Uusimmat

DFI LanParty UT CFX3200-DR

23.05.2006 11:53 Muropaketin toimitus

DFI on ollut tunnettu jo useamman vuoden ajan hyvin ylikellotuskäyttöön soveltuvista emolevyistä, joista Muropaketin toimesta on testattu LanParty 925X-T2, LanParty 875P-T, LanParty nF4 SLI-DR ja LanParty UT RDX200 CF-DR. ATIn RD580-koodinimellisen CrossFire Xpress 3200 -piirisarjan myötä DFI päivitti omaan mallistoonsa ATIn uutukaisen ja emolevy tunnetaan nimellä LanParty UT CFX3200-DR. Tässä artikkelissa paneudutaan kyseisellä emolevyllä ylikellottamiseen, sillä normaalit suorituskykymittaukset löytyvät Muropaketin aiemmasta maaliskuussa julkaistusta ATI CrossFire Xpress 3200 -artikkelista.

Muropaketti, ATI CrossFire Xpress 3200

 

DFI LanParty UT CFX3200-DR

pakkaus

tavarat1

Emolevy ja sen oheistarvikkeet on pakattu DFI:lle tyypilliseen tapaan punapainotteiseen pahvilaatikkoon, koska kyseessä on ATIn piirisarjalla varustettu emolevy. Ensimmäisinä julkaistuista LanParty-emolevyistä oheismateriaalien määrä on niukentunut reilusti ja nykyään järjettömän korkealla 250 euron hinnalla saa rahoilleen vastinetta ainoastaan hieman normaalia emolevyä runsaammalla tarjonnalla. Mukana toimitetaan ohjekirjoja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, ajuridisketti sekä erillinen ääniliitinkortti.

tavarat2

Kaapeleiden osalta DFI on paketoinut mukaan kaksi normaalia Ultra-ATA- ja yhden diskettiaseman kaapelin, jotka kaikki ovat pyöritettyjä. Kirkkaan keltaista linjaa myötäilevät myös Serial ATA -kaapelit, joita mukana toimitetaan neljä kappaletta. Vastaavasti Serial ATA -virta-adapterikaapeleita on kaksi kappaletta ja molempiin näihin voidaan liittää kaksi kiintolevyä.

yleiskuva

LanParty UT CFX3200-DR on hyvin perinteisen näköinen DFI-emolevy mustalla piirilevyllä, jota värittää kirkkaan keltaiset ja oranssit liittimet. Piirilevy on ahdettu kauttaaltaan täyteen komponentteja ja liittimiä, joten hukkatilan osuus on jäänyt pieneksi. DFI:ltä on aiemminkin nähty mielenkiintoisia ratkaisuja liittimien sijoittelun suhteen, ja RDX200 CF-DR:n ja nF4 SLI-DR:n tapaan muistiliittimet ovat prosessorikannan vasemmalla puolella, kun taas virransyöttö on jätetty oikeaan reunaan.

liittimet

I/O-liitinrivistö on täysin vastaavanlainen, kuin RDX200 CF-DR:ssä, ja vasemmalta lueteltuna vastaan tulevat PS/2-, S/PDIF-sisään- ja ulostulo-, kuusi USB 2.0-, FireWire- ja kaksi verkkoliitintä. Väliin jäävän tyhjän kolon voi halutessaan täyttää mukana tulevalla ääniliitinkortilla, jonka arsenaaliin kuuluvat linjasisääntulo-, etukaiutin-, mikrofoni-, keskikaiutin/subwoofer-, takakaiutin- ja sivukaiutinliittimet.

CFX3200-DR tuo mukanaan kaksi uutta ominaisuutta, joita ei ole aiemmissa DFI:n emolevyissä. Näistä ensimmäinen on Dual GbE LAN, jonka tarkoituksena on kasvattaa verkkoyhteyden toimintavarmuutta ja nopeutta. Käytännössä hienolta kuulostava termi tarkoittaa sitä, että kun emolevyn molempiin verkkoliittimiin on liitetty kaapeli ja ne ovat yhteydessä ulkomaailmaan, ne näkyvät käyttäjälle yhtenä yhteytenä. Käytössä on siis esimerkiksi ainoastaan yksi IP-osoite, jolloin jos jompikumpi verkkoliitin hajoaa tai siihen tulee muu toimintakatkos, toisen liittimen kautta kulkee edelleen dataa ja verkkoyhteys koneeseen ei katkea. Lisäksi molempien liittimien ollessa toiminnassa tiedonsiirtonopeus kaksinkertaistuu teoriassa, joskin käytännössä tästä jäädään jonkin verran.

DFI on emolevyssään turvautunut gigabitin verkkoliittimien osalta Marvellin osaamiseen ja tarkemmin sanottuna 88E8052- ja 88E8053-mallisiin piireihin. Vastaavasti FireWire-tuesta pitää huolen VIA VT6307 -piiri.

debug

Emolevyn toinen merkittävämpi uudistus on debug-ledit vasemmassa alakulmassa. DFI:n emolevyissä on aiemminkin ollut virheilmaisimia, mutta pelkästään muutaman ledin avulla ilmaistuna ongelman paikallistaminen tietokoneesta on paljon hankalampaa. DFI:lle uudet ledit näyttävät kirjain- ja numeroyhdistelmin, missä vaiheessa käynnistystä ollaan menossa ja mahdollisen ongelman.

pci

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein ja ATIn tuoreimman CrossFire Xpress 3200 -piirisarjan myötä CrossFire-tilassa ajettuna molemmilla näytönohjaimilla on käytössä täydet 16 PCI Express -linjaa. Näiden liittimien väliin jää kaksi PCI Express x1 -liitintä ja alimpana on kolme vanhempaa PCI-liitintä.

alakulma

Emolevyn alakulmassa keltaisten liittimien piirittämänä on mustan siilin alla southbridge, joka on ATIn referenssilankun SB450:stä poiketen ULin valmistama ja mallia M1575. Tämän vieressä oikealla puolella on southbridgen tukemat neljä Serial ATA -liitintä, joihin liitetyt kiintolevyt on mahdollista asettaa toimimaan RAID 0-, RAID 1-, RAID 0+1- ja JBOD-tasoissa. Vastaavasti vasemmalla alhaalla olevia liittimiä ohjaa Silicon Imagen Sil3114-piiri ja se tukee RAID 0-, RAID 1-, RAID 0+1- ja RAID 5 -tasoja. Kuvan yläkulmassa pilkistää lisäksi 90 asteen kulmaan asetettu diskettiaseman liitin ja on emolevyllä myös virta- ja reset-näppäimet ylikellottajia varten.

piirisarjat

ATIn kahden eri piirin ratkaisu näkyy emolevyllä erillisenä south- ja northbridgenä, joista ensimmäisenä mainittua jäähdytetään passiivisesti, kun taas northbridgen jäähdyttämisestä vastaa alumiininen siili varustettua 40 millimetrin tuulettimella. Piirit sijaitsevat emolevyllä aivan vierekkäin ja myöhemmin tässä artikkelissa otetaan selvää, kuinka paljon piirit lämpiävät levossa ja rasituksessa.

ylakulma

Kuten jo aiemmin mainittiin, virransyöttö on emolevyn oikeassa reunassa ja lisäksi kuumimmiksi lämpiäviä komponentteja jäähdytään alumiinisiileillä. Keltaisten IDE-liittimien oikealla puolella on aivan virransyötössä kiinni kahdeksanpinninen lisävirtaliitin sekä 24-pinninen ATX-liitin.

cpumuistit

Prosessorikanta on melkein virransyötössä kiinni, mikä on ylikellottamista silmällä pitäen jännitelinjojen tasaisuuden nimissä hyvä asia. Myös muistiliittimet sijaitsevat prosessorikannan läheisyydessä, kun taas tuuletinliittimet löytyvät aivan piirilevyn ylälaidasta. DFI:n tekemät ratkaisut ovat toimivia ja varsinkin prosessorikannan ympärillä on reilusti tilaa kaikenlaisille jäähdytysratkaisuille. Plussaa on myös se, että kanta ei ole aivan piirilevyn ylälaidassa, mikä mahdollistaa prosessoricoolerin vaihtamisen helposti myös kotelon sisällä.

vertailu1
Klikkaa suurempaan kuvaan

DFI LanParty UT CFX3200-DR:ää (vasemmalla) verrataan tässä artikkelissa kahteen emolevyyn, LanParty UT RDX200 CF-DR:ään (oikealla) ja LanParty nF4 SLI-DR Expertiin, ja kuvista käy selvästi ilmi, ettei eri mallien välillä ole komponenttisijoittelun puolesta kovinkaan paljon eroa.

CFX3200-DR ja RDX200 CF-DR eroavat toisistaan debug-ledien, PCI Express x1 -liittimien määrällä sekä piirilevyn vasemman reunan hieman eri piireillä.

vertailu2
Klikkaa suurempaan kuvaan

DFI LanParty UT CFX3200-DR:ssä (vasemmalla) ja LanParty nF4 SLI-DR Expertissä (oikealla) eroja on hieman enemmän lähinnä johtuen siitä, että nF4 SLI-DR Expertissä north- ja southbridgen ominaisuudet on tiivistetty yhteen piiriin. Tästä syystä emolevyjen oikeat alakulmat erovat toisistaan ja mm. Serial ATA -liittimet löytyvät eri paikoilta ja BIOS-piiri sekä VIAn FireWire-piiri on vaihtanut paikkaa. Eroja löytyy myös PCI Express -liittimistä, debug-ledeistä sekä vasemman reunan piireistä.

Sisältö

  1. DFI LanParty UT CFX3200-DR
  2. BIOS-ominaisuudet & Ylikellottaminen
  3. Testikokoonpano, Testitulokset & Loppuyhteenveto