Uusimmat

MSI MegaStick 1

31.01.2004 00:00 Muropaketin toimitus

MSI ei ole vain emolevyjen ja näytönohjaimien valmistaja, toisin kuin useimmat saattavat luulla. Yksi poikkeus massasta on MSI:n valmistama MP3-soitin, joka on varsin mahtipontisesti nimetty Mega Stick 1:ksi. Vastaavia soittimia on markkinoilla toki muitakin mielin määrin, joten tässä artikkelissa otammekin selvää, millä keinoilla MSI on päättänyt lähteä taistoon kilpailijoitaan vastaan.

MSI MegaStick 1 tuotesivut

Ulkonäkö ja varustelu

Yhdessä Mega Stickin kanssa samassa paketissa tuli mukana seuraavat lisävarusteet: kaulahihnaan yhdistetyt kuulokkeet, USB-jatkokaapeli ja ajuri-CD. Varustelu on siis aika minimaalinen, mutta mukana on kuitenkin kaikki tarvittava patteria lukuunottamatta.
Laitteen ohjeet ovat ajuri-CD:llä PDF-muodossa, jos niihin tarvitsee turvautua, mutta yleisimmät ongelmat saadaan ratkaistua myyntipakkauksessa mukana tulevalla pikaoppaalla.

MSI on koteloinnut soittimensa yksinkertaiseen valkoiseen koteloon, jonka suunnitettelussa muodot eivät selvästikään ole olleet etusijalla, koska soitin on kohtalaisen kulmikas. Tyyliä on kuitenkin luomassa kromin värisiksi maalatut osat ja navigointinäppäimet, joista ainoastaan Play/Pause on sijoitettu soittimen päälle. Pieni LCD-näyttö on puolestaan sijoitettu keskelle soittimen kotelointia näkyvälle paikalle.

Normaalit kuuloke- ja mikrofoniliitännät löytyvät soittimen päästä. Sisäänrakennettu mikrofoni puolestaan on sijoitettu sivuun navigointinäppäinten viereen.

Useimmat navigointinäppäimet ovat laitteen sivuilla. Yläpuolelle on sijoitettu radio- ja nauhoitusnappien lisäksi kolmisuuntainen valikkoselain ja äänenvoimakkuuden säätö. Alapuolelta puolestaan paljastuu liutettava Hold-kytkin, jolla estetään turhat näppäinten painallukset

Koska Mega Stickin yhtenä tehtävänä on toimia USB-massamuistina, siihen on integroitu myös USB-liitäntä. Laitteen 128 megatavun muistiin saa siirrettyä musiikin lisäksi myös muita tiedostoja.

USB-liitin on suojattu muovisella kuoren jatkeella, joka on kuitenkin yllättävän löysästi kiinni. Ei olisi siis ihme jos suoja lähtisi irti soittimen ollessa taskussa, joten hieman jämäkämpi ratkaisu olisi paikallaan MSI:n seuraavassa soittimessa.

Takapuolelta ei löydy muuta kuin paristokotelo. Sen avaamiseksi on ensin poistettava USB-liittimen suoja jonka jälkeen päästään käsiksi AAA-kokoiseen paristokoteloon. 1280 mA paristolla MSI lupaa minimissään 12 tuntia soitto- ja nauhoitusaikaa.

Normaalit nappikuulokkeet ovat saaneet ympärilleen kaulahihnan, johon itse soitin saadaan kiinni pikakiinnityksellä. Kiinnitys on kuitenkin hieman vaivalloinen, koska lenkin asentamiseen tarvitaan avuksi terävä esine. Pelkällä työntämisellä soitinta ei saa kiinni kaulahihnaan.

Kun soitin on lenkissä ja kuulokeliitäntä kiinni, voi yhdistelmän asettaa kaulaan roikkumaan kuuntelua varten. Idea toki kuulostaa hienolta, mutta käytäntö on toinen asia. Suomessa kun ei ole yleisesti tapana ripustella soittimia tai puhelimia kaulaan (muualla maailmassa tämä on suorastaan muotia) ja useimmat pitävätkin soitinta mielellään taskussa tai laukussa. Moinen käyttö ei Mega Stickin mukana tulevilla kuulokkeilla onnistu ja tämän takia erilliset kuulokkeet ovat lähes pakko-ostos.

Kuulokkeiden äänenlaatua joiduimme arvioimaan ainoastaan ei-hifistin korvakuulolta, joten tarkempaa arviota niistä ei voi mennä sanomaan. Musiikin kuuntelussa ne toimivat hyvin, mutta verrattuna Sonyn MDR-ED228-nappikuulokkeisiin jäivät MSI:n tekeleet hieman jälkeen ja niissä esiintyi vaimeaa taustakohinaa, jota Sonyn kuulokkeissa ei havaittu.

Soittimen käyttö

MSI mainostaa tuotettaan 5-in-1-laitteena. Näihin toimintoihin luetaan itse MP3-soitin, FM-radio, USB-massamuisti, äänen nauhoittamisen mahdollisuus ja Quick Repeat -toiminto.

Mega Stickin 128 megatavun muistiin voidaan ladata MP3- ja WMA-muodossa olevia musiikkitiedostoja, joita soitin osaa toistaa. Valitettavasti tuki nykyään kohtalaisen suosituille OGG Vorbis- ja AAC-tiedostomuodoille kuitenkin uupuu.

Tiedostojen soittaminen onnistuu yksinkertaisesti Play-näppäimellä ja soitettavan tiedoston voi valita valikoiden selaamiseen tarkoitetulla 3-suuntaisella näppäimellä. Soitettavissa olevat tiedostot ovat valittavissa aakkosjärjestyksessä ja mitään erillisiä soittolistoja laitteessa ei ole. Soittolistan uupuminen voi tehdä käytön useamman tiedoston tapauksessa hieman hankalaksi.

Laitteen pieni näyttö saisi yksinkertaisesti olla hieman suurempi, koska huononäköisillä voi olla ongelmia lukea siitä tekstiä ja myös valikoiden selailu on kohtalaisen tahmaista. Pimeässä näytön taustavalo auttaa käyttöä.

Laitteen asetuksista saa valittua muun muassa taajuuskorjaimesta valmiit säädöt rock-, jazz-, klassiselle- ja pop-musiikille. Toistovaihtoehdoista puolestaan on valittavissa erinäiset toistot ja satunnainen soitto. Laitteen käyttöä helpottavia asetuksia on muokattavissa myös näytön kontrastin, valikkojen kielen ja taustavalon kohdalta.

FM-radio on mukava lisä soittimeen ja taajuuksien selailu onnistuu samalla kytkimellä, jolla valitaan musiikkitiedostot. Suosikkikanavat voi tallentaa kymmeneen muistipaikkaan ja soitin mahdollistaa myös radiolähetysten tallentamisen ääninauhurin tapaan.

Kuten artikkelissa jo aiemmin mainittiikin, Mega Stick toimii myös siirrettävänä massamuistina. Musiikkitiedostot yhdessä muiden tiedostojen kanssa raahataan siihen yksinkertaisesti tiedostoselaimen kanssa ja erillisiä ohjelmia ei tarvitse käyttää.

Laitteen liitäntätyyppi on vanhempi USB 1.1 ja MSI lupaa sen toimivan kaikissa Windows-käyttöjärjestelmissä 98SE:stä lähtien (98SE vaatii erillisen ajurin). Vaikka MSI ei asiaa erikseen mainitsekaan, tulisi Mega Stickin toimia myös Linux- ja Mac-ympäristöissä, jos käyttöjärjestelmä tukee USB-muisteja.

MegaStickiä voi tarvittaessa käyttää myös sanelukoneena. Laitteessa on sisäänrakennettu mikrofoni ja lisäksi siihen voidaan myös liittää ulkoinen mikrofoni normaalilla 3,5 millmetrin liittimellä.

Quick Repeat on kohtalaisen tuntematon ominaisuus muista vastaavista laitteista, joka ei ole mikään ihme, sillä siitä on tuskin kovinkaan monelle hyötyä. Sen avulla voidaan määrittää kohtia joista laite lähtee toistamaan äänitiedostoa. Toiminnosta olisi valmistajan mukaan tarkoitus olla apua kieltä opiskeleville.

Yhteenveto

MegaStick 1 on tosiaankin emolevyihin keskittyneen MSI:n ensimmäinen kannettava MP3-soitin ja se kyllä näkyy, niin hyvässä kuin huonossakin. Laitteen suunnittelussa on lähdetty ilmeisestikin liikkeelle pienestä koosta ja laajasta ominaisuusluettelosta. Miinusta tulee liian pienestä muistista (128 MB), johon ei mahdu kovinkaan paljon musiikkia ja tuen puuttumisesta OGG-formaatille. Laitteen fyysinen olemus on myös hieman heiveröinen rakenteen osalta ja näyttö yhdessä navigointinäppäinten kanssa ei ole parhaimmalla mahdollisella tavalla toteutettu. Plussaa tulee monikäyttöisyydestä, mutta useimmat laitteen potentiaalisista ostajista tuskin tarvitsevat kuin puolia niistä. Lisäksi kuulokkeissa olisi voitu kiinnittää hieman enemmän huomiota käytettävyyteen kuin ulkonäköön ja erikoisuuteen.

Hintaa MegaStickillä on hieman päälle 100 euroa ja sitä edustaa Suomessa Dacco, jolle lähtevät myös kiitokset tuotteen toimittamisesta Muropaketin testipenkkiin.

Jori Lallo 31. tammikuuta 2004 (jori.lallo@https://muropaketti.com)