Uusimmat

Samsung tuo myyntiin ensimmäisen 110-tuumaisen MicroLED-television – tässä uudehko tekniikka lyhykäisyydessään

20.12.2020 20:00 Aleksi Herttua

MicroLED-laitteet tekevät hiljalleen tuloaan. Samsungilta on luvassa tähän tekniikkaan perustuva televisio keväällä.

OLEDin epäorgaanista kilpakumppania on odoteltu kuumeisesti. Itsevalaisevalla tekniikalla, kuten OLEDilla tai MicroLEDillä päästään syvään mustan toistoon, mikä perinteisellä nestekidetekniikalla vaatii ylimääräistä ponnistelua taustavalon kanssa. Samsung ensimmäisenä valmistajana kertoo tuovansa myyntiin 110-tuumaisen 4K-tarkkuuden MicroLED-television kuluttajakäyttöön ensivuoden keväällä.

MicroLED koostuu mikrometrikokoluokan epäorgaanisista puolijohdekomponenteista valmistetuista ledeistä, joita voidaan sytyttää ja sammuttaa itsenäisesti. Etuna OLEDiin verrattuna on korkeampi valontuotto ilman käyttöikään tai kuvan kiinnipalamiseen liittyviä ongelmia.

Sinänsä tekniikka ei ole aivan uusi, sillä Samsung on aiemmin kaupannut modulaarista MicroLED-mallia ”The Wallia” suuremmissa kokoluokissa, varsin korkeaan hintaan. Luontaisesti ne sopivatkin paremmin esimerkiksi hotellin aulaan kuin olohuoneeseen.

Myyntiin tulevan ”kotimallin” väritoiston kerrotaan peittävän laajasävykuvan DCI-P3- ja Adobe RGB -väriavaruudet kokonaisuudessaan. Maksimikirkkaudesta ei tarkemmin mainita, mutta jos aiemmat merkit pitävät paikkansa, voi nittejä odottaa tuhansia. Uusi MicroAI -kuvaprosessori kehitettiin avittamaan vaikuttavaa HDR-toistoa. Käyttöikää luvataan jopa kymmeneksi vuodeksi eli noin 100 000 tunniksi.

MicroLED-televisioiden pääasialliset haasteet ovatkin tähän asti olleet lämmönhallinta ja valmistus. Kotikäyttöön sopivan pienessä tuumakoossa ja 4K-tarkkuudella pikselien koko on sen verran pieni, että ledien kokoaminen kuvapaneeliin tarkasti, kohtuuajassa ja kohtuuhinnalla ei ole ollut mahdollista. Uuden pintakiinnitystekniikan ja tuotantoprosessin kerrotaan sysänneen MicroLEDin kohti pienempiä ruutukokoja.

Suuri 110-tuumainen kuvapaneeli ei sisällä juuri ylimääräisiä reunoja. Multi View -ominaisuus mahdollistaa jopa neljän pienemmän yhtäaikaisen kuvasisällön katsomista yhtä aikaa. Tähän ”valvomonäkymään” voi ympätä kuvaa monesta eri lähteestä, kuten suoratoistopalveluista ja sovelluksista. Integroidun Majestic-äänentoistojärjestelmän kerrotaan luovan vaikutelman 5.1-kanavaisesta toistosta ilman erillisiä kaiuttimia. Valmistajan Object Tracking Sound Pro -ominaisuuden kerrotaan paikallistavan äänen ruudulla liikkuviin kohteisiin.

Hintaa 110-tuumaiselle MicroLEDille ei toistaiseksi julkaistu, mutta halvalla uutuus ei alkuun tule myyntiin. Varovaisestikin arvioiden hinta tulee sisältämään viisi numeroa, eikä todennäköisesti aivan sieltä alkupäästä.

LUE MYÖS: Muropaketti tutustui tulevaisuuden elokuvateatteriin – Samsungin Onyx-elokuva-led-tekniikan myötä se on erittäin valoisa