Uusimmat

Cityconomy: Service For Your City (PC)

28.01.2016 14:00 Niklas Isberg

Cityconomy_arv_0kansiTekijä: Nano Games
Julkaisija: Astragon Entertainment
Testattu: PC Windows 10 64-bit, i5-3570K 3.40 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 960.
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, Intel Core Duo 2 2,4 GHz / Athlon 64 X2  2,4 GHz, 4 Gt muistia, Geforce 4xx / Radeon HD 57xx
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Muuta: Hinta 24,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.nano-games.com/cityconomy/
Arvostelija: Niklas Isberg

Cityconomy_arv_015

 

Kaupungin vielä nukkuessa yksi ammattiryhmä on ollut jo monta tuntia työn touhussa. Roskakuskit, putkimiehet ja kadunlakaisijat heräävät aikaisin aamulla pitääkseen huolta siitä, että kaupunki ei huku moskaan (toim. huom: luin ensin, että kaupunki ei nuku koskaan -JOK). Nämä unohdetut arjen sankarit tekevät kiireisessä kaupungissa elämisestä hieman siedettävämpää.

Millaistahan se sitten olisi, jos itse heräisi kukonlaulun aikaan tyhjentämään roskatynnyreitä tai aukaisemaan tukkiutuneita viemäreitä? Cityconomy haastaa pelaajan tekemään työtä, jolla on oikeasti tarkoitus. Roskaimperiumi kasvaa pikkuhiljaa suuremmaksi, kun tyytyväiset asukkaat taputtavat käsiään hyvän työn merkiksi.

Arkemme sankari.

Arkemme sankari.

Roskakuskina olo ei kuitenkaan ole kovin hehkeää hommaa, mikä ei silti ole ammatinvalintakysymys. Cityconomy on valitettavasti hyvin puutteellinen kaupunkisimulaattori, joka kaipaa parannuksia monilla osa-alueilla. Yksi näistä on tekninen toteutus.

Älä nukahda rattiin

Lähes 90 prosenttia peliajasta keskittyy ajamiseen, joten on sääli, että se on niin mahdottoman tylsää. Kuskaaminen on kankeaa ja hidasta riippumatta auton koosta. Menopeliä pitää myös tankata sekä korjata tasaisin väliajoin, mikä kuitenkin tapahtuu yhdellä napin painalluksella eikä vaadi sen enempää ajattelua.

Lisäksi autolla jarruttaminen ei tuota haluttua tulosta. Sitä painaessa menopeli jatkaa kulkuaan kunnes se saavuttaa nollapisteen. Nopein tapa saada auto pysähtymään onkin ajaa esimerkiksi tolppaa päin. Silloin liike pysähtyy kuin seinään.

Cityconomy_arv_04

Cityconomy_arv_03

Pelistä puuttuu kokonaan myös vauriomallinnus. Liikenne pysähtyy, jos sattuu hipaisemaankin edellä ajavan puskuria. Autot jatkavat kulkuaan painavan roska-auton siirryttyä sivuun. Liikenne kulkee valmiiksi asetettuja reittejä pitkin, ja se on ohjelmoitu liikkumaan kuin ahvenet parvessa. Yhdellä tienpätkällä ei näy ketään, kun taas toisella autoja vilisee niin, ettei kääntymään pääse.

Mikä kaunis auringonlasku.

Mikä kaunis auringonlasku.

Mä roskakuski oon – ja vähän muutakin

Cityconomyssa ei kärrätä pelkästään roskia, vaan myös vesilaitoksen ja puhtaanapitolaitoksen autoja pääsee kääntelemään. Kaikki menopelit eivät ole heti alussa käytettävissä, sillä ne avautuvat kokemuspisteitä keräämällä ja tehtäviä tekemällä. Onnistuneet toimitukset kääntävät asukkaiden suut hymyyn, mikä on myös yksi vaatimus uusien ominaisuuksien aukaisuun.

Mukaan on tuotu kokemuspisteiden lisäksi kykypuu, josta voi valita mieleisensä ominaisuudet. Niiden avulla saa esimerkiksi enemmän iloisia asukkaita tai autoon suuremman bensasäiliön. Roolipelielementit antavat pelille edes jonkinlaisen päämäärän, sillä ilman niitä tekeminen alkaisi tuntua puulta entistä nopeammin.

Työnteko on pitkälti liikkumista paikasta toiseen, oli kyse sitten roskien viennistä tai viemärien puhdistamisesta. Jokaiseen osa-alueeseen liittyy myös erilaisia tehtäviä ja esimerkiksi roskien vienti on jaettu kahteen osaan: sekajätteeseen ja muovinkierrätykseen. Jaottelu aiheutti aluksi harmaita hiuksia, sillä peli ei juuri opasta tekemiseen.

Logiikka pitää itse päätellä, kuten muun muassa vertailemalla autojen kyljissä olevia ikoneita. Määränpäähän saavuttua pääsee helposti muutama kirosana, kun selviää, että alussa on istunut väärän auton rattiin. Onneksi vaihtaminen luonnistuu kuitenkin lennosta. Tähän on syytä varata aikaa, sillä peli tervehtii hämmästyttävän pitkällä lataustauolla.

Cityconomy_arv_03

Aavekaupunki

Tiimin panostus ulkoasuun näkyy lähinnä työautoissa, jotka ovat ihan uskollisia esikuvilleen. Maisemat ovatkin sitten toista luokkaa. Kaupunki näyttää autiolta ja elottomalta, vaikka sääolosuhteet vaihtelevat. Vesisade ja ukkosmyrsky piiskaavat ajoittain, mutta huvittavaa kyllä, aurinko paistaa kokoajan. Valosäteet ovat läsnä niin sateella, pilvisellä säällä ja jopa yöllä.

Myös äänimaailmaa vaivaa elottomuus. Työkoneiden ruohonleikkurimainen surina on ainoa liikenteen ääni, ja luonto mellakoi vain vesisateella ja ukkosella. Ajamiseen olisi kaivannut musiikkia taustalle esimerkiksi autoihin sijoitettujen radioiden kautta.

Cityconomy_arv_07

Cityconomy_arv_06

Cityconomy: Service For Your City on monella osa-alueella viimeistelemätön teos. Tekemisestä puuttuu hauskuus ja puurtaminen alkaa tuntua puuduttavalta jo muutaman tunnin jälkeen. Sitä on vaikea suositella korkean hintalappunsakin vuoksi, eikä se ole millään tasolla yli kahden kymmenen euron arvoinen tekele.

 

 

Lisää aiheesta

Airport Simulator 2014 (PC)

Cities: Skylines – suurennuslasissa suomalainen kaupunginrakennussimulaatio (osat 1-3)

Cities: Skylines (Linux, Mac, PC)

Cities: Skylines After Dark (PC)

Farming Simulator 2015 (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Vuoden 2015 paras suomipeli: Cities: Skylines