Uusimmat

Emergency 4: Global Fighters for Life (PC)

30.04.2009 17:12 Juho Anttila

On ideoita, joiden kohdalla ei voi kuin ihmetellä, miksi tällaista ei tehdä useammin. Emergency 4 esittelee juuri tällaisen peliajatuksen. Reaaliaikastrategikot ovat tottuneet sotimaan mitä erikoisemmissa ympäristöissä, mutta entäpä jos taistelemisen sijasta keskityttäisiinkin ihmishenkien pelastamiseen?

Koko pelastushenkilökunnan organisoiminen ja käskyttäminen suuronnettomuustilanteissa on mitä haastavinta ja mielenkiintoisinta puuhaa. Sitä valtavampi harmin paikka onkin, kun paljastuu, ettei pelin tekninen toteutus yllä hienon idean tasolle.

Saksalainen Sixteen Tons Entertainment on askarrellut pelisarjansa parissa jo yli kymmenen vuotta. Vuonna 2005 julkaistun kolmannen osan myötä siirryttiin staattisesta 2D-ympäristöstä nykyaikaisempaan 3D-toteutukseen. Yritystä siis piisaa ja kehitystä on vuosien varrella tapahtunut hurjasti, mutta valitettavasti rahkeet eivät vielä riitä nykypäivän standardien mukaiseen suoritukseen.

Komentokeskus kutsuu

Uusimman Emergencyn sydämenä sykkii 20 tehtävän mittainen kampanja, jonka aikana päästään selvittelemään mitä moninaisimpia onnettomuustilanteita aina ulkomailla saakka. Monipuolisuus on valttia. Jo ensimmäisten tehtävien aikana sammutetaan tulipaloja, korjataan romahtaneen sillan aiheuttamia henkilövahinkoja ja neuvotellaan huumekauppiaiden kanssa panttivankitilanteen purkamiseksi.

Kriisinhallinta sujuu reaaliaikanaksuttelun keinoin. Yleistilanteeseen tutustutaan ensin kartalta ja sen jälkeen paikan päälle lähetetään tarvittavaa kalustoa ja henkilökuntaa. Onnettomuuspaikalla kiire onkin sitten melkoinen. Loukkaantuneet olisi saatava turvaan ja hoidettua, sivulliset pois jaloista häiritsemästä eikä tulipalojenkaan soisi leviävän hallitsemattomasti. Onneksi peli antaa ystävällisesti vihjeitä oikeista toimintatavoista viimeistään siinä vaiheessa, kun homma leviää käsiin ensimmäistä kertaa.

Käytössä oleva ajoneuvovalikoima kasvaa kampanjan aikana kunnioitettaviin mittoihin. Tavallisten ambulanssien, paloautojen ja poliisiautojen lisäksi tallista löytyy myös helikoptereita, nosturiautoja ja vesitykkejä puhumattakaan ponttoonisiltojen tapaisista vieläkin eksoottisemmista työkaluista. Lähes kaikkea tarjolla olevaa kalustoa joutuu myös hyödyntämään selvitäkseen kunnialla pelaajaa kohtaavista haasteista.

Retroteknistä mikromanagerointia

Panostus monipuolisuuteen on positiivista, mutta samalla tekninen toteutus on jäänyt ikävän vanhanaikaiseksi. Pelin graafinen ulkoasu on lievästi sanottuna karu. Tekstuurit näyttävät olevan peräisin viime vuosituhannelta eivätkä efektitkään tee juuri suurempaa vaikutusta.

Karkea ulkonäkö olisi annettavissa anteeksi, jos pelilliset tekijät olisivat kunnossa. Valitettavasti nekään eivät vain ole aivan tätä päivää. Eniten pyyhkeitä ansaitsee pelin tekoäly tai oikeastaan sen puute, mikä pakottaa mikromanageroimaan käytännössä jokaisen pelastushenkilökunnan jäsenen toimintaa.

Ärräpäät ovat herkässä, kun tulipalo leviää kohti autojen täyttämää parkkipaikkaa, kankeasti toimiva kamera sojottaa aina väärään suuntaan ja jokaiselle palomiehelle joutuu kertomaan askel askeleelta kuinka letku otetaan käteen, letku liitetään vesipostiin ja vesisuihku ohjataan kohti liekkejä. Jos korkeasti koulutetut ammattilaiset osaisivat tehdä edes perusasiat erikseen käskemättä, voisi pelaaja keskittyä pikselinnypläyksen sijasta taktiseen päätöksentekoon.

Kankea pelimekaniikka johtaa ensikatsomalta aidosti kiinnostavien skenaarioiden muuttumiseksi yrityksen ja erehdyksen siivittämäksi lataa ja talleta -rumbaksi. Jos tämä ei vielä turhauta riittävästi, pakotetaan pelaaja tehtävien välissä keräämään rahaa uuteen kalustoon vapaan pelimuodon parissa. Homma muuttuu haukotuttavaksi grindaamiseksi jo ensimmäisten minuuttien jälkeen. Vapaa pelaaminen on hieno idea, mutta siihen pakottaminen haisee pahasti kokemuksen pitkittämiseltä.

Kerran vielä, pojat

Emergency 4 on oikeastaan yksi harmittavimmista pelitapauksista aikoihin. Innovatiivinen konsepti erottuu tusinastrategioiden joukosta majakan lailla ja mahdollisuuksia riittäisikin vaikka mihin. Oikein toteutettuna kaupallista potentiaaliakin luulisi riittävän, kerääväthän aihetta sivuavat tositv-ohjelmatkin vuodesta toiseen aivan kelvollisia katsojalukuja.

Liian pienillä resursseilla ja puutteellisilla taidoilla kasattu peli jättää kuitenkin tilaisuutensa käyttämättä. Emergency 4 on kiinnostava ja kunnianhimoinen teos, joka on kuitenkin haastava pääasiassa aivan vääristä syistä. Kokemusta ei uskalla suositella kuin vahvahermoisille aiheesta kiinnostuneille. Normipelaaja turhautuu liialliseen mikromanagerointiin, yritys ja erehdys -tyyliseen pelimekaniikkaan ja karkeaan toteutukseen.

Haukuista huolimatta Global Fighters for Lifelle toivoo edes sen verran menestystä, että pelisarjan jatko saataisiin turvatuksi. Vaikka pelin vikalista on pitkä kuin ohitusleikkausjono, purkamalla sitä oikealta suunnalta käsissä saattaisi juuri ja juuri olla kätketty helmi. Tällaisenaan peli ei sovi vielä kuin rohkeille, mutta aistimet kannattaa pitää viritettynä sarjan mahdollisen seuraavan osan varalta.

 

Tekijä: Sixteen Tons Entertainment
Julkaisija: Bluestone Games
Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 2000 tai XP, 1,7 Ghz tai nopeampi prosessori, 512 Mt muistia, 64 Mt näytönohjain (GeForce3 tai vastaava), 1 Gt kovalevytilaa, DirectX 9.0c -yhteensopiva äänikortti, DirectX 9.0c
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.emergency4.de/en/
Juho Anttila

 

Lue myös

Buzz: Suomen neropatti (PSP, PS2, PS3)

Grand Ages: Rome (PC)

Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure (DS)

Majesty 2 -ennakko (PC)

Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic (PS3)

Street Fighter IV (PS3, 360)

The Godfather II (PC, PS3, 360)

 

Muropaketin uusimmat