Uusimmat

Arvostelu: Hermothan tässä menee – 7th Sector yhdistää Oddworldin ja Insiden, mutta lopputulos ei vakuuta

12.02.2020 09:48 Tuukka Hämäläinen

7th Sector tarjoilee kiperää pulmanratkontaa tulevaisuuden dystopiassa. Puzzle-tehtävien heikko suunnittelu ja olematon tarina kääntyvät kuitenkin pian näyttävää peliä vastaan.


Julkaisupäivä: 5.3.2019 (konsoliversio 5.2.2020)
Studio: Noskov Sergey
Julkaisija: Sometimes You
Saatavilla: PC, Xbox One & PlayStation 4 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 4,5 tuntia


Jo viime vuonna ilmestynyt 7th Sector kääntyi juuri konsoleille, ja se onkin onnistunut herättämään huomiota tummanpuhuvalla cyberpunk-maailmalla, jossa ohjastetaan erilaisia robotteja. Ikävä kyllä lopputulos on lupaavia lähtökohtia kehnompi, eikä peli välttämättä viihdyttää edes lajityypin suurimpia ystäviä.

7th Sectorin alku on kuitenkin kovin kiehtova. Pelin päähenkilö on kirjaimellinen ”aave koneessa” – jonkinmoinen häiriö tai tekoäly, jolla on kyky siirtyä sähkölaitteesta toiseen. Aluksi hahmoa kuljetetaankin lähinnä kipinänä verkkokaapeleita pitkin, ja välillä siirrytään erilaisiin koneisiin ja paneeleihin pulmia ratkomaan.

Matkan edetessä otetaan sitten haltuun myös erilaisia robotteja, joista kullakin on omat erikoiskykynsä. Sivulta kuvattu peli etenee käytännössä lineaarisesti vaiheesta toiseen ja tarjolla on vain muutamia pieniä sivutehtäviä, joita ei ole mitään pakkoa suorittaa.

7th Sectorin suurin ongelma ovat juuri puzzle-tehtävät, mikä on aikamoinen kuolinisku pulmapelille.

Ensinnäkin, tehtävät tuntuvat usein juuri erillisiltä puzzleilta, eivät orgaanisilta osilta pelimaailmaa tai pelaajan matkaa. Toiseksikin, pulmat ovat vuoroin helppoja, vuoroin omituisen vaikeita.

Useammat tehtävät vaativat pelkän päättelyn ohella myös matemaattisia kykyjä sekä ylimaallisia refleksejä, eikä mitään helpompaa pelimuotoa ole olemassakaan. Eräänkin reaktiivisen puzzlen sain lopulta läpi ihan vaan vahingossa, kun olin jo päättänyt luovuttaa. Parissa tehtävässä taas turvauduin lopulta pelivideoiden apuun, enkä siltikään ymmärtänyt miten pulman ratkaisuun päädyttiin.

Voidaan varmaan tuvallisesti sanoa, että jos vihjeet ja vastauksen näkemällä ei ymmärrä yhteyttä niiden välillä, on tehtävän suunnittelussa mennyt jotakin pahasti metsään. Yhdessä tehtävässä näin myös pelimaailman kirjoitetun vihjelauseen jostain syystä venäjäksi. Kun sitten naputtelin kieliasetuksia edestakaisin, vaihtui vihjeen kieli englantiin.

Toinen merkittävä heikkous on se, että 7th Sectorin maailma jää kauhean etäiseksi. Visuaalisesti peli on miellyttävä, jopa kolkkoudessaan kaunis, mutta sen tarinaan on vaikea päästä sisään. (En tosin pelannut peliä aivan loppuun, mutta reilusti yli puoliväliin.)

7th Sectorista paistavat läpi sen vaikutteet varhaisista Oddworld-peleistä lähtien, ja esimerkiksi BioShock-peleihin viitataan sekä easter egg -kuvituksessa että suoraan erään pulmatehtävän suunnittelussa. Toisaalta peli tuo elävästi mieleen Playdead-studion upean Insiden (2016), jonka maailma onnistui olemaan samaan aikaan sekä minimalistisempi että rikkaampi kuin 7th Sectorin.

Vaikutteet ja viittaukset kääntyvätkin tavallaan peliä vastaan: 7th Sector jää pahasti edeltäjiensä varjoon oikeastaan kaikilla osa-alueilla.

Pelattavuuskin jättää monin paikoin toivomisen varaa. Esimerkiksi koiramaisen robotin konekivääriä ohjastetaan jostain syystä nuolipainikkeilla, eli tätä on käytännössä mahdotonta tehdä samalla kun liikkuu vasemmasta ohjaisauvasta (eikä painikeasetuksia voi muuttaa). Alkupelistä taas kaapeleita pitkin kulkeva kipinä liikkuu jähmeästi ja tuntuu hidastuvan välillä omituisesti. Nämä eivät ehkä kuulosta pahoilta ongelmilta, mutta ne haittaavat oikeasti etenemistä.

7th Sector on lopulta melkoinen pettymys, etenkin siksi, että visuaalisesti peli on kuitenkin vakuuttavaa jälkeä. Sitä voi suositella varauksella pulmapelien suurimmille ystäville, jos kaikki kehutut klassikot on jo tullut koluttua läpi.

7TH SECTOR

”Kaunis pulmapeli saa hermot kireälle ja pakottaa etsimään ratkaisuja netistä.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat