force on erityisen vahva valmiustilan akunkestossa. Näytön ollessa aktiivisena akunkesto on parempaa keskiluokkaa. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Instagramin ja Twitterin käyttöä, sähköpostin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Reissussa puhelimella käytettiin myös karttoja, navigaattoria ja Spotifyä.

Puhelimen mukana toimitettava 25 watin TurboPower-laturi on nopein TaskuMuron toimistolla nähty pikalaturi. Vartin latauksella akun saa täyttymään tyhjästä noin kolmannekseen ja tyhjästä täyteen akku latautuu noin tunnissa ja vartissa. Muista Moto X -malleista poiketen Force tukee myös langatonta latausta (Qi ja PMA), joka helpottaa varauksen ylläpitämistä entisestään.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
  2. Ulkoista tarkastelua ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, käyttöjärjestelmä & suorituskyky ja akunkesto
  4. Yhteenveto