Uusimmat

Shuttle SB83G5 (i915G)

30.08.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Muropaketin testipenkissä on vieraillut jo merkittävä määrä Mini-PC:itä ja useimpien valmistajana on ollut buumin aloittanut Shuttle. Yrityksen mallisto on vieläkin vertaansa vailla ja kilpakumppanit ovat oikeastaan hellittäneet taistossa, koska Small Form Factor -koteloihin kasatut PC-koneet alkavat olemaan jo poissa muodista.

Tämän kertainen testikandidaattimme on melko perinteinen ratkaisu Shuttlelta. Nyt käytössä on G5-sarjan kotelo ja piirisarjana emolevyllä on Intelin i915G. Kyseessä on siis ensimmäinen LGA775-koteloiduille Pentium 4 -prosessoreille suunniteltu Mini-PC, joka on on rantautunut Muropaketin testiin. SB83G5:ssä käytettyä piirisarjaa ei myöskään ole vielä nähty testilabrassa, joten on hyvä aika ottaa myös selville paljonko Intelin integroidusta GMA 900 -näytönohjaimesta saa irti.

Kotelo ja pakkaus

SB83G5:n pakkaus ja sen sisältö on lähes identtinen muihin Shuttlen SFF-koteloihin verrattuna. Virtajohdon lisäksi mukana toimitettiin tarvikelaatikko, josta löytyi tarvittavat manuaalit, ajuri-CD, ruuvit sekä jälleen kerran kaksi lisäjalkaa asennettaviksi kotelon etuosaan. Paketista paljastui myös data- sekä virtakaapelit SATA-kiintolevyille, kuten diskettiasemallekin.

Ulkokuoriltaan SB83G5 on alumiinia lukuun ottamatta etupaneelia, toisin kuin esimerkiksi SB75G2:n tapauksessa. Etupaneeli on laadullisesti oikeastaan askel taaksepäin, koska sen tuntuma on heikko ja ulkonäköä on yritetty parantaa vain muovin päälle liimatuilla alumiinilevyillä.

Alumiiniseen kuoreen Shuttle on painanut logonsa Mini-PC:n molemmille puolille, jotta käyttäjä ei varmasti unohda kuka koneen rungon on valmistanut. Logojen alapuolella on myös laajat rei’itetyt alueet tarvittavan ilmankierron takaamiseksi. Myös pohjassa on jonkin verran lisäreikiä.

Etupaneelin asemat on piilotettu avautuvien luukkujen taakse, joka on tyylikkyyden kannalta hyvä ratkaisu, kunhan 5,25″-asema vain toimii avausmekanismin kanssa. Testipenkin LG:n valmistama DVD-aseman kanssa ratkaisu ainakin toimi ongelmitta. Avausvivussa on myös pieni säätövara, jonka avulla mekanismin pitäisi olla yhteensopiva useimpien markkinoilla olevien asemien kanssa.

Lisäksi 3,5″-asema on piilotettu luukun taakse, kuten on myös etupaneelin liitännätkin. Alhaalla rivistä löytyykin neljä pinninen FireWire-liitin, kaksi USB2.0-liitäntää sekä kaksi 3,5 mm audio-liitäntää.

Takaa SB83G5 on lähes kuin mikä tahansa muukin Shuttlen kotelo. Ainoa merkittävä ero on isompi rivasto uudelle 92 mm kokoiselle tuulettimelle, joka siirtää lämmön ulkopuolelle Shuttlen I.C.E.-jäähdytysjärjestelmästä.

Vanha rinnakkaisportti puuttuu kokonaan, mutta muut legacy-liittimet ovat asennettu SB83G5:n emolevylle. I915G:n GMA 900 -grafiikkapiirin ansiosta myös VGA-liitin löytyy takapaneelista, mutta se jääkin näytönohjaimen ainoaksi liittimeksi. Integroidulta näytönohjaimelta ei toki voi odottaa DVI-liitintä, mutta TV-ulostulon puuttuminen ihmetytti hieman toimitusta. Myös äänikortin puolella havaittiin puutteita, koska SB83G5:n integroitu äänikortti ei tue kuin 5.1-kanavaisia ääniä nykyään jo hyvin suositun 7.1:n sijaan. Muita äänikortin liittimiä olivat optiset ulos- ja sisääntulo sekä digitaalinen SPDIF-liitintä.

Verkko-ominaisuuksista vastaa Marvellin piiri, joka yltää nopeudessaa gigabitin vauhtiin. Lisäksi esim. DV-videokameroita varten takapaneelissa on kuusi pinninen FireWire-liitin.

Yleisvaikutelmaltaan SB83G5 on hyvin siisti sisältä, kuten Shuttlen muutkin mallit ovat olleet jo pitkään. Myös testikokoonpanon kasaaminen onnistui ongelmitta ja toimenpidettä voisi luonnehtia jopa nopeaksi.

Emolevynä SB83G5:ssä käytetään FB83:sta, joka perustuu Intelin i915G-piirisarjaan, kuten artikkelissa aiemmin todettiinkin. Koska testikappaleemme oli ilmeisesti hieman aikanen versio, oli myös Socket T -prosessorikannan vieressä harjoitettu oman käden oikeutta, eli Shuttlen insinöörit olivat juottaneet parit hyppylangat kuulemma vakauden takia. Myyntiversiossa ei moisia pitäisi kuitenkaan olla.

Piirisarjat on emolevyllä jäähytetty tehokkaasti, eli north bridgellä on 40 mm tuuletin jäähdytysrivan kera ja south bridgellä puolestaan pienempi alumiinisiili.

FB83 ei sisältänyt kuin kaksi SATA-liitäntää, vaikka piirisarja tukisikin neljää. Syynä tähän on varmasti Shuttlen oletus, ettei Mini-PC:n ostaja asentele koteloonsa kuin maksimissaan kaksi SATA-väyläistä kiintolevyä ja yhden 5,25″-aseman PATA-väylään.

Muistipaikkoja kotelon etuosasta löytyy kaksi ja ne syövät perinteisiä DDR-kampoja.

Laajennettavuus onnistuu yhden vanhemman PCI-paikan sekä uuden PCI Express x16 -paikan myöten. Liittimien sijoittelun takia koteloon ei kuitenkaan mahdu suurempia näytönohjaimeen kiinnitettyjä jäähdytysratkaisuja.

Seuraavassa vielä emolevyn integroidut lisäpiirit:

  • Verkkopiiri: Marvell 88E8001 (10/100/1000 Mbps)
  • FireWire (1394a): VIA VT6307
  • Äänipiiri: Realtek ALC658 (5.1-kanavainen)

Virtalähde on Shuttlen itsensä valmistama ja sen tulisi speksien perusteella kestää 250 watin kuorma. Virransyöttö puolestaan on rakennettu emolevylle suoraan virtalähteen alapuolelle ja sitä komistaakin alumiininen jäähdytysripa. Jäähdytysrivan viereen on myös asennettu lämpöanturi, jotta heikkohermoisimmat voivat tarkkailla lämpöjä biossin kautta.

Aiemmista Shuttlen Mini-PC:stä tuttu I.C.E.-jäähdytysjärjestelmä on käytössä myös SB83G5:ssä, mutta vain hieman paranneltuna. Aiemmin mainitun 92 mm tuulettimen lisäksi heatpipe-putkien määrä on kasvanut neljään ja kiinnitys tapahtuu sormiruuveilla emolevyn alapuolella olevaan kotelon runkoon. Pienistä muutoksista huolimatta systeemi toimii yhtä hyvin kuin ennenkin ja lisäksi se on nyt vielä hiljaisempi.

BIOS

SB83G5 käyttää Awardin biossia, joten vähänkin kokenut harrastaja on sen parissa kuin kotonaan. Perinteisten asetuksien puolelta löytyi integroidun GMA 900 -näytönohjaimen säädöt.

Frequency/Voltage Control -valikon takaa paljastuvat ylikellotussäädöt tarjovat mahdollisuuden muokata DDR-muistien latensseja, prosessorin väyläkellotaajuutta sekä jännitteitä. Seuraavassa säädöt pähkinänkuoressa:

  • CAS Latency Time: Auto, 2, 2,5, 3
  • DRAM RAS# to CAS#: Auto, 5, 4, 3, 2
  • DRAM RAS# Prechange: Auto, 5, 4, 3, 2
  • Prechange delay (tRAS): Auto, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
  • System Memory Frequency: Auto, 333 MHz, 400 MHz
  • CPU Clock: 100 – 355 MHz
  • CPU Voltage set: 0,8250 – 1,5875 V
  • DDR Voltage set: Auto, 2,70 V, 2,80 V, 2,90 V
  • Chipset Voltage set: Auto, 1,60 V, 1,70V

PC Health -valikko tarjoaa aika niukasti säätöjä, mutta mittarilukemia on sitäkin enemmän. CPU Fan Speed Control antaa valita I.C.E.-jäähdytysjärjestelmän tuulettimen nopeuden välillä Ultra Low ja High. Lisäksi valittavana on Smart Fan -asetus, jolla testikokoonpano pysyi ainakin testien ajan tarpeeksi hiljaisena.

Suorituskykyvertailuissa Shuttlen kanssa samalle viivalle asetettiin Abitin AG8-emolevy, joka perustuu i915P-piirisarjaan ja se käyttää kilpakumppaninsa tavoin vanhempia DDR-muisteja. Testit ajettiin Intel Pentium 4 3,6 GHz -prosessorilla ja Abitin X600 XT 128 MB PCI Express x16 -näytönohjaimella sekä vertailuun otettiin mukaan myös i915G:n integroitu GMA 900 -näytönohjain. Käyttöjärjestelmänä testien aikana oli Windows XP.

  • Prosessori: Intel Pentium 4 3,6 GHz ES
  • Muisti: 2 x Kingston KHX3000 DDR400 2-4-2-2
  • Kiintolevy: Maxtor MaXLine III 250 GB Serial-ATA
  • Näytönohjain: Abit X600 XT 128 MB PEG
  • Intel Chipset Software 6.0.1
  • ATI Catalyst 4.7

Testitulokset

Huijauksia väyläkellotaajuuksissa selvitettiin Cpu-Z-ohjelmalla. Ne olivat kuitenkin kohtuu pieniä ja Shuttlen väylä ei ollut kuin megahertisin korkeampi Abittiin verrattuna.

Pienempi tulos parempi. Suosittu SuperPi-ohjelma laskee piin desimaaleja ja 8M-testi saikin eroa aikaiseksi kohtuu paljon. Integroitu näytönohjain syö yllättävän paljon muistikaistaa ja tämän takia Shuttle jäikin viimeiseksi käytettäessä GMA 900 -näytönohjainta.

Pienempi tulos parempi. SuperPi 1M -testissä kaikki testatut konfiguraatiot olivat yhtä nopeita.

Suurempi tulos parempi. Unreal Tournament 2004:n demolla ajetussa Botmatch Colossus -benchmarkissa GMA 900 -kokoonpano jäi reippaasti jälkeen X600 XT -näytönohjaimella varustetuista kokoonpanoista. Testi ajettiin käyttäen 640 x 480 -resoluutiota.

Suurempi tulos parempi. Futuremarkin 3DMark03:n kanssa X600 XT -kokoonpanot olivat yhtä nopeat, mutta integroitu GMA 900 tippui kyydistä hitautensa vuoksi.

Suurempi tulos parempi. Myös Aquamarkissa X600 XT -kokoonpanot pitivät kärkipaikkaa grafiikkatuloksissa, mutta prosessoritesteissä tilanne päätyi GMA 900:n voittoon.

Suurempi tulos parempi. PCMark04:n testeissä kokoonpanot olivat suunnilleen yhtä nopeita lukuun ottamatta muisti- ja grafiikkatestejä, joissa GMA 900:lla varustettu kokoonpano jäi jälkeen muista ilman suurempia yllätyksiä.

Suurempi tulos parempi. Sandra 2004:n prosessoritesteissä ei eroja suuremmin ilmennyt.

Suurempi tulos parempi. Optimoimattomissa ja puskuroiduissa muistitesteissä integroitu näytönohjain söi GMA 900 -kokoonpanon muistikaistaa odotetusti. X600 XT -kokoonpanot päätyivät samoihin tuloksiin.

Mini-PC-ilmiö on kokenut tämän vuoden jo pitkälti taantuman merkkejä, mutta Shuttle jaksaa silti ottaa siitä kaiken irti. Vaikka nyt testattu SB83G5-malli ei ollutkaan yrityksen monipuolisin Socket T -kannalla varustettu yksilö, jäi siitä kuitenkin hyvä yleiskuva. Pieniä parannuksia aiempiin malleihin on tehty jonkin verran, mutta mitään uutta ja mullistavaa SB83G5 ei sisällä. Pohjimmiltaan se on siis pelkkä piirisarjapäivitys mallistoon.

Positiivisesta kokonaiskuvasta huolimatta SB83G5:kään ei ole täydellinen. Ensinnäkin etupaneelin laadukkuudessa ollaan menty taaksepäin verrattuna esimerkiksi aiemmin arvosteltuun SB75G2-malliin, jonka etupaneeli oli hyvin laadukas tukevine muoveineen. Kotiteatteria varten SB83G5 ei myökään ole se paras vaihtoehto 7.1-äänien ja TV-outin puutteen vuoksi. Serial ATA -väyliä olisi myös saanut olla enemmän kuin kaksi. I915G-piirisarjan GMA 900 -näytönohjaimen takia ostopäätöstä ei ainakaan kannata tehdä, koska kuvanlaadun (tai pikemminkin sen puutteen) puolesta kannattaa ehdottomasti hankkia erillinen PCI Express x16 -väyläinen näytönohjain.

Shuttle SB83G5 ei ole vielä rantautunut Suomeen, mutta esimerkiksi Tanskassa sen hinta on noin 350 – 400 euroa tällä hetkellä.

>> Takaisin pääsivulle

Jori Lallo 30. elokuu 2004 (jori.lallo@https://muropaketti.com)