Uusimmat

Skylanders: Swap Force (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

28.10.2013 13:30 Juho Anttila

Tekijä: Vicarious Visions
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: 3DS, PlayStation 3, Wii, Wii U, Xbox 360
Tulossa: PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla konsolilla)
Pelin kotisivu: http://www.skylanders.com
Arvostelija: Juho Anttila

Joulu lähestyy ja jännitys tiivistyy, kun kaksi viihdejättiläistä, Disney ja Activision, kohtaavat hurjassa taistelussa lelupelien valtiudesta. Disney Infinity veti rimaa ylös uutena haastajana ja nyt Skylanders iskee takaisin. Sivullisena uhrina on vanhempien lompakko.

Tolkuttoman törkeästi myyneen Skylanders-sarjan kolmas tuleminen viekoittelee pilttejä uudella seikkailulla, tuoreilla tempuilla ja aivan uudenlaisilla leluilla. Swap Forcen ytimessä ovat figuurit, joiden ylä- ja alaosat voi vaihtaa keskenään lennosta. Aika jännää!

Perusajatus on toki ennallaan. Pelin mukana myydään USB-porttiin liitettävä jännästi valaistu alusta. Kun alustalle asetetaan joku pelin mukana tulevista tai kaupasta erikseen ostettavista figuureista, saa tämän käyttöönsä pelissä. Kuten varmasti tiedättekin, tässä piilee myös pelin bisnesmallin salaisuus.

Sinällään nerokas perusidea on tuonut Activisionille rahaa puolitoista miljardia taalaa jo ennen Swap Forcen julkaisua. Selvää on, että tämän kokoinen markkina houkuttelee paikalle myös kilpailijoita, näistä suurimpina Disney Infinity ja uusimpana Rovio Angry Birds Star Wars II. Swap Force osoittaa kuitenkin, ettei kukkulan kuninkaan syrjäyttäminen ole ihan helppo tehtävä.

Pienettärkeät muutokset

Skylanders-peleihin jo aiemmin tutustuneille meno on alusta saakka tuttua. Kyse on kolmannen persoonan kevyestä taistelupainotteisesta toimintapelistä pienillä tasohyppelymausteilla. Viimeksi mainittua on tosin uudessa Skylandersissa korostettu aiempiin nähden, sillä nyt otukset osaavat hyppiä. Ennenhän tämä ei onnistunut, vaan temppu vaati tiettyihin paikkoihin sijoitettuja apuvälineitä.

Pieni muutos tekee pelaamisesta oitis entistä sujuvampaa. Ominaisuutta hyödynnetään mukavasti myös kenttäsuunnittelussa. Kolmiulotteisten tasohyppelypelien perusongelma, kehno kamera ei myöskään aiheuta onneksi liikaa päänvaivaa. Tosin putoaminenkaan ei ole suuri ongelma, sillä peli ei suinkaan pääty tähän vaan hahmo palautetaan vahingoittumattomana takaisin kentälle.

Hyppytaidon lisäksi pelattavuus tuntuu muutenkin entistä hiotummalta. Edellistä Skylandersia vaivannut ajoittainen kömpelyys on saatu karsittua pois lähes kokonaan. Parempi pelattavuus tarkoittaa samalla hauskempaa pelikokemusta.

Swap Forcen ydinideaa, kahtia jaettavia hahmoja, hyödynnetään myös ahkerasti. Idea on mitä mainioin. Sekä hahmojen ylä- että alaosilla on paitsi oma elementti, myös omat kyvyt. Näitä yhdistelemällä saadaan tehtyä esimerkiksi yhtä aikaa vesi- ja tulielementtiä edustava Skylander. Jalusta määrää myös yhden kahdeksasta erikoiskyvyistä, joita tarvitaan pelin lukituilla erikoisalueilla.

Rahat pois

Tästä päästäänkin luontevasti Skylandersin bisnesideaan. Pelistä on tarkoitus maksaa ajan kanssa huomattavasti aloituspaketin hintaa muhkeampi rahasumma. Paketissa mukana tulevilla kolmella hahmolla kun voi toki pelata pelin tarinan läpi, mutta samalla jää näkemättä valtaosa pelin salaisuuksista ja saavutuksista.

Jo aiemmista osista tuttuun tapaan bonusalueille pääsyyn tarvitaan yleensä tiettyä elementtiä edustava Skylander. Kun elementtejä on kahdeksan ja hahmoja aloituspaketissa kolme, osaa vähän hitaampikin laskea, että kauppareissu kutsuu peliin tykästynyttä.

Suljettuja alueita tulee tällä kertaa vastaan entistä enemmän, alusta saakka. Osa vaatii juuri tietynlaisen Swap Force -Skylanderin jalustakyvyn, toiset taas yhtä aikaa kaksi eri elementtiä. Kun erityisesti kahtia halkeavien Swap Force -hahmojen hinta on aika suolainen, käy peli kalliiksi. Ainakin, jos ei ole hyvä tarjoamaan lisäleluja kinuavalle jälkikasvulle kieltävää vastausta.

Rahastusmeiningiltähän tämä jälleen kerran haiskahtaa, mutta onko se kritiikin aihe vai sittenkin pedon luonne? Toimintaleluja on aina myyty keräilyviettiä kutittelevalla tavalla, joten muuttuuko tilanne sen pahemmaksi, kun figuuri naitetaan konsolipeliin? Tämä pohdinta kannattaa jokaisen vanhemman käydä ennen ostopäätöstä.

Kaikeksi onneksi peli tukee myös sarjan edellisten osien yhteydessä julkaistuja hahmoja. Niinpä esimerkiksi Skylanders: Giantsin jätit toimivat sellaisenaan myös uudessa pelissä. Tästä on iso ilo ainakin täyttä elementtisarjaa kerätessä, mutta kaikkien kahdeksan jalustakyvyn haaliminen vaatii joka tapauksessa kuuden ylimääräisen Swap Force -Skylanderin hankkimisen. Ei ole halpaa.

Värikästä pelattavaa ja paljon

Pelin tekninen toteutus on pätevä. Pelattavuus toimii, maailmat ovat värikkäitä, erilaisia vihollisia riittää yllin kyllin ja tarinassa riittää koukkuja vähän nuoremmille pelaajille. Ilahduttavasti peli on myös puhuttu suomeksi, tosin ääninäyttely jättää toivomisen varaa ja käännös on muutenkin hutiloitu. Esimerkiksi englanninkieliset nimet lausutaan välillä alkuperäismuodossaan, välillä taas käännettyinä ja joskus jopa näiden sekoituksena. Joka tapauksessa hieno kädenojennus nuorempien pelaajien suuntaan.

Tarinapelissä riittää kestoa yllättävänkin kauan. Kentät ovat pitkiä ja vaihtelevia. Pituus tosin uhkaa kääntyä itseään vastaan tallennuspisteiden ollessa kovin kaukana toisistaan. Muutaman kerran kentän joutui aloittamaan uudestaan liiankin kaukaa, kun pelaaminen keskeytyi tosielämän vaateiden vuoksi.

Pelaaminen ei toki lopu tarinaan. Vaikeammat vaikeustasot tarjoavat parhaimmillaan aikuistakin piinaavia haasteita. Peli sisältää myös kymmeniä erilaisia haastekenttiä, joiden parissa viihtyy tunnin jos toisenkin. Jos tämäkään ei riitä, on tuttuun tapaan mahdollisuus ottaa olioista mittaa erilaisten areenapelimuotojen parissa.

Mukaan mahtuu yhtä aikaa kaksi pelaajaa, tosin samalle ruudulle. Näyttöä ei vieläkään jaeta kahtia, vaan pelaajien on pysyteltävä lähellä toisiaan, tai matka ei jatku. Tiedätte tämän olevan hieman ärsyttävä ominaisuus, jos olette koskaan yrittäneet pelata kuusivuotiaan kanssa. Myös kaksintaistelu kaveria vastaan onnistuu, totuttuun tapaan.

Yksi Skylandersin hienoimmista ideoista, kokemusta ja kykyjä keräävät hahmofiguurit, on toki tallella. Kokemuspisteet ja avatut kyvyt tallentuvat suoraan hahmolle, jossa ne säilyvät kun sankarinsa vie vaikka naapurin Ville-Irmelin vieraaksi areenataistelubileisiin. Uutena ominaisuutena kahtia jaettavien Swap Force -hahmojen ylä- ja alapuolilla on omat kykynsä, joita kehitetään erikseen ja jotka eivät ole riippuvaisia vastakappaleesta. Tämä lisää valinnanvaraa.

Lisäksi myös pelaaja kerää nyt kokemusta onnistuneista suorituksista jaettavien tähtien muodossa. Uudet tasot tuovat mukanaan uusia haasteita, ostettavia esineitä ja muuta mukavaa. Jälleen kerran ominaisuus, joka tuo pelaamiseen jatkuvuutta ja kannustaa kuluttamaan lisää aikaa pelin äärellä. Kaiken kaikkiaan Skylandersissa riittää sisältöä suorastaan kiitettävän paljon.

Oikeastaan ainoa uuden Skylandersin heikkous, jos rahastusmeininkiä ei sellaiseksi lasketa, on se, että peli ei uudistu kovinkaan merkittävästi. Sangen samanlaista pelattavaa tarjotaan nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin. Toisaalta toimivaa kaavaa on turha lähteä rikkomaan. Tätä penskat janoavat, siitä todistusaineistona omakin lapseni, joten tätä heille myös sopii tarjota.

Mutta mitä pakata pukinkonttiin, kun joulu koittaa? Haastaja, Disneyn Infinity, sisältää rohkeampia ideoita ja kannustaa luovuuteen. Skylanders: Swap Force ei edes yritä lähteä mukaan maailmanrakennusleikkiin. Sen sijaan se tekee oman perusasiansa piirun verran kilpailijaa paremmin nousten suorastaan erinomaiseksi, joskin helposti myös kovin kalliiksi lastenpeliksi. Tasalaatuisuus ei ole väärin, jos laatu on tasaisen korkea.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Disney Infinity (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360) 

Disney Infinity vie tämän kuvion tavallista pidemmälle. Aloituspakkauksen mukana tulee kolme hahmoa ja kolme maailmaa. Tarjolla on Monsterit, Ihmeperhe ja Pirates of the Caribbean. Kaupan hyllyltä saa ostettua paitsi lisähahmoja, myös kokonaisia uusia pelimaailmoja. Tätä kirjoittaessa valikoimasta löytyy Autot ja The Lone Ranger, mutta lisää on luvassa ihan lähitulevaisuudessa.

Skylanders: Giants (PS3, Wii, Xbox 360) 

Skylandersin suurin oivallus on saattaa hahmot eläviksi ruudulla. Muovisen, USB-porttiin kytkettävän jännän värisen portaalin avulla liikkumaton figuuri herää henkiin pelin sisällä. Tämä jos mikä on huisaa.

Lue myös

Air Conflicts: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Europa Universalis IV (Mac, PC)

Jojo’s Bizarre Adventure HD (PS3, Xbox 360)

Legend of Zelda: The Wind Waker HD (Wii U)

Realms of Arkania: Blade of Destiny (PC)

Shadow Warrior (PC)