Uusimmat

HIS 9600 XT Turbo

26.02.2004 00:00 Muropaketin toimitus

ATI:n ja NVIDIAn seuraavan sukupolven näytönohjaimet häämöttävät jo nurkan takana, mutta ennen niiden julkaisua tutustumme paremmin kuluttajan kukkarolle sopivaan HIS Excalibur 9600 XT Turbo -näytönohjaimeen. Testiosiossa suorituskykyä on verrattu Club3D:n valmistamiin Radeon 9800 SE- ja 9800 Pro -näytönohjaimiin.

Kuluttajahintaisten näytönohjaimien nimeäminen on tällä hetkellä varsin harhaanjohtavaa sillä ATI:lla mallisarjan tehokkaimmat ohjaimet on varustettu XT-päätteellä, kun taas NVIDIA käyttää XT-päätettä toisessa ääripäässä. ATI:lla on tarjottavanaan 200 euron hintaluokassa Radeon 9600 XT:n lisäksi hieman halvempi Radeon 9600 PRO ja 9600 XT:n kanssa likimain samanhintainen Radeon 9800 SE. Sijoittamalla rahaa noin 250 euroa saakin sitten hankittua jo R350-piiriin perustuvan Radeon 9800 Pro -näytönohjaimen, joka tarjoaa tehoa runsaasti alle 200 euron arvoisia kortteja enemmän.

Jos ATI:n näytönohjaimet eivät kiinnosta, niin NVIDIAn GeForce FX 5700 ja 5900 tarjoavat noin 200 euron hintaluokassa kovan vastuksen ATI:n tarjonnalle.

HIS Excalibur 9600 XT Turbo eroaa perusmallista muistipiirien korotetun kellotaajuuden, muistisiilien ja noin 10 euroa kalliimman hintansa puolesta. Laatikon kupeeseen liimattu sininen Turbo-tarra paljastaa näytönohjaimen urheilullisen luonteen. Retail-paketin sisältä löytyy ohjekirjan lisäksi DVI-D-SUB- ja S-video-komposiitti-adapterit, ohjekirja, nippu CD-levyjä sekä tietysti itse näytönohjain. Paljon keskustelua herättänyttä Half-Life 2 -peliin oikeuttavaa kuponkia paketista ei löydy, vaan mukaan on lyöty Zanzarah-peli. Muut CD-levyt kätkevät sisäänsä CyberLinkin PowerDirector 2.5 VE- ja Power DVD 5 -ohjelmat, sekä viiden pelin kokoelma-CD:n. Peli-CD:n tarjontaa ovat Vietcong, Railroad Pioneer, Aquanox 2, Neightbours from Hell ja Tropico 2 -pelien demot. Paketista löytyy tietysti myös ajuri-CD.

Update: Maahantuojalta ilmoitettiin, että tästä erästä HIS Excalibur 9600 XT Turbo -kortteja Half-Life 2 -kuponki oli jäänyt vahingossa pois ja se kyllä toimitetaan jokaisen ostetun kortin mukana.

ATI:lle tyypillinen punainen piirilevy on eksynyt tämänkin näytönohjaimen kohtaloksi. Piirilevy eroaa jonkin verran vuoden vaihteessa Muropaketissa arvostellusta ATI:n refrenssikortista, mutta esimerkiksi virransyötön komponentien sijoittelu on edelleen identtinen. HIS:n logolla varustettu cooleri grafiikkapiirin päällä ja muistisiilet ovat sen sijaan HIS:n omaa tekoa

HIS Excalibur 9600 XT Turbo:ssa näytönohjaimen grafiikkapiiri toimii 500 MHz:n kellotaajuudella, muistien tikittäessä 325 MHz:n taajuudella. Erona normaaliin Radeon 9600 XT -näytönohjaimeen on muistien 25 MHz korkeampi kellotaajuus. Grafiikkapiirin neljä renderöintiliukuhihnaa kykenevät tällöin teoreettisesti piirtämään kaksi gigapikseliä sekunnissa ja 128-bittinen muistiohjain siirtämään 10,4 gigatavua tietoa sekunnissa. Radeon 9800 Pro:lla vastaavat arvot ovat grafiikkapiirille kolme gigapikseliä sekunnissa ja muistiohjaimelle 21,7 gigatavua sekunnissa. Eroa on siis varsinkin muistiohjaimen osalta melkoisesti.

RV360-piiri löytyy HIS:n alumiinisen coolerin alta. Radeon 9500-, 9700- ja 9800-sarjan korteista tuttua ydintä suojaavaa shimmiä ei tästä kortista löydy, vaan se on jätetty kokonaan ilman suojaa. Asian tekee oudoksi se tosiseikka, että 9600 XT:n ydin on huomattavan pieni ja cooleri on kiinnitetty vain kahdesta pisteestä piirilevylle. Coolerin saa siis erittäin helposti kanttaamaan piirin kulmat rikki. Erityisesti näytönohjainta koneeseen asentaessa kannattaa olla tarkkana, että ei vahingossa paina cooleria reunasta. Testikappaleen ytimestä oli kaksi kulmaa kärsinyt vaurioita jo ennenkuin korttia oltiin edes käytetty koneessa kertaakaan.

RV360-piiri on valmistusteknisistä lähtökohdista katsottuna tällä hetkellä ehkä ATI:n kehittynein grafiikkapiiri. Hullulta kuullostavan väitteen perustana on kehittynyt 0,13 mikronin valmistustekniikka, jota käytetään tällä hetkellä ainoastaan kyseisten piirien valmistuksessa. ATI:n Radeon 9800 Pro- ja 9800 XT -näytönohjaimien grafiikkapiirit valmistetaan edelleen 0,15 mikronin tekniikalla. Kehittyneemmän valmistustekniikan edut ovat ilmeiset sillä ytimen kellotaajuutta on saatu kasvatettua 9600 Prohon verrattuna 25 %, samalla kun valmistuskustannukset ovat edulliset ja piirin lämmöntuotto huomattavasti pienempi kuin vanhoilla 0,13 ja 0,15 mikronin tekniikalla valmistetuissa piireissä.

Update: Yleisön kehoituksesta mainittakoon, että myös 9600 Pro -näytönohjaimien grafiikkapiirit on valmistettu 0,13 mikronin tekniikalla, mutta prosessi eroaa jonkin verran valmistustekniikasta, jota käytetään RV360-ytimien tekoon.

Sinisellä ledillä varustettu hiljainen alumiinista valmistettu cooleri on tehokas RV360-piirin lämmöntuottoa ajatellen. Yksi grafiikkapiirin uusista ominaisuuksista on ytimen sisältä löytyvä lämpöanturi. Pelatessa ydin lämpeää ATI:n ohjauspaneelista löytyvän seurannan mukaan 36 Celsius-asteeseen, joka on erittäin vähän esimerkiksi helposti yli 60 Celsius-asteeseen lämpiävään Radeon 9800 SE:n verrattuna. Myös sormin tunnusteltuna siili on käytön aikana viileän oloinen.

Coolerin ja RV360-piirin välissä on käytetty hopeatahnan näköistä alumiinitahnaa, joka tuntuu hoitavan hommansa hyvin. Erittäin pienen ytimen takia siilin mahdollisesta kieroudesta ei ole haittaa lämmönjohtavuutta ajatellen. Suurempi ongelma on vain kahdesta pisteestä tapahtuva siilin kiinnitys, joka pienen ytimen takia on varsin kiikkerä.

Näytönohjaimen muisteja jäähdyttävät alumiiniset siilet. Kortin takapuolella jokaisella piirillä on oma jäähdytyselementti, mutta kortin etupuolen piirejä jäähdyttää kaksi isompaa siiliä. Normaalista käytännöstä poiketen siilit on liimattu kiinni piireihin, joten käytännössä ne saattavat jopa edesauttaa piirien jäähdytystä. Liimauksesta johtuen siilejä on vaikea irrottaa, joten muistipiirien merkistä ja nopeudesta ei ole täyttä varmuutta. Oletettavasti siilien alta kuitenkin löytyvät Samsungin valmistamat 2,86 nanosekunnin muistipiirit.

HIS Excalibur 9600 XT Turbon jäähdytys on hoidettu erinomaisesti. Osaltaan tähän vaikuttaa myös kortin erittäin pieni lämmöntuotto verrattuna moniin Rxx-ytimillä varustetuihin näytönohjaimiin. Esimerkiksi ahtaisiin barebone-koneisiin tai hiljaisuutta vaativiin kohteisiin on vaikea kuvitella parempaa ratkaisua.

ATI on uusimmissa ajureissaan lisännyt mukaan Overdrive-ominaisuuden, joka tarkkailee grafiikkapiirin lämpötilaa ja säätää GPU:n kellotaajuutta maksimissaan viisi prosenttia vakiota korkeammaksi. Overdriven tuoma lisä suorituskykyyn jää melko pieneksi ja manuaalisella ylikellottamisella onkin mahdollisuus asettaa sekä GPU, että muistit toimimaan huomattavasti lähemmäs todellisia ylärajojaan.

Vakiojäähdytyksellä HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbo ylikellottui vakaasti GPU:n osalta 40 MHz ja muistien osalta 25 MHz, jolloin lopullisiksi kellotaajuuksiksi saatiin siis 540 ja 350 MHz. GPU:n ja muistien kahdeksan prosentin ylikellottuvuus oli pienoinen pettymys sillä joulukuun lopussa Muropaketissa arvosteltu ATI:n referenssikortti kykeni GPU:n osalta peräti 625 MHz:n kellotaajuuteen, muistien tosin jäädessä vaatimattomaan 326 MHz:iin.

Näytönohjaimen ylikellottuvuus vakiona oli pienoinen pettymys, joten kortin ylikellottuvuutta päätettiin yrittää parantaa paremman jäähdytyksen ja jännitemodifikaatioiden avustuksella. Pikainen tutkimus paljasti, että näytönohjaimen takapuolelta löytyy kolme jännitemodifioimiseen soveltuvaa kohdetta. Internetistä ei valmiita ohjeita Radeon 9600 XT:n jännitemodien toteuttamiseen löytynyt, mutta jännitteitä ohjailevat piirit olivat allekirjoittaneelle jo ennestään tutut, joten modien toteuttaminen oli kohtuullisen helppoa.

Yllä olevasta kuvasta näkyy jännitemodauksen uhreiksi joutuneet piirit sekä juotospisteet. Muistien ja GPU:n käyttöjännitteiden lisäksi kortilta löytyy vielä yksi jännite, joka on tasan puolet muistien käyttöjännitteestä. Oletettavasti kysymyksessä on muistien VREF-jännite.

Muistijännitettä säätävä SC1175CSW-piiri on modattavissa juottamalla säädettävä vastus pinnien 18 ja 20 välille. Vakiona muistijännite oli 2,88 volttia, joka on jo noin 0,1 volttia korkeampi kuin Samsungin suosittelema 2,8 V. Jotta jännitteen saa tarvittaessa säädettyä hyvin lähelle vakiota, modi tehtiin 50 kilo-ohmin trimmerillä. Kannattaa muistaa, että eri valmistajien näytönohjaimien välillä voi olla hyvinkin suuria eroja ja on syytä tarkistaa, että pinnien välinen vastus ja trimmeri sopivat yhteen. Tässä tapauksessa pinnien välillä oli mitattaessa noin 900 ohmin vastus.

VREF-jännitettä ohjaa Intersil ISL6522 -jänniteregulaattoripiiri. Juottamalla 50 kilo-ohmin trimmeri pinnien 5 ja 7 väliin saadaan piirin ohjaamaa jännitettä säädettyä. Näytönohjaimen piirilevyllä oli valmiit juotospisteet, joten modi juotettiin piirin jalkojen sijaan suoraan niihin. Jännite on vakiona 1,44 volttia.

VGPU-jännitettä ohjaa VREF-modista tuttu Intersil ISL6522 – jänniteregulaattoripiiri. Modi toteutettiin samalla tavoin kuin VREF-modissakin. Grafiikkapiirin vakiojännite oli mittausten mukaan 1,3 volttia. 50 kilo-ohmin trimmeri on hieman ylisuuri, mutta mahdollistaa myös hyvin lähelle vakiojännitteen käyttämisen. Vastusarvoltaan suuria trimmereitä käytettäessä pitää muistaa, että kun trimmeri saadaan tehokkaalle säätöalueelle niin hyvin pienikin vastusarvon säätäminen muuttaa jännitettä nopeasti.

Jännitemodien tekeminen on hyvin vaarallista kortin terveydelle ja ilman asianmukaisia laitteita ja kokemusta ei hommaan kannata ryhtyä. Jännitemodien käyttäminen evää myös kortin takuun ja mitä luultavimmin lyhentää kortin elinikää. Muropaketti ei ota mitään vastuuta modien oikeellisuudesta ja näillä ohjeilla rikki saaduista korteista.

Jännitemodien sekä vesijäähdytyksen avustuksella HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbo saatiin kellottumaan aivan uusille lukemille. Varovaisesti jänniteitä nostamalla saavutettiin lopulta vakaat lukemat GPU: 660 MHz ja Muistit: 358 MHz. GPU kellottui nyt 160 MHz eli 32 prosenttia, kun taas muistien jännitteitä nostamalla ei saavutettu halutunlaista tulosta. Virheitä alkoi ilmaantumaan 358 MHz:n jälkeen, vaikka jännitettä yritettiin nostaa reilustikin. GPU:lle syötettiin lopulta 1,55 V ja muisteille 3 V ja 1,5 V -jännitteet. VREF-jännitteen säädöllä ei havaitu olevan minkäänlaista vaikutusta. Ytimen lämpötila nostetulla jännitteellä ja vesijäähdytyksellä asettui 30 Celsius-asteen tuntumaan.

Käytettävissä oli myös raskaampia jäähdytyksiä, joten näytönohjaimeen pultattiin kiinni pieni kompressori. Lämpötila asettui tällä jäähdytyksellä -41 Celsius-asteeseen. GPU:n kellotaajuus saatiin kompresorijäähdytyksen avulla nostettua peräti 730 MHz:iin, kun jännitettä tarjottiin 1,67 V. Muistijännitteen säädöllä ei taaskaan ollut juuri vaikutusta, mutta kompura jäähdytti tehokkaasti myös muisteja ja ne suostuivat yhteistyöhön peräti 370 MHz:n kellotaajuudella. Lopulta korttia saatiin siis paremman jäähdytyksen ja jännitemodien avustuksella kellotetua GPU:n osalta 46 % ja muistien osalta 14 %.

Kompurajäähdytyksellä saatiin aikaiseksi 3Dmark03-testiohjelmassa tulos 5342, joka on tällä hetkellä Futuremarkin tietokannassa suurin 9600-sarjan näytönohjaimella saatu tulos. Jännitemodeista vain VGPU osoittautui lopulta kannattavaksi, sillä muistimodit eivät tuntuneet auttavan juuri lainkaan. Kortin ylikellottuvuus jännitemodien ja paremman jäähdytyksen avustuksella oli positiivinen yllätys.

Testeissä mukana on HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon kanssa suurinpiirtein saman hintainen Club3D Radeon 9800 SE ja 45 euroa kalliimpi Club3D Radeon 9800 Pro. Joissakin tapauksissa Radeon 9800 SE on mahdollista modata täysiveriseksi Radeon 9800 Proksi, joten vertailu on myös tässä mielessä mielenkiintoinen. HIS Excalibur Radeon 9600 XT:llä testit on ajettu myös ylikellotettuna. Kompurajäähdytyksellä kellotaajuudet jouduttiin laskemaan lukuihin 720/370, koska kompressori lämpeni passiivisesti jäähdytettynä useamman tunnin testisession aikana uhkaavasti.

Pelitestit on tehty pelaamalla kussakin pelissä sattuman varaisesti valittua kenttää mahdollisimman samanlaisesti jokaisella näytönohjaimella FRAPS-ohjelman seuratessa ruudunpäivitysnopeutta. Mittaustavasta johtuen testitulokset eivät ole täysin tarkkoja, mutta mahdollinen virhemarginaali on silti nopeasti arvioituna kohtuullisen pieni. Direct3D-peleissä käytettiin 4x reunojenpehmennystä ja 8x anisotrooppista suodatusta, kun taas OpelGL-peleissä käytettiin 4x reunojenpehmennystä ja 2x anisotrooppista suodatusta. Prosessorin ja muun testialustan vaikutus testituloksiin pyrittiin minimoimaan käyttämällä testeissä suuria resoluutioita ja kuvanlaadullisesti hyviä asetuksia.

  • Prosessori: AMD Athlon 64 3000+
  • Emolevy: Shuttle AN50R
  • Muisti: 2x Kingston HyperX 512 MB 2.5-2-2-5
  • Kiintolevy: IBM 120GXP 80 GB
  • Catalyst 4.2
  • Windows XP SP1
  • DirectX 9.0b

 

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 18 %.

Nuorekkaassa OpenGL-rajapintaa käyttävässä Quake 3 -pelitestissä High Quality -asetuksella näytönohjaimella käytössään oleva muistikaista tekee ytimen kellotaajuutta suuremman eron. Radeon 9800 SE pärjää hämmästyttävän hyvin leveän muistikaistansa ansiosta Radeon 9600 XT Turboa vastaan. Radeon 9800 Pro:n ylivoimainen suorituskyky hieman halvemman luokan näytönohjaimiin verratuna paljastuu jo ensimmäisessä testissä.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 23 %.

Kun juuri julkaistussa Direct3D-rajapintaa käyttävässä Unreal Tournament 2004 demossa 1600×1200 -resoluutiolla kaikki laatuasetukset säädettynä maksimille, huomataan kuinka Radeon 9600 XT Turbo ja Radeon 9800 SE eivät kykene pitämään ruudunpäivitystä pelattavilla lukemilla. Sen sijaan Radeon 9800 Pro:lla peli oli hyvinkin pelattava. Erikoisinta testissä on se, että Radeon 9800 SE on teoreettisesti tarkalleen puolet hitaampi kuin Radeon 9800 Pro, mutta käytännössä eroa syntyi huomattavasti enemmän.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 21 %.

Direct3D-rajapintaa käyttävässä Need for Speed: Underground -pelissä Radeon 9600 XT Turbo pieksee Radeon 9800 SE:tä kuinka haluaa. Pelissä reunojenpehmennyksen päälle saaminen edellytti joidenkin kuvanlaatuasetusten säätämistä itse pelistä. Resoluutio testeissä oli 1280×960.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 30 %.

OpenGL-rajapintaa käyttävässä teknologiademossa Radeon 9600 XT Turbo päihitti taas helponoloisesti Radeon 9800 SE:n, joskin Radeon 9800 Pro jäi vielä kauas horisonttiin kellotetustakin 9600 XT Turbosta.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur 9600 XT Turbon välillä 40 %.

Direct3D-rajapintaa käyttävässä Halossa ei antialiasointi toiminut toivotulla tavalla, ja testi osoittautui raskaaksi jopa 9800 Pro:lle. Testituloksissa näkyy myös mittaustavasta johtuva mahdollisuus pienille heitoille ja vakiona 9600 XT Turbo saikin oletettua huonomman tuloksen.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 16 %.

OpenGL-rajapintaa käyttävässä Call of Duty -pelissä tulokset muodostuivat hieman samansuuntaisiksi kuin samaa engineä käyttävässä Quake 3 -pelissä. Muistikaistan vaikutus tuloksiin on selvä 9600 XT Turbon osalta, kun taas 9800 SE kärsii jo pienestä fill ratesta.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 27 %.

Direct3D-rajapintaa käyttävä Aquamark 3 -testiohjelma osoittautui Radeon 9600 XT:lle edukkaaksi testiksi ja se rynnistääkin hyvän fill ratensa ansiosta jopa lähelle Radeon 9800 Pro:n tuloksia.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 27 %.

OpenGL-rajapintaa käyttävässä Amp2-teknologiademossa 1024×768-resoluutio osoittautui kentässä liikkumista vaikeuttavaksi asiaksi. Demo hyötyy epätavallisen paljon suuresta muistikaistasta ja tässä tapauksessa Radeon 9800 SE pieksee reilulla kädellä jopa kompurajäähdytteistä Radeon 9600 XT Turboa. Radeon 9600 XT Turbolla välikohtaus aseella ammuskelevan hullun kanssa osoittautui harvinaisen hankalaksi ja ruudunpäivitysnopeus laski tähtäämistä haittaavaksi (6 fps).

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 26 %.

Tuttu ja turvallinen Direct3D-rajapintaa käyttävä 3DMark2001 SE osoitti jälleen antavansa erittäin vertailukelpoisia tuloksia oikeiden pelitestien kanssa.

Suurempi tulos on parempi. Ero suorituskyvyssä vakion ja kompressorilla jäähdytetyn HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbon välillä 25 %.

Tuoreempi 3DMark03 -testi osoitti täsmälleen samat asiat kuin 3DMark2001 SE:kin.

Testitulokset paljastavat melko sumeilematta sen, että HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbo on keskimäärin huomattavasti nopeampi kuin Club3D Radeon 9800 SE. Kellotuksesta saatava käytännön hyöty osoittautui myös kohtuullisen suureksi, vaikka muisteja ei saatukaan kellottumaan samassa suhteessa ytimen kanssa. Testeistä myös paljastuu, että Radeon 9800 Prohon satsaamalla saa suuremman hyödyn kuin harvinaisen pieni 50 euron hintaero antaisi olettaa.

Loppusanat

HIS Excalibur Radeon 9600 XT sijoittuu tällä hetkellä erittäin kilpailtuun hintaluokkaan. Jopa ATI:lla on esittää useampaa eri tyyppistä korttia likimain samaan hintaan. Monilla valmistajilla on tarjota myös NVIDIAn GeForce FX 5900- ja 5900XT -piireihin perustuvia näytönohjaimia samassa hintaluokassa. On melko selvää, että jos näytönohjainta on hankkimassa pääasiallisesti pelikäyttöön, niin yleisesti 50 euroa kalliimpi Radeon 9800 Pro ja likimain 200 euron hintalapulla pyörivät NVIDIAn GeForce FX 5900 -sarjan näytönohjaimet tarjoavat parempaa suorituskykyä kuin HIS Radeon 9600 XT Turbo. Tästä huolimatta HIS Radeon 9600 XT Turbo yrittänee vedota ostajiin urheilullisella nimellään ja siihen sillä on kieltämättä täysi oikeus. Ylikellotustesteissä kortilla ajettiin tällä hetkellä Radeon 9600 -sarjan ylivoimaisesti paras tulos 3DMark03-testiohjelmassa. HIS Excalibur Radeon 9600 XT on varmasti yksi parhaimmista ja nopeimmista 9600 XT -korteista.

HIS Radeon 9600 XT Turbon haluttavia ominaisuuksia on kuitenkin lähdettävä hakemaan muista asioista kuin raa’asta suorituskyvystä. Ensimmäisenä ostopäätökseen vaikuttavana asiana on varmasti lämpeneminen. HIS Excalibur Radeon 9600 XT Turbo on ehdottomasti yksi markinoiden viileimmistä korteista. Asia ei ole vähäpätöinen sillä erittäin tehokkaat näytönohjaimet vaativat erittäin hyvän ilmanvaihdon, suuret jäähdytysratkaisut, sekä runsaasti tilaa. Radeon 9600 XT on mainio vaihtoehto esimerkiksi pieneen barebone-koteloon kasattuun hiljaiseen kotikoneeseen.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 26. Helmikuuta 2004 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)