Uusimmat

Sori vaan kukkahattutädit – te hävisitte pelin

05.05.2008 16:31 Jukka O. Kauppinen

Brittiläinen tutkija Tanya Byron ja Guardian-sanomalehden kolumnisti Richard Bartle pistivät pelivastaisille kukkahattutädeille ja poliitikoille luun kurkkuun ja poikittain. Parin viesti on näet, että videopelien vastaisilla viesteillä irtoääniä kalastelevat poliittiset yritykset on jo tuomittu tuhoon. ”Te hävisitte”, Guardian nauraa.

Väittämän perustelut ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisia ja vastaan panemattomia:

  • Iso-Britannian asukkaiden keski-ikä on 39 vuotta.
  • Puolet Britannian kansalaisista on syntynyt vuonna 1969 tai sen jälkeen.
  • Ensimmäinen BBC-mikrotietokone julkaistiin Britanniassa vuonna 1981, jolloin vuonna 69 syntyneet olivat jo 12-vuotiaita.
  • Jo tuo sukupolvi ehti mukaan nauttimaan koululaitoksiin hankituista tietokoneista, tottuen käyttämään niiden ohjelmia – ja pelaamaan pelejä.

Kuvassa oikealla: tohtori Tanya Byron.

Hyvin yksinkertainen matematiikka kertookin, että puolet Iso-Britannian kansalaisista on kasvanut kotimikrojen aikakautena, pelaten ja näpräten.

Eikä puolikas Britanniaa ole silti psykopaatteja ja massamurhaajia. Päinvastoin, nämä tietokoneiden ja -pelienkeskellä kasvaneet pitävät mokomia vastenmielisinä ja inhottavina olentoina.

Richard Bartle ampuukin täyslaidallisen pelivastaisilla viesteillä irtopisteitä kalastelevia poliitikkojen kasvoihin:

”Miettikää tätä fossiilit: puolet briteistä pitää pelejä hauskoina ja siisteinä, vaikka te ette pitäisikään. Ja joka vuosi yksi pelien keskellä kasvanut sukupolvi saa äänioikeuden”, Guardian kirjoittaa.

”Pelottaako? Ehkä pitäisi. Numerot ovat meidän puolellamme. Tehkää pahimpanne – ette silti voi meille mitään. Me olemme jo voittaneet.”

”15 vuoden kuluttua Britannian pääministerinä on henkilö, joka on kasvanut tietokonepelien keskellä. 15 vuotta sitten meillä oli ensimmäinen pääministeri, jonka lapsuuden kovin juttu oli televisio. 30 vuotta sitten pääministerin lapsuuden hienoin teknolelu oli radio.”

”Ajat muuttuvat. Älkää nolatko enää itseänne nykyistä pahemmin viime vuosituhannen elkeillänne. Pelaavat nuoret ja pelaavat vanhemmat ovat nykypäivää. Pelaajat ostavat sanomalehtiä ja äänestävät. Eivätkä he äänestä teitä.”

Richard Bartle on MUD-verkkoroolipelin kehittäjä (1985) ja opettaja Essexin yliopistossa.

Tanya Byron on brittiläinen tutkija, joka julkaisi noin kuukausi sitten Britannian hallituksen tilaaman tutkimuksen videopeleistä ja lasten suojelemisesta haitallisilta vaikutteilta. Toisin kuin moni oletti, Byron ei vaatinut pelintekijöiden päitä vadille vaan neuvoi opettamaan niin lapsia kuin näiden vanhempia ottamaan kaikki irti peleistä ja tekniikasta. Byron suositteli myös pelien ikärajajärjestelmien ja ikärajoitusten kehittämistä edelleen.

Lisää aiheesta

Briteissä tutkitaan ja hutkitaan – peliala taas hallituksen hampaissa

Dr. Phil pureutui väkivaltapelien maailmaan

GTA4, GTA4, äiti kutsuu, tule pois kaupasta

Miksi miehet pitävät videopeleistä naisia enemmän? Ratkaisu löytyy korvien välistä

Lue lisää eDomesta

eDomen arvosteluviikko: Dynasty Warriors, GTA IV, Madden 2008, Puzzle Quest, Viking

Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Retronäyttely keräsi ennätysyleisön

USA:n republikaanipuolueen kiho paljastui ruotsalaiseksi piraattikeisariksi

Muropaketin uusimmat