Uusimmat

AMD SLI vs Intel SLI

28.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

NVIDIAn tehokas kahta näytönohjainta hyväksikäyttävä SLI-ratkaisu on ollut pitkään mahdollinen vain AMD-kokoonpanoilla. NVIDIA on kuitenkin viimein saanut julkistettua SLI-yhteensopivan nForce4 SLI -piirisarjansa Intel-alustalle, ja tässä artikkelissa otetaan selvää kumman valmistajan prosessorit tarjoavat parempaa suorituskykyä ja muita ominaisuuksia SLI-pelikäytössä.

AMD:n SLI-leiriä pitää pystyssä tässä testissä Abitin uunituore Fatal1ty AN8 SLI -emolevy, joka muistuttaa monilta osin Muropaketissa huhtikuussa käsiteltyä nF4 Ultra -piirisarjaan perustuvaa Fatal1ty AN8 -emolevyä. SLI-versio on kuitenkin kokenut joitain uudistuksia perusmalliin nähden.

Intel-puolelle Abittia vastaan asettuu kuninkaallinen Gigabyte GA-8N-SLI Royal -emolevy. Kilpailijaansa perinteisempää emolevysuunnittelua edustava Gigabyte sisältää kuitenkin monia varsin erikoisia ja mielenkiintoisia ominaisuuksia. Intel-osastolla muut kuin Intelin itsensä valmistamat piirisarjat ovat olleet harvassa. Niinpä NVIDIAn nForce4 SLI Intel Edition onkin mielenkiintoinen piirisarjauutuus. Viime kuussa Muropaketissa verrattiin nForce4 SLI Intel Edition -piirisarjaan perustuvaa Asus P5ND2-SLI Deluxe -emolevyä Intelin 955X-piirisarjaan perustuviin Gigabyte GA-8I955X Royal- ja Asus P5WD2 Premium -emolevyihin.

Piirisarjat

Ominaisuuksiensa puolesta AMD- ja Intel-versiot nForce4 SLI -piirisarjasta eivät eroa toisistaan. Muutoksia on kuitenkin tehty, ja suurin niistä on Intel-versiosta löytyvä muistiohjain, joka AMD Athlon 64 -prosessoreissa on integroitu suoraan prosessorin ytimeen. Tämän takia piirisarjan rakenne on muutettu kaksiosaiseksi.

Northbridgenä toimiva nForce4 SPP SLI -piiri tukee 800 ja 1066 megahertsin väylätaajuudella toimivia Pentium-prosessoreita. Piirisarjaan integroitu muistiohjain puolestaan tukee DDR2-muisteja aina 667 megahertsiin asti. Merkittävimmät erot Intelin omiin piirisarjoihin verrattuna ovat kahden näytönohjaimen linkittämisen mahdollistava SLI-tuki ja northbridgestä löytyvät PCI Express x1 -väylät.

Southbridgenä toimivan nForce4 MCP SLI -piirin ominaisuudet ovat AMD-version kanssa yhtenevät ja listalta löytyvät muun muassa SATA II -tuki, kymmenen USB 2.0 -väylää, integroitu verkkokortti ja monipuoliset RAID-ominaisuudet.

AMD-versio nForce4 SLI -piirisarjasta liittyy prosessoriin yhden gigahertsin kellotaajuudella toimivan HTT-väylän kautta. Intel-versioon verrattuna etua on varsinkin muistiliikenteen osalta, joka Athlon 64 -prosessoreihin integroidun muistiohjaimen vuoksi jää pois. Lisäksi yhden piirin ratkaisussa liikenne esimerkiksi SATA II -ohjaimien kanssa sujuu huomattavasti tehokkaammin ja viiveettömämmin, kuin kahden piirin ratkaisussa.

Abit Fatal1ty AN8 SLI

Abitin punaisena hehkuva Fatal1ty-sarjan AN8 SLI -emolevyn hinnoittelu ei jättäne ketään kylmäksi, sillä jo ilman SLI-ominaisuuksia oleva Fatal1ty AN8 -versio on yksi kalleimmista Socket 939 -emolevyistä noin 170 euron myyntihinnallaan.

Komein logoin varustellun myyntipakkauksen sisältä löytyy hillitysti tavanomaisimpia oheistuotteita. SATA-kaapeleita emolevyn mukana tulee neljä, mutta SATA-virta-adaptereita on vain kahdelle kiintolevylle. IDE-kaapeli on läpinäkyvä ja pyöristetty. Levykeaseman kaapeli on puolestaan mallia musta. Ohjekirjojen ja ajuri-levyjen lisäksi paketin uumenista löytyy SLI-paikkojen päälle asetettava 70 mm -tuuletin aiemmin tutuksi tulleen äänekkään muistijäähdytyksen sijaan. Abit kutsuu kyseistä näytönohjainjäähdytystä OTES SLIpstreamiksi.

Emolevyn I/O-takapaneelin liitinvalikoima on todella karsittu, sillä suurimman osan tilasta vievät virransyöttöä jäähdyttävät tuulettimet. USB-paikkoja takapaneelissa on vain neljä yhden FireWire-liittimen lisäksi. Ongelmallista monissa tapauksissa voi olla myös sarja- ja rinnakkaisporttien puuttuminen, mutta Fatal1ty-konseptissa kaikki pelaajille turhat ominaisuudet on karsittu pois.

Abit Fatal1ty AN8 SLI: Ominaisuudet

Abit Fatal1ty AN8 SLI:n perusominaisuudet ovat hillittyjä. Verkkokortteja on vain yksi ja massamuistipaikat rajoittuvat piirisarjan neljään SATA-liitäntään sekä kahteen Ultra DMA 133 -väylään. Integroidusta ääniratkaisustakaan ei voida varsinaisesti puhua, sillä äänestä vastaa Realtekin ALC850-piiriin perustuva AudioMAX-lisäkortti.

AudioMAX-lisäkortti liitetään emolevyltä löytyvään epästandardiin PCIe x1 -liittimeen. Kahdeksaa kanavaa tukevan äänikortin ominaisuuksiin kuuluu kirjava joukko analogisia ja digitaalisia liitäntöjä, sekä oleellisimmat 3D-äänituet pelaamista varten. Äänenlaadultaan ja prosessoritehon kulutukseltaan AudioMAX ei pärjää pelaajien suosiossa oleville äänikorteille kuten Creativen Audigy 2:lle.

Emolevyn liitännöissä säästellyt USB- ja FireWire-liitännät on siirretty uGuru-paneelin avulla koneen etupaneeliin. UGuru-paneelin käyttömahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään pariin lisäliittimeen, sillä laitteesta löytyy monipuoliset säätömahdollisuudet emolevyn ominaisuuksille.

Yksi ylikellottajien ja muiden koneen virittelijöiden suurimmista unelmista ja haaveista on toteutunut etupaneelista löytyvän biosin nollauspainikkeen muodossa. Painike on myös oikeaoppisesti suojattu vahinkolaukauksilta.

UGuru-ominaisuuksien tarkkailua ja säätöä varten paneelista löytyy navigointinäppäimet ja ohjelmistosta johdonmukainen valikkorakenne. Vihertävältä LCD-näytöltä näkyy kellonajan lisäksi koneen oleellisimpien osien lämpötilat ja jännitteet, tuulettimien kierrosluvut sekä prosessorin kellotaajuus. Tuulettimia ja prosessorin kellotaajuutta on mahdollista säätää paneelin kautta mikäli myös uGuru-ohjelmisto on asennettu Windowsiin.

Kokoonpanon ylikellottaminen on kuitenkin helpointa uGuru-paneelin sijaan itse uGuru-ohjelmalla, jonka monipuoliset säätömahdollisuudet toimivat reaaliajassa. Myös tuuletinliitäntöjen säätäminen onnistuu uGuru-ohjelmistolla.

UGuru-päävalikosta näkyvät emolevyn ja prosessorin kriittisimmät asetukset nopealla vilkaisulla.

Laaja jännitteiden, lämpötilojen ja tuulettimien seuranta onnistuu puolestaan EQ-paneelin kautta.

Komponenttien sijoittelu

Kirkkaanpunaiselle piirilevylle kasattu Abit Fatal1ty AN8 SLI on mielenkiintoisen näköinen emolevy. Osansa ulkonäköön tekee myös virransyötön päälle rakennettu jäähdytyskehikko.

Emolevyn alakulman liittimet on aseteltu Abit-tyyliin selkeisiin riveihin. Kaksi sinistä UDMA-133-liitintä löytyvät emolevyn reunalta ja piirisarjan tarjoamat neljä SATA II -liitintä puolestaan nätistä rivistä IDE-liittimien takaa. Sinipohjaiset kolme liitintä SATA II -liittimien takana ovat USB-liitäntöjä ja aivan alimmaisen PCI-liittimen vieressä näkyvä punainen liitin on puolestaan tarkoitettu FireWirelle. Myös muista Fatal1ty-sarjan emolevyistä tutut P80-diagnostiikkaledit emolevyn alaosassa ovat kätevä apu mahdollisen vikatilanteen sattuessa.

Kotelon ledeille ja kytkimille on myös Abitissa tarjolla värikoodatut liittimet. Värikkään liitinpatteriston vierestä löytyy puolestaan uGuru-etupaneelin tarvitsema neljänapainen liitäntä. Kuparin väriseksi käsitellyn piirisarjan aktiivicoolerin vierestä löytyy Biosin tyhjäysjumperi, jonka tilalle asennetaan uGuru-paneelia käytettäessä kolminapainen johto. Käytössä piirisarjan cooleri lämpesi todella paljon.

Alimmaisen PCI-paikan alle on epämiellyttävästi piilotettu sekä PCIe x16 -liittimiin lisävirtaa pumppaava molex-virtaliitin, että levykeaseman kaapeli. Mikäli levykeasema kuuluu koneen varustukseen, on johdon asettelu monissa tapauksissa varsin konstikasta. Aivan I/O-takapaneelin alapuolelta löytyy puolestaan väärinpäin käännetty PCIe x1 -liitin, johon asennetaan tarvittaessa mukana toimitettava AudioMAX-äänikortti. Tavallisia PCIe x1 -liittimiä emolevyltä löytyy kaksi, kuten myös PCI-liittimiä. PCI x16 -liittimien lukitusmekanismi on helppokäyttöinen ja näytönohjaimien irrottaminen onnistuukin tarvittaessa jopa yhdellä kädellä.

Neljän muistipaikan takaa löytyy muistien virransyötön kondensaattoripatteristo ja 24-pinninen ATX-virtaliitin. 12 voltin linjaan lisätehoa antava neljäpinnisen virtaliittimen paikka löytyy puolestaan aivan emolevyn yläreunasta, läheltä nelivaiheista virransyöttöä. Prosessorikannan ympärillä on tilaa erityisen runsaasti joka suuntaan, joten suuretkin jäähdytyselementit mahtuvat mukisematta paikoilleen.

Läpinäkyvästä sinisestä muovista valmistettu kehikko virransyötön yläpuolella on näyttävä yksityiskohta. Tehokomponenttien päälle on lisäksi asennettu korkeaprofiiliset alumiinisiilet.

Myös Abit käyttää SLI-emolevyissään toistaiseksi käyttömukavuudeltaan aavistuksen parantamisen varaa jättävää SLI-korttia. Biosista tapahtuvan säädön luulisi olevan tämän hintaluokan emolevyssä vakio-ominaisuus.

Abit Fatal1ty AN8 SLI on toimivan oloinen emolevy muutamin pienin kummallisuuksin. Yksi silmiinpistävimmistä puutteista on emolevyn takapuolelta löytyvien peräti kahdeksan kirkkaanpunaisen ledin virtakytkimen puute. Jatkuvasti silmiin pistävää valoa hohtavat ledit eivät tällaisenaan innosta kuin innokkaimpien alustavalojen ystäviä.

Abit Fatal1ty AN8 SLI: BIOS

Abitin bioseilta on totuttu odottamaan paljon ja viime aikoina uGuru-ominaisuuksin varustellut emolevyt ovatkin osanneet yllättää jopa kriittisimmätkin arvostelijat.

Prosessorisäädöt löytyvät kätevästi yhdeltä sivulta selkeästi esitettyinä. Prosessorin väylää saa säädettyä 200 – 410 megahertsin välillä, kerrointa saa säädettyä kerroinlukottoman FX-prosessorin kanssa 4 – 25x välillä ja tavallisella Athlon 64 -mallilla puolestaan oletuskerrointa alemmaksi. PCIe-väylän kellotaajuutta saa korotettua aina 145 megahertsiin asti. Jännitteistä yhteenveto seuraavassa listassa.

  • CPU: 1,5 – 1,85 V
  • Muisti: 2,5 – 3,55 V
  • Muisti VTT: 1,25 – 1,75 V
  • nForce4: 1,5 – 1,8 V
  • HTT: 1,2 – 1,35 V
  • DDR Ref: +- 100 mV
  • CPU Ref: +- 100 mV

Muistiasetusten säätöpaneelista löytyvät kaikki tarvittavat perussäädöt ja päänvaivaksi myös joitain tuntemattomampia asetuksia.

Valmeteista tuttu käyttötuntimittari kuuluu Fatal1ty AN8 SLI:n vakiovarustukseen. Valmeteista poiketen mitattavia ominaisuuksia ovat lisäksi muun muassa käynnistyskertojen määrä.

Lämpötilojen, jännitteiden ja tuulettimien seurannat on eritelty kukin omalle sivulleen. Abitin ominaisuudet tällä sektorilla ovat vertaansa vailla. Jokaiselle seurattavalle kohteelle voidaan lisäksi erikseen asettaa varoitus- tai sammutustoiminto.

Emolevyn kuudelle tuuletinliitännälle voidaan kullekin erikseen säätää automaattinen nopeuden kontrollointi.

Käyttökokemukset

Abit Fatal1ty AN8 SLI korjaa ne muutamat ongelmat, joita havaittiin muutama kuukausi sitten arvostellun perusversion osalta. Ylikellotus- ja pelikäyttöön suunnatun emolevyn räyhäkästä ulkoasua täydentämään on nyt saatu myös kunnolliset ylikellotussäädöt. Varsinkin muistijännitteen nostaminen aina 3,55 volttiin asti on ollut erinomainen ratkaisu. Ominaisuuksien puolella emolevy ei ole aivan monipuolisimpien Socket 939 -emolevyjen tasolla, mutta useimmille peruskäyttäjille ja erityisesti kohderyhmälleen ominaisuuksien määrä on jopa yliampuva. Varsin mielenkiintoinen ja suun hymyyn vetävä oheistuote on myös uGuru-ohjuspaneelin, jonka nuclear-nappi suorastaan houkuttaa nollaamaan biosin.

Gigabyte GA-8N-SLI Royal

Gigabyten sinertävä emolevy edustaa perinteisempää lajia kuin Abitin säätöpaneeleilla ja punaisilla ledeillä koristeltu joulukuusi. Ominaisuuksien perusteella emolevyn hinnan voisi kuitenkin arvioida kipuavan jopa yli 200 euron.

Vihreä, ikkunoin varusteltu myyntipakkaus pitää sisällään selvästi Abitia monipuolisemman valikoiman johtoja. Kuusi SATA-kaapelia, UDMA-133-kaapeli, levykeaseman kaapeli, peräti kolme USB- ja Firewire-takapaneelia, kuusi SATA-virta-adapteria, ohjekirjat ja ajuri-CD:t, Bluetooth-sovitin, jälkiasennettava piirisarjatuuletin ja I/O-paneeli täyttävät emolevyn johtotarpeet täydellisesti.

I/O-takapaneelin liittimet ovat Gigabyten tapaan runsaat. Perusliittimien lisäksi mukaan on saatu mahdutettua äänen digitaaliset ulosviennit ja kaksi RJ-45-liitintä.

Ominaisuudet

Gigabyte ei ole Abitin tapaan tyytynyt piirisarjan tarjoamiin integroituihin ominaisuuksiin, vaan on terästänyt tarjontaa hyvällä maulla. SATA II -liittimiä emolevyltä löytyy kuusi kappaletta, UDMA-133-väyliä on mukaan mahtunut peräti kolme ja piirisarjaan integroidun gigabitin verkkokortin kaveriksi on valjastettu Marvellin piirillä toteutettu toinen gigabitin verkkokortti. Äänipuolesta vastaa Abitistakin tuttu Realtekin ALC850-piiri, jonka ominaisuudet Gigabyte on käyttänyt hyvin hyödykseen. FireWire-ohjain on luonnollisesti uudempaa 800 megabitin nopeuteen yltävää IEEE1394b-standardia.

Kattavaa liitäntävalikoimaan täydentämään Gigabyte on pakannut mukaan USB-väylään liitettävän Bluetooth-sovittimen. Erikseen ostettuna vastaava sovitin maksaa pari kymppiä, joten kysymyksessä on rahanarvoinen etu.

Uusinta uutta Gigabyten jatkuvasti kehittyvässä DPS-jatkumossa edustaa heatpipe-ratkaisulla jäähdytetty U-PLUS DPS -lisäkortti. Kortti lisää emolevyn nelivaiheiseen virransyöttöön toiset neljä vaihetta lisää ja tehostaa virransyöttöä merkittävästi. Uutuutena lisäkortin yläreunasta löytyy neljä sinistä lediä, jotka ilmoittavat reaaliaikaisesti prosessorin kuluttaman tehon määrää nelipykäläisellä asteikolla.

Emolevyn biosista ei tarkkaa jännitteiden seurantaa valitettavasti löydy, mutta mukana toimitettava ohjelmisto tarjoaa perusjännitteiden, kolmen tuuletinliitännän ja prosessorin lämpötilan seurannat.

Easytune 5 -ohjelmiston avulla prosessorin, emolevyn ja muistien ylikellottaminen onnistuu leikiten. Tärkeimpien asetusten säätö onnistuu ohjelman kautta, mutta tarkempaa säätämistä varten tarvitsee edelleen turvautua biosin ominaisuuksiin.

Komponenttien sijoittelu

GA-8N-SLI:n komponenttien sijoittelu ei juuri poikkea hyväksi havaitusta ja tutusta kaavasta. Neljän muistipaikan takaa löytyvät kaksi IDE-väylää, levykeaseman liitin ja 24-pinninen ATX-virtaliitin. Socket 775 -prosessorikanta on sopivan kaukana emolevyn yläreunasta, jotta myös suurehkot jäähdytyselementit mahtuvat paikoilleen ahtaissakin koteloissa. Prosessorikannan läheltä sen sijaan löytyy muita suuria jäähdytyselementtejä mahdollisesti haittaavia kohteita, kuten DPS-lisävirtakortin liitin ja suurehko piirisarjan cooleri.

Lisää virtaliittimiä löytyy puolestaan PCIe-liittimen yläpuolelta. Normaalin 12 V -virtaliittimen lisäksi emolevyn pintaan on laitettu myös tavallinen molex-liitin, joka tarjoaa virtaa toisen PCIe x16 -paikan vaatimuksiin. Emolevyn molemmat BIOS-piirit on juotettu kiinteästi emolevyn pintaan, joten esimerkiksi hot-flash ei onnistu ilman vaativia toimenpiteitä traagisen BIOS-onnettomuuden jälkeen.

Kahden PCIe x16 -liittimen lisäksi emolevyltä löytyy kaksi PCIe x1- ja kaksi tavallista PCI-liitintä. SLI-tilan päälle laittaminen vaatii monien muiden SLI-emolevyjen tapaan SLI-kortin kääntämistä sille varatussa paikassa PCIe x16 -liittimien välissä.

Emolevyn alakulmasta löytyy monipuolisen värinen valikoima liittimiä. Kaikki emolevyn kuusi SATA-liitäntää on järjestetty peräkkäin alareunaan. Alareunasta löytyvät lisäksi myös violetit FireWire- ja keltaiset USB-liitännät. Nykytyylin mukaisesti kotelon ledeille ja kytkimille tarkoitetut liittimet ovat värikoodattuja asennuksen helpoittamiseksi. Biosin nollaamista varten ei piirilevyn pinnalta löydy lainkaan jumpperia, vaan patterin vierestä löytyvä nollauskohta on yhdistettävä joko muualta hankitun jumperin tai jonkin muun pinnit yhdistävän kojeen avulla. Emolevyn kolmas UDMA-133-väylä on sijoitettu nerokkaasti emolevyn reunalle.

Sekä north- että southbridgelle on Gigabyten toimesta asennettu suurehkot passiivisiilet. Varsinkin northbridge tosin kuumenee käytössä kovasti, joten mukana toimitetaan piirisarjan päälle asennettava tuuletin jälkiasennusta varten. PCIe x16 -liittimien lukitusmekanismi on pitävä, mutta hankalakäyttöinen erityisesti kaksi korttipaikkaa vievien isojen näytönohjaimien kanssa.

Kokonaisuutena GA-8N-SLI Royalin komponenttien sijoittelu on onnistunut ja ongelmakohdilta on vältytty erinomaisesti.

Gigabyte GA-8N-SLI Royal: BIOS

Gigabyte GA-8N-SLI Royalin BIOS on ylikellotusominaisuuksiensa puolesta mielenkiintoinen. Manuaalisten ylikellotusasetusten lisäksi biosista löytyy myös automaattiset säädöt, jotka ylikellottavat kokoonpanoa parhaimmillaan noin 20 prosenttia. Manuaalisen säätämisen ystäville emolevyltä löytyvät muun muassa kertoimen säätö, HTT-väylän asetus 400 – 2000 megahertsin välillä ja mikä erikoisinta: megahertsin tarkkuudella säädettävä muistien kellotaajuus välillä 400 – 1200 megahertsiä.

Yksi emolevyn biosin mielenkiintoisuuksista on myös muistivalmistajakohtaiset asetukset, jotka hienosäätävät parhaat asetukset muistimoduulien mukaan.

Muistiasetusten säätömahdollisuudet ovat perusluokkaa ja signaalien säädöt suorastaan hämmentävän monipuoliset. Asuksen tapaan myös Gigabyte kykenee ylikellottamaan PCIe-näytönohjainta biosista käsin. Jännitteiden säädöistä yhteenveto seuraavassa listassa.

  • CPU: vakio – 1,6 V
  • Muisti: 1,8 – 2,5 V
  • PCIe: vakio +0,3 V
  • FSB: vakio +0,3 V
  • SATA II: vakio +0,3 V

Emolevyn lämpötiloja, jännitteitä ja tuulettimia seuraava PC Health Status on Abitiin verrattuna karu. Jännitteiden seuranta ei näytä absoluuttisia jännitteitä lainkaan ja lämpötiloistakin vain prosessorin lämpötilaa voi tarkkailla. Prosessorin tuulettimen toimintaa voi sentään säädellä haluamallaan tavalla.

Käyttökokemukset

Gigabyte GA-8N-SLI:n toiminnassa ja vakaudessa ei ole moitittavaa. Ylikellottamisen osalta emolevy ei mausteisesta biosista huolimatta säväytä. Testeissä emolevy hyytyi täysin jo 240 megahertsin väylätaajuudella kovasta yrityksestä huolimatta. Lisäksi nForce4-piirisarjaa jäähdyttävä passiivinen siili ja lisävirtamoduulin heatpipe-rakennelma olivat suorastaan polttavan kuumia jopa hyvin ilmastoidussa avoimessa testipenkissä. Lämpötila saattaa kohota kotelon sisälle kasatussa kokoonpanossa hyvin helposti riskirajoille ja aiheuttaa epävakautta. Kaikessa viisaudessaan Gigabyte on kuitenkin tiedostanut vaaran ja mukana toimitetaankin aktiivinen tuuletin piirisarjalle jälkiasennettavaksi.

Virtalähteen on syytä olla erittäin reippaassa kunnossa tehokasta Pentium 4 -prosessoria ja kahta himokkaasti virtaa ahmivan näytönohjaimen ruokkimisessa. Jo vanhempi 400 watin virtalähde voi helposti osoittautua jopa vaaralliseksi SLI-kokoonpanon terveydelle.

Testit

Testiosiossa on tällä kertaa keskitytty vertailemaan AMD- ja Intel-alustojen suorituskykyä SLI-kokoonpanolla. AMD-alustalla käytössä on noin 370 euron hintainen Athlon 64 3800+ (2,4 GHz) ja Intel-alustalla hieman ylihinnoiteltu 600 euron Pentium 4 660 (3,6 GHz).

NVIDIAn uusien GeForce 7800 GTX -näytönohjaimien kera suoritetut pelitestit on ajettu TFT-näytöissä suositulla 1280×1024-resoluutiolla 4x-reunojenpehmennystä ja 16x- anisotrooppista suodatusta käyttäen. Testit on ajettu juuri julkastuilla Forceware 77.72 -ajureilla.

Sekä AMD- että Intel-alustat on säädetty biosista mahdollisimman suorituskykyisiksi ja SLI-testien ulkopuolella molemmilla nForce4-emolevyillä on ajettu perinteiset suorituskykytestit. SLI-testeissä mukana on 3DMark05, Doom3, Half-Life 2, The Need for Speed Underground 2 ja Chronicles of Riddick. Perinteisissä testeissä puolestaan CDEx 1.51, WinRAR 3.42, Cinebench 2003, PCMark04 ja SuperPi.

Testikokoonpanoista yhteenveto alla olevassa listassa:

  • AMD Athlon 64 3800+ (2,4 GHz, 512 kB L2-cache)
  • Abit Fatal1ty AN8 SLI (nForce4 SLI)
  • 2 x Twinmos PC3200 2×512 MB (2-2-2-5)
  • Pentium 4 660 (3,6 GHz, 2 MB L2-cache)
  • Gigabyte GA8-SLI Royal (nForce4 SLI IE)
  • Corsair 5400UL 2×512 MB (3-2-2-8)
  • 2 x NVIDIA GeForce 7800 GTX
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • Antec TruePower 550W
  • Windows XP SP2
  • ForceWare 77.72
  • Abit Fatal1ty AN8 SLI BIOS-versio: 1.3
  • Gigabyte GA-8N SLI Royal BIOS-versio: F1

SLI-testit

Näytönohjaimien ja kokoonpanon kisakuntoa mittaava 3DMark05-testiohjelma on yksi käytetyimpiä suorituskyvyn mittareita. Testi ajettiin läpi vakioasetuksilla (1024×768-resoluutio). Suurempi tulos on parempi.

Eroa AMD-kokoonpanon hyväksi syntyi huimat 2000 pistettä, joka on todella reilu ero. Intel-alusta ei todellakaan näyttäisi olevan optimaalinen kyseiseen testiin.

OpenGL-rajapintaa käyttävässä Doom3:ssa ero ei venähtnyt aivan yhtä suureksi. 1280×1024-resoluutiolla ja High Quality -asetuksilla (4xAA / 16xANI) eroa syntyi AMD-kokoonpanon hyväksi kuusi fps. Suurempi tulos on parempi.

D3D-rajapintaa käyttävässä Half-Life 2:n d1_canals_08-timedemossa eroa syntyi 1280×1024-resoluutiolla ja High Quality -asetuksilla (4xAA / 16xANI) taas AMD-alustan hyväksi 10 fps. Suurempi tulos on parempi.

Need for Speed Underground 2 -pelidemossa kierrosaikoja kelloteltiin ärhäkän japanilaisen ja peräti neljällä pakoputken päällä varustetun Datsunin ratissa. Testi suoritettiin normaaliin tapaan 1280×1024-resoluutiolla tutuilla kuvanlaatuasetuksilla. Suurempi tulos on parempi.

AMD-alusta vie jälleen voiton ja tällä kertaa kuuden fps voimin.

Chronicles of Riddick -pelidemossa testit suoritettiin jälleen kerran tuttuja testiasetuksia käyttäen. Suurempi tulos on parempi.

Eroa AMD- ja Intel SLI -kokoonpanojen välille syntyy tässä testissä vain kaksi fps.

Testitulokset

CDex 1.51 -ohjelmalla 403 megatavun kokoinen WAV-tiedosto pakattiin OGG-muotoon 5.5-laadulla. Athlon 64 3800+ pärjää testissä Pentium 4 660 -prosessoria 19 sekuntia paremmin. Pienempi tulos on parempi.

WinRAR-pakkaustestissä myös CDex 1.51-testissä käytetty WAV-tiedosto pakattiin parhaimmalla laadulla. Pentium 4 660 -prosessori osoittautui tällä kertaa tehokkaammaksi viiden sekunnin erolla. Pienempi tulos on parempi.

Cinebench 2003 -renderöintitestissä Pentium 4 660 kykeni Hyper-Threading-tukensa ansiosta parempaan suorituskykyyn. Pienempi tulos on parempi.

PCMark04:n testeissä Pentium 4 660 pärjää jälleen AMD-kokoonpanoa paremmin. Osasyynä on jälleen Hyper-Threading-ominaisuus. Suurempi tulos on parempi.

SuperPi-testeissä Athlon 64 3800+ on voitokas pienellä erolla Pentium 4 660 -alustaan nähden. Pienempi tulos on parempi.

Intel tasoitti normaalien prosessori- ja muistitehoa mittaavien testien puolella tilannetta, kun se pelitehoa mittaavissa SLI-testeissä jäi jatkuvasti jalkoihin.

Testikokoonpanojen tehonkulutus mitattiin 3DMark05-ohjelmalla systeemiä kuormittaen. Etech PM300 -energiamittarin ilmoittama lukema kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen.

Intel-kokoonpanojen tehonkulutus on varsin raakaa katsottavaa. AMD kerää pisteet kotiin tässä testissä. Eroa syntyy AMD:n hyväksi 40 wattia.

Loppusanat

AMD:n Socket 939 -kantaa käyttäville Athlon 64 -prosessoreille tarkoitettu Abit Fatal1ty AN8 SLI korjaa pikkuveljensä Fatal1ty AN8 -emolevyn puutteet ylikellotusominaisuuksien suhteen. Alustavaloilla ja kierroslukumittareilla varustetun emolevyn kohderyhmäksi asettuvat pelaajat ja ylikellottajat, joiden tarpeet emolevyn ominaisuudet täyttävät mainiosti. Kodin tiedostopalvelimeksi löytyy puolestaan parempiakin vaihtoehtoja. Kokonaisuutena Abit Fatal1ty AN8 SLI on varmasti yksi mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista ja tarjoaa hyvän vastuksen DFI:n nForce4 -emolevyille.

Gigabyten GA-8N-SLI Royal on monipuolinen emolevy, jonka ominaisuuksissa on otettu huomioon kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin käyttötarpeet. Biosin ylikellotusominaisuudet ovat suorastaan ennennäkemättömät, mutta valitettavasti emolevyn ylikellottuvuus ei ole samalla tasolla. Kokonaisuutena Gigabyten tarjous Intel-pohjaiseksi SLI-kokoonpanoksi ei ole laisinkaan mahdoton, joskin tällä hetkellä Gigabyte ei onnistu erottumaan esimerkiksi Asuksen vastaavasta emolevystä erityisesti edukseen. Gigabyten hankkineita tosin hemmotellaan muun muassa mukana toimitettavalla Bluetooth-sovittimella ja hienosti vilkkuvalla lisävirtakortilla.

Suorituskykymittauksissa AMD-alusta osoitti kyntensä SLI-pelikäytössä ja Intel-alusta jäi nuolemaan näppejään jokaisessa testissä, vaikka kokoonpano oli varustettu 230 euroa kalliimmalla prosessorilla. NVIDIA kehittää parhaillaan SLI2-tekniikkaa, joka korjaa ensimmäisen SLI-tekniikan puutteita ja parantanee myös toisen näytönohjaimen tuomaa hyötysuhdetta. Ensimmäisen erän AMD:n ja Inteli SLI-taistossa näyttää voittaneen AMD.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen & Sampsa Kurri 28. Kesäkuuta 2005