Uusimmat

Arvostelu Rauniot on tunnelmallinen seikkailupeli maailmanlopun Suomessa

26.04.2024 17:42 Ilari Hauhia
Rauniot

Kuva: © Act Normal Games

Kotimaisen Act Normal Gamesin ensijulkaisu Rauniot vie pelaajat maailmanlopun jälkeiseen Lappiin. Seikkailu tarjoaa tunnelmallista klikkailua point & click -pelien ystäville. 


RauniotJulkaisupäivä: 17.4.2024
Studio: Act Normal Games
Julkaisija: Act Normal Games
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin kuusi tuntia


Rauniot-pelin aikajanalla sivilisaatio koki loppunsa vuonna 1975, kun luonnonkatastrofit, ydinaseet ja levottomuudet karkasivat käsistä ja tuhosivat modernin ihmiskunnan lähes kokonaan. Suomen Lapissa elää kuitenkin pieni joukko selviytyjiä. He yrittävät sinnitellä brutaalissa maailmassa, jossa vanhentunut koiranruoka on herkullinen vaihtoehto kannibalismille.

Pelaaja hyppää Ainon saappaisiin jäljittämään. Hänellä kun saattaisi olla käsissään ratkaisu, jolla tulevaisuus voisi näyttää jälleen hieman kirkkaammalta.

Rauniot on perinteinen point & click -peli, jota pelataan pelkällä hiirellä, eikä mukana ole lainkaan ohjaintukea. Aino etenee tunnelmallisessa ja melankolisessa maailmassa ja ratkoo samalla vastaan asettuvia pulmia, kuten avaa lukittuja ovia tai korjaa virtaa tuovia generaattoreita.

Peliajasta noin puolet kuluu pulmiin, joiden vaikeustaso vaihtelee hyvin helpon ja turhauttavan vaikean välillä. Monet pulmista ovat onnistuneita, mutta välillä ratkaisu tuntuu joko epäloogiselta tai vaatii jonkin tavaran tai asian löytämistä sieltä päin pelimaailmaa, joka ei ole sattunut pelaajalle vielä eteen.

Rauniot sisältääkin paljon alueiden välillä edestakaisin liikkumista, mutta onneksi tarjolla on vauhdikas pikamatkustustoiminto.

Löytämisen iloa

Lisähaastetta Raunioihin tuo se, ettei peli tarjoa korostusnäppäintä, joka korostaisi pelimaailmasta pelaajan kannalta oleelliset objektit tai esineet. Näin paljon aikaa kuluu pelimaailman ”skannaamiseen” hiirellä, jotta tarpeelliset työkalut ja muut etenemisen kannalta olennaiset yksityiskohdat tarttuvat haaviin. Jos nauttii pikkutarkasta pikseleiden etsiskelystä, ei tämä välttämättä haittaa, mutta saattaa muuten koetella kärsivällisyyttä.

Raunioissa on myös paljon dialogia ja keskusteluiden aikana tehdyt valinnat vaikuttavat loppuratkaisuun.

Kaiken kaikkiaan Rauniot on varsin hidastempoinen peli, eikä mukana ole lainkaan kamppailua. Rauniot vetoaakin todennäköisesti huomattavasti enemmän siihen osaan pelaajakunnasta, joka nauttii vanhan koulukunnan point & click -peleistä tai kävelysimulaattoreista, kun taas toimintaseikkailua etsivien pelaajien kannattaa kääntää katseet muualle.

Raunioiden selvästi paras osuus on sen tunnelmallinen visuaalisuus. Tumma ja painajaismainen beige ulosanti sopii post-apokalyptiseen maailmaan erinomaisesti. Rauniot on myös kaunis peli, ainakin jos tyyli miellyttää omaa silmää. Vastaan asettuvat henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja pelin tyyliin sopivalla tavalla outoja, joskin välillä hieman liiallisenkin karikatyyrisiä.

Rauniot-pelin ääninäyttely on tarjolla vain suomeksi, mikä ei tietysti kotimaista pelaajakuntaa haittaa. Tarina ei ole ehkä aivan Finlandia-palkinnon tasoinen suoritus, mutta pitää seikkailun silti kohtalaisen hyvin kasassa. Peli on myös kohtuullisen lyhyt. Riippuen siitä kuinka pitkään käyttää aikaa pulmien miettimiseen, sen voi läpäistä noin 5–8 tunnissa.

Kokonaisuudessaan Rauniot tarjoaa kyllä vastinetta rahalle, mikäli nauttii point & click -naksuttelua ja kauhupeliä yhdistelevästä seikkailusta, joka hurmaa erityisesti tyylillään ja pelitaiteellaan. Fallout-tyylistä huumoria Rauniot ei tarjoa, vaan kyseessä on puhtaasti melankolinen ja synkistelevä peli, jossa aurinko porottaa risukasaan vain harvoin.

RAUNIOT

Arvosana: 3/5

”Rauniot on tunnelmallinen perinteinen point & click -peli post-apokalyptisessa Suomessa.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat