Uusimmat

R420 Launch

14.05.2004 00:00 Muropaketin toimitus

ATI julkaisi aikaisemmin R420-koodinimellä tunnetun arkkitehtuurin sekä Radeon X800 XT- ja X800 Pro -näytönohjaimet toukokuun alussa. Muropaketti sai tilaisuuden tutustua uusiin tuotteisiin hieman etukäteen, ensin Tukholmassa järjestetyssä Briefing-tilaisuudessa ja myöhemmin System Builder Summit ’04 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä virallisessa Euroopan julkaisussa Barcelonassa. Tässä artikkelissa on kuvia ja tarinaa molemmista tapahtumista sekä Sami Mäkisen eli Maccin ylikellotukset Barcelonassa ATIn vieraana.

Tukholma Briefing (27.4.2004)

Tukholman Scandic Anglais Hotelliin oli kutsuttu muutamia pohjoismaalaisia toimittajia, joille ATIn työntekijät esittelivät uusia X800-sarjan tuotteitaan. Paikalla oli alueellinen PR-johtaja Chris Hook, tuotepäällikkö Nils Horstbrink, tekniikkajohtaja Joe Macri, tekniikkaguru Raja Koduri, ajurimies Terry Makedon sekä pelikehittäjien yhteyshenkilö Richard Huddy.

Tapahtuma pyörähti käyntiin aamukahvien merkeissä klo 10 ja heti ensimmäiseksi esiteltiin uudet näytönohjaimet. Nils Horstbrink veti 20 minuutin esityksen R420-arkkitehtuurista ja kertoi oleellisimmat asiat grafiikkapiiristä, muutoksista, hinnoista ja saatavuuksista. Suurin uudistus on tietenkin 16 renderöintiliukuhihnaa, jotka ovat neljän hihnan ryppäissä. X800 Pron tapauksessa 16 linjasta kytketään yksinkertaisesti neljä pois käytöstä. Tiedustelin Nilsiltä onnistuuko Pron modaaminen XT:ksi ja hän naureskellen sanoi, että onnistuu, mutta tällä kertaa se on kuulemma hieman vaikeampaa. Mainittakoon vielä, että X800-nimessä kirjain X tarkoittaa roomalaisten numeroiden mukaan kymmentä eli kyseessä on 10800-sarjan tuotteet.

Seuraavaksi vuorossa oli Richard Huddy, joka keskittyi esityksessään pelikehittäjiin ja 3Dc-tekniikkaan. Esitys sisälsi selostuksen 3Dc-tekniikasta, joka on ATIn uusi vastine pakkaustekniikoille kaistanleveyden säästämiseksi. Lisäksi Huddy kertoi NVIDIAn esittämästä Farcry-kuvanlaatuvertailusta, jossa oli kuulemma virheellisesti esitelty Pixel Shader 3.0:n ja 2.0:n eroja. Todellisuudessa kyseessä oli kuulemma ollut PS 3.0 vs 1.1. Huddyn mukaan Pixel Shader 2.0:lla pystyy tekemään samat asiat kuin Pixel Shader 3.0:lla, mutta joissain yksittäisissä tapauksissa PS 3.0 saattaa olla nopeampi.

Arkkitehtuurista ja tekniikasta vastaava Raja Koduri esitteli R420:n Pixel- ja Vertex Shader -yksiköt sekä kertoi, että ATI oli havainnut ”kilpailevalla DX9 näytönohjaimella” suorituskyvyn heikkenevän, kun käytetään useampia väliaikaisia shader-rekistereitä. Kodurin mukaan ei ole tärkeää kuinka monta ALUa piiri sisältää, vaan kuinka tehokkaasti niitä voidaan kuormittaa. R420 pystyy käsittelemään 1536 shader-käskyä, kun R360 (Radeon 9800 XT) pystyi käsittelemään vain 160 käskyä.

Koduri kuitenkin kertoi, että tämän päivän peleissä shadereissa on parhaimmillaan noin 20 – 30 käskyä ja tulevassa Half-Life 2 -pelissä on parhaimmillaan noin 45 käskyn shadereita. ATIn Ruby-demossa on puolestaan jopa 100 käskyn shadereita. Näiden tietojen valossa on käytännössä aivan sama pystyykö GPU käsittelemään 1500 vai 10000 shader-käskyä.

Yhdysvaltalainen Joe Macri on ATIn tekniikkajohtaja ja hän istuu samalla muun muassa JEDECn hallituksessa. Macri piti rennon ja mielenkiintoisen esitelmän X800-näytönohjaimissa käytettävistä GDDR3-muisteista ja kertoi samalla, mitä eroa GDDR2- ja GDDR3-muisteissa on. GDDR3:ssa aikaisemmin piirilevyillä olleet pintaliitoskomponentit on integroitu muistipiiriin ja samalla jänniterajapintoja on suunniteltu uudelleen. GDDR3 on suunniteltu yhteistyössä monien muistivalmistajien kanssa ja kesän loppuun mennessä tuotannossa pitäisi olla 800 MHz:n kellotaajuudella toimivia piirejä (1600 MHz DDR).

Macrin mukaan aikaisemmin piirilevyt ja muistitekniikka olivat sen verran yksinkertaisia, että näytönohjaimen muisteja pystyttiin ajamaan samalla nopeudella kuin valmistaja oli luvannut. Nykyään piirilevyt ovat monimutkaisempia ja häiriöitä syntyy helpommin, joten muistivalmistajan valmistama piiri toimii käytännössä luvatulla kellotaajuudella ainoastaan laboratorioissa testereissä. Loppuun Macri kertoi, että GDDR4 on jo kehityksessä ja sen suunnitellaan toimivan noin 1,4 GHz:n kellotaajuudella (2,8 GHz DDR).

Tilaisuuden viimeinen esiintyjä oli monien tuntema Catalyst-ajureiden isä Terry Makedon. Terry kertoi ATIn ajuripolitiikasta ja Catalyst-ajureista varsin pikaisesti, sillä kaikilla oli takana aikainen herätys. Uudet Catalyst-ajurit julkaistaan joka kuukausi ja versionumero (4.5) tarkoittavat vuotta 2004 ja kuukautta 5 (toukokuu). Lisäksi Terry paljasti, että ATI on heittämässä koko Catalyst-konseptin roskikseen ja tilalle on tulossa jotain aivan uutta ja mullistavaa, mutta ei siitä vielä enempää.

Tilaisuudessa oli näytillä Radeon X800 XT -näytönohjain, joka oli asennettu Shuttlen SFF-koteloon. ATIn edustajat olivat silminnähtävän ylpeitä siitä, että näytönohjain ei vaadi kahta virtaliitintä, suurta virtalähdettä ja mahtuu nätisti pieneen SFF-koteloon. Shuttlessa oli 250 watin virtalähde ja kaikki 3D-sovellukset pyörivät ilman ongelmia.

ATIn mukaan Radeon X800 Pron pitäisi saapua näinä päivinä markkinoille, mutta tehokkaampaa XT-mallia joudutaan odottelemaan vielä pari viikkoa. Syynä tähän on kuulemma vähäiset muistitoimitukset. 600 MHz:n GDDR3-muistien massatuotanto on vasta juuri käynnistymässä, joten niin NVIDIA kuin ATIkin joutuvat vielä odottelemaan muistipiirejään.

System Builder Summit 2004 (3. – 6.5.2004)

ATI pyysi Maccia ylikellottamaan X800 XT -kokoonpanoa System Builder Summit 2004 -tapahtumaan ja samassa yhteydessä Macci sai järjestettyä myös Muropaketin mukaan tapahtumaan. ATIn vieraina tapahtumassa oli vain kaksi mediaa, Muropaketti ja The Inquirer. Tapahtuman järjestäjä Gartner oli luonnollisesti kutsunut paikalle myös muita netti- ja lehtimedioita, kuten Tom’s Hardwaren.

Tarkoituksena oli ylikellottaa kuivajäällä (CO2 -79°C) jäähdytettyä Intel Pentium 4 3,4 GHz -kokoonpanoa hieman modifioidulla Radeon X800 XT -näytönohjaimella varustettuna yli 15 000 3DMarkin lukemiin.

Matkaan lähdettiin varhain maanantaiaamuna ja heti ensimmäinen ongelma tuli lentokentällä, kun lentolippua Sami Mäkisen nimellä ei tuntunut löytyvän millään. Onneksi pienen järkeilyn jälkeen tajusimme kysyä lippua nimellä Macci.

Seuraava vastoinkäyminen tulikin heti turvatarkastuksessa, kun oma terroristimme yritti salakuljettaa Lethermanin lentokoneeseen. Onneksi tarkka turvamies otti miehen puhutteluun ja esti kaappausyrityksen.

Lento Barcelonaan kulki Lontoon kautta ja British Airwaysin lennoilla. Jouduimme näyttämään passit matkan aikana noin kymmenen kertaa, koska Englanti ei kuulu Schengen-maihin.

Kone oli maanantai-iltapäivällä perillä ja lähdimme suunnistamaan kohti hotellia. Valitettavasti ulkona oli navakka tuuli ja vettä tuli taivaalta. Viime kesänä, kun vierailin Abitin Summer Summit -tapahtumassa, ulkona oli 38 Celsius-astetta lämmintä.

Majoituimme viiden tähden Hotel Princesa Sofia Inter-Continentaliin, mutta aulassa vaikeudet vasta alkoivatkin. Hotellivirkailijan mukaan huonevaraukset alkaisivat vasta tiistaina ja jälleen Sami Mäkisen nimellä ei löytynyt mitään. Hotellivirkailija suostui vaihtamaan varauksen alkamaan maanantaina, mutta vaati 1000 euroa käteistä tai luottokorttia. Näihin ehtoihin emme suostuneet, joten palvelu pysähtyi kuin seinään. Ilmoitimme soittavamme pari puhelua ja jäimme odottelemaan ATIn edustajaa paikalle. Noin puolen tunnin odottelun jälkeen ATIn työntekijä saapui paikalle ja maksoi tarvittavan summan ja pääsimme vihdoin sisään.

Huoneessa odotti hupaisa yllätys nimen suhteen. Ensimmäinen päivä vierähti hotellin uima-altaalla ja saunassa sekä paikallisessa Tapas-ravintolassa litran kaljojen parissa.

Toisena päivänä siirryimme Hotel Rey Juan Carlosiin, jossa SBS’04-tapahtuma järjestettiin. Paikalla oli jo Chris Hook sekä The Inquirerin Fudo ajelemassa 3DMarkkia. Kasasimme laitteiston pikaisesti toimintaan ja ajelimme vakiona noin 12 700 pistettä 3DMark03:ssa.

Ruokailun ja muutamien oluiden jälkeen kokoonpano viriteltiin valmiiksi seuraavan päivän tapahtumaa varten. ATI oli hommannut 30 kiloa kuivajäätä ja pari litraa 96% etanolia jäähdytystä varten. Testisession aikana totesimme Maccin kanssa kellot GPU: 700 MHz ja muistit: 600 MHz täysin vakaiksi, joten päätimme ajaa seuraavan päivän julkaisutilaisuudessa 3DMark03:n niillä läpi. Tulokseksi näillä näytönohjaimen kellotaajuuksilla ja Pentium 4 -prosessorin toimiessa 4,1 GHz:n kellotaajuudella tuli noin 15 200 pistettä. Macci oli jo aikaisemmin kotona ajanut hieman kireämmillä asetuksilla 3DMark03:n läpi, kun GPU toimi 717 MHz:n ja muistit 639 MHz:n kellotaajuudella. Tulokseksi näillä kelloilla oli tullut 15 738.

Tapahtuman järjestely oli melkoista kaaosta eivätkä ATIn työntekijätkään olleet aivan varmoja missä välissä ja miten ylikellotusnäytös pidettäisiin. Sovimme kuitenkin, että kun ATIn esityksen vuoro tulisi, nostaisimme pöydän lavan sivuun ja pistäisimme kulhot kylmäksi. Työnjako oli selvä: Macci hoitaa ylikellottamisen ja minä jäähdytyspuolen.

Keskiviikkona olikin sitten itse tapahtuman vuoro ja ATIn esitys alkoi klo 12:40. Koko sali oli täynnä ihmisiä (noin 100) ja ATIn henkilökunta esitteli screenillä uudet tuotteensa eli RS350:n ja R420:n. Sillä aikaa kun Euroopan varatoimitusjohtaja ja tuotepäällikkö kertoivat samat PDF-esitykset ja demot, jotka näin jo Tukholmassa, pyörittelimme Maccin kanssa 3DMarkkia useita kertoja siinä sivussa yllä mainituilla kellotaajuuksilla. Pukumiehet eturivissä olivat lievästi sanottuna ihmeissään. Esityksen lopussa Maccia haastateltiin muutaman minuutin ajan ja yleisölle näytettiin 3DMark-tulos 15 200.

Seuraavaksi siirsimme laitteiston viereiseen rakennukseen, jossa oli SBS’04-tapahtumaan osallistuvien valmistajien osastot. Valmistajia oli mukana toistakymmentä ja suurimmat nimet olivat ATI, AMD, Microsoft, Hitachi, Seagate, Sapphire, FIC, HIS, VIA, Twinmos jne. Yllätykseksi paikalla ei ollut lainkaan edustusta Intelilä tai NVIDIAlta.

Kokosimme laitteiston ehkä maailman pienimmälle pöydälle ja aloimme pyörittelemään testiohjelmia läpi. 3DMark03, Aquamark 3, Farcry, UT2004, Halo ja Tomb Raider pyörivät noin neljän tunnin ajan kiltisti samoilla kelloilla, kuin ajelimme julkaisutilaisuudessa. Pitkään kestäneiden testien aikana aloitettiin runsas nestetankkaus. Muutamat innokkaat messuvieraat tulivat kyselemään tietoja kokoonpanosta.

Tilaisuuden jälkeen kävin kaatamassa kuivajäät ja etanolit Hotellin yleiseen vessaan. Tämä ei ollut ehkä kaikkein järkevin ratkaisu sillä vessanpytty alkoi kuplia ja savuamaan viimeistä päivää. Liukenin paikan päältä vähin äänin ja noin 10 minuutin kuluttua paikalla oli jo kolme poliisia ja kaksi huoltomiestä. Poistuimme Maccin kanssa vähin äänin rakennuksesta.

Muuta tapahtumassa nähtyä

Kuten jo artikkelissa aikaisemmin mainittiin, SBS’04-tapahtumassa oli toistakymmentä valmistajaa esittelemässä tuotteitaan.

FIC:n osastolla oli näytillä PCI Express -väyläinen RV380-näytönohjain, jonka grafiikkapiiri toimi 300 MHz:n ja muistit 350 MHz:n kellotaajuudella. Lisäksi esillä oli juuri julkaistuun RS350- eli Radeon 9100 Pro IGP -piirisarjaan perustuva microATX-emolevy.

Sapphire on tuomassa markkinoille jälleen ATIn referenssijäähdytyksestä poikkeavan ratkaisun ja uusi X800:n cooleri muistutti Arctic Cooleria. Sapphire ilmoitti tuovansa X800-näytönohjaimet markkinoille sinisellä piirilevyllä.

HIS:llä oli näytillä useita Radeon 9600- ja Radeon 9800 -sarjan näytönohjaimia, mutta eipä juuri mitään kummempaa.

AMD:n osastolla oli näytillä noin 15 uutta Socket 939 -emolevyä. Ylimmässä kuvassa on nForce 3 250 -referenssiemolevy, keskellä VIA KT800 Pro ja alimpana SiS 756, josta löytyy jo PCI Express -liitäntä näytönohjaimelle.

Lisäksi AMD esitteli Cool and Quiet -toimintoaan, joka vaihtelee prosessorin käyttöjännitettä ja kellotaajuutta rasituksen mukaan. Kyseinen ominaisuus tulee olemaan vaatimus jokaisessa Socket 939 -emolevyssä. Lisäksi AMD odottaa kieli pitkänä Windows XP Service Pack 2:sta, joka tuo mukanaan tuen puskurin ylivuodon suojaukselle.

Eräs mielenkiintoisimmista tuotteista näytillä oli Intel 915G -piirisarjaan perustunut Foxconnin emolevy, jossa oli uusi Socket T -kanta prosessorille. Kanta oli varsin omituinen ratkaisu ja se vaikutti todella herkältä. LGA775-koteloiduissa Pentium 4 -prosessoreissa ei ole lainkaan liitäntäpinnejä vaan pelkät pinnat. Pinnit löytyvätkin sitten Socket T -kannasta. Pinnit ovat noin 70 asteen kulmassa ja taipuvat todella herkästi. Näytillä olleesta FIC:n emolevystä muutama pinni oli jo taittunut oikosulkuun. Pahimmassa tapauksessa oikosulun tapahtuessa saattaa rikkoutua sekä prosessori, että emolevy.

Emolevyvalmistajat ovat olleet valmiina uusien Grantsdale- ja Alderwood-emolevyjen kanssa jo Cebit 2004 -tapahtumasta lähtien, mutta Intel on viivästyttänyt piirisarjojen julkaisua kerta toisensa jälkeen. Myös uudet Intelin mallinumerot ihmetyttivät muun muassa The Inquirerin Fudoa.

Nanya esitteli DDR2 PC4300 -muistejaan (533 MHz DDR), joiden CAS-arvo oli jopa neljä! Piirit olivat µ:BGA-koteloidut ja muistipiirejä oli kammassa vain neljä kappaletta.

VIA:n osastolla oli näytillä Epia-emolevyjä ja muun muassa S3 Graphicsin PCI Express -väyläinen Gamma Chrome -näytönohjain.

Arctic esitteli puolestaan coolereita prosessoreille sekä näytönohjaimille.

Kun viralliset osuudet oli ohi, lähdimme yhdessä muutaman ATIn työntekijän kanssa tutustumaan Barcelonan yöelämään. Juomista riitti ja maisematkin oli kunnossa. Noin klo 05 aikoihin suunnistimme takaisin Hotellille ja Chris Hookin huoneeseen, jossa hänen tyttöystävänsä nukkui. Saimme Maccin kanssa juotettu Chrisin ilmeisesti tarpeeksi humalaan, sillä ruuvasimme ATIn esittelykoneesta irti (Toimituksen huomautus: Macci oli ainoa henkilö joka kykeni käyttämään ruuvimeisseliä) uuden Radeon X800 XT -näytönohjaimen. Näytönohjain on tällä hetkellä Muropaketin testilaboratoriossa. Macci sai tuliaisiksi Radeon X800 XT:n ja X800 Pron vaivanpalkaksi ylikellotuksista.

Torstai-aamulla kiertelimme hieman Barcelonan keskustassa ja suunnistimme kohti lentokenttää. Valitettavasti koko reissun aikana oli niin kylmää ja tuulista, että emme päässeet rannalle uimaan kertaakaan. Lisäksi paluulento myöhästyi tunnilla ja Maccin matkatavarat eivät ehtineet Helsingin lennolle. KLM:n mukaan matkatavaroita ei voi lähettää jälkikäteen, joten Macci joutui jäämään yöksi Amsterdamiin.

Loppusanat

Oli todella ilahduttavaa huomata, että suuret valmistajat, kuten ATI, ovat huomioineet suomalaisten hienot ylikellotustulokset maailmalla ja Macci sai aivan uskomattoman tilaisuuden esitellä taitojaan R420:n Euroopan julkaisutilaisuudessa.

Kaikille julkaisutilaisuuteen osallistuneille jaettiin Radeon X800 Briefing Dokumentit, joiden sisältä paljastui varsin iloinen yllätys! Saimme Maccin kanssa tuliaisiksi viisi kansiota Briefing Dokumentteja, joita tutkimme varmasti erittäin huolellisesti!

R420- ja NV40-ylikellotusta luvassa Muropaketissa lähiaikoina, joten pysykää kanavalla.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 14. toukokuuta 2004 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)