Uusimmat

Muropaketti tutustui tulevaisuuden elokuvateatteriin – Samsungin Onyx-elokuva-led-tekniikan myötä se on erittäin valoisa

11.11.2018 10:10 Kai Taipale

Perinteisen valkokankaan lähtölaskennan voisi oikeastaan aloittaa välittömästi. Samsungin kehittämä, ja maailmalla jo muutamissa elokuvateattereissa käytetty, Onyx-elokuva-led-näyttötekniikka saattaa perinteiset ratkaisut altavastaajiksi. Vanhat valkokankaat led-tekniikka saa näyttämään lähes muinaisjäänteiltä.

Viimeinen vuosikymmen on merkittävästi muuttanut mahdollisuuksia elokuvien esittämistekniikan kehittymiselle. Perinteisen filmin analogiaika on vauhdilla muuttunut jakeluun bittimuodossa. Digitekniikka on jo aiemmin tuonut mukanaan isoja kehitysaskeleita esimerkiksi tilaäänien toistoon. Kuva on kuitenkin sinnikkäästi toistettu edelleen projisoimalla valkokankaalle.

Toki projektoritekniikkakin on kehittynyt, tarkkuutta ja kirkkautta on tullut lisää. Mitään pakkoa kuvan toistamiseen projektoritekniikalle ei kuitenkaan ole. Harvassa kodissakaan leffoja katsotaan enää videotykillä, isokokoiset televisiot ovat valloittaneet alaa.

Hyvään OLED-televisioon tottuneelle leffateatterissa käynti voikin tuntua, suuresta kuvakoosta huolimatta, turhauttavalta. Kun on kerran tottunut huippuluokan kontrastiin ja HDR-laajasävytoistoon, paluu harmahtavan mustan ja vaatimattoman dynamiikan pariin tekee tiukkaa.

Olen nähnyt vuosien varrella lukuisia näyttötekniikkademoja: matkan varrelle on mahtunut niin lasittomia 3D-näyttöjä, ensimmäisiä julkisia ja paljon uudempiakin 8K-demoja, leffateatterien digiprojektoreita tai huippuluokan kotiteatterin videotykkejä. Kaikki niistä ovat olleet vaikuttavia ja kiehtovia. Osa on heti vakuuttanut, toiset eivät.

Samsung esitteli 7. marraskuuta Pariisissa järjestämässään tilaisuudessa vaihtoehtoa perinteisellä elokuvateatteriratkaisulle. Sen Onyx -ratkaisussa valkokangas korvataan käytännössä jättikokoisella led-näytöllä. Tämä ei ehkä sinänsä kuulosta mitenkään ihmeelliseltä, mutta sitä se ensifiiliksen perusteella todellakin oli.

Valitettavasti kokemusta ei pysty mitenkään täydellisesti välittämään, varsinkaan kun demoa ei saanut kuvata. Mikä siitä teki niin vaikuttavan kokemuksen? Pureskellaanpas tätä hieman.

Perinteisen leffakuvan yksi helmasynneistä on hyvinkin harmaaksi jäävä mustan taso. Se syö pahasti kontrastia, mikä taas saa kuvan tuntumaan lattealta ja yksiulotteiselta. Tätä voi korjata 3D-näytöksillä, mutta hyvin usein projektorin valoteho ei riitä tuottamaan riittävän kirkasta kuva. Kokemus jää vaillinaiseksi.

Korvaamalla valkokangas led-näytöllä pääsee näistä ongelmista eroon kertaheitolla. Kuvaan saadaan riittävästi kirkkautta, jopa 500 nitin verran, mikä saa niin värit kuin auringon tai valojen kaltaiset kirkkaat kohteet toistumaan aidosti kirkkaina. Koska Onyx-elokuva-led-näytössä jokainen diodi voidaan sammuttaa, musta on todellakin mustaa. Tämä yhdistelmä saa kuvan elämään aivan uudella tavalla. Samalla myös usein leffoissa esiintyvää posterisoitumista ei demomateriaalilla ollut nähtävissä. Sävyliu’ut toistuivat kiitettävän virheettöminä.

Eniten iloa kirkkaudesta ja kontrastista saa tietysti irti HDR (High Dynamic Range) -materiaalilla. Toistaiseksi Samsung on valinnut Onyx-kumppanikseen Eclairin, ja Pariisissa järjestetty demotilaisuus olikin heidän tiloissaan.

Elokuvien jälkituotantoon ja levitykseen erikoistunut yritys tarjoaa oman EclairColor HDR Cinema -värimäärittelyn, jonka ansiosta Onyx-elokuva-led-näyttö tukee myös HDR-laajasävysisältöjä. Tulevaisuudessa voi odottaa myös muiden HDR-standardin mukaisten sisältöjen pääsevän tuettujen listalle.

HDR-toisto takaa sen, että sävytoisto on aivan eri luokkaan kuin tavallisessa leffateatterissa. Väritarkkuus kirkkaissa ja himmeissä sävyissä on kerrassaan hieno.

Miten tähän on mahdollista päästä?

Näytössä valo tulee siitä itsestään, toisin kuin valkokankaalle valo joudutaan heijastamaan matkan päästä, jolloin siitä syntyy aina hajavaloa. Myös optiikan rakentaminen niin, että kuvan kaikki osat olisivat niin valon määrältä kuin tarkkuudeltaan tasalaatuisia, on erittäin vaikeaa ja vaatii korjaamista. Näytön käyttäminen valkokankaana eliminoi ongelman lähes tyystin.

Aivan täydellinen ei tämäkään ratkaisu ole. Iso, 5,12 metriä leveä ruutu (tuumakokona 226″) kootaan 24 moduulista. Suuremmat versiot koostuvat jo 96 moduulista. Niiden reunojen olemassaolo on mahdollista havaittavissa kirkkaissa, tasavärisissä pinnoissa. Ongelma ei kuitenkaan ole iso tai erityisen häiritsevä.

Demotilan näytön 2K-tarkkuus tuntui noin viiden metrin katseluetäisyydeltä jo hieman niukalta. Pikselit oli mahdollista havaita. Ja koska kuva on jatkuvasti äärimmäisen terävä ja tarkka, elokuvien 24 ruudun sekuntinopeus tuntuu ja näkyy. Siinä missä perinteinen projisointi on pehmentänyt kuvaa ja tehnyt siitä omanlaisensa, filmimäisen. Led-näytöllä tämä katoaa, ja esimerkiksi sivuttaispanoroinnit tuntuvat nykiviltä.

Omaan makuun edut hakkasivat haitat vähintään 5-0, joten omasta puolestani olen valmis tekemään jossain välissä tutkimusretken Onyx-teatteriin. Aivan helppoa se ei vielä ole, vaikka Samsungin Onyx-elokuva-led-teatteri löytyy jo 12 eri kaupungista ympäri maailman. Ensimmäinen otettiin käyttöön viime vuonna. Ensi vuonna “led-kankaita” pitäisi kuitenkin olla jo noin 30, minkä jälkeen tahdin odotetaan entisestään kiihtyvän.

Pienimmät ruudut, kuten Eclairin Pariisin demoteatterissa, ovat leveydeltään 5,12 metriä, jolloin tarkkuuskin jää 2K-tasolle. Suuremmat, 4K-tarkkuuden versiot ovat leveydeltään 10 ja 14 metriä. Niiden myötä päästään noin satapaikkaisiin saleihin, joten aivan suurimpiin saleihin Onyxilla on vielä matkaa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat