Uusimmat

Kokeilu JBL Authentics 200 ja Authentics 500 -kaiuttimet – Retrotyyliä pinnassa, modernimpi ote soundissa

21.12.2023 19:00 Kai Taipale

JBL:n uutta Authentics-kaiutinmallistoa leimaa ulkoasussa näennäinen perinteisyys, mutta toistomaailmasta löytyy monipuolisia mahdollisuuksia aina Dolby Atmos -toistoon asti. Ominaisuuksissa on kuitenkin selkeitä eroja mallien välillä, vaikka tyyli on lähellä toisiaan. Kokeilimme malliston suurimman ja pienimmän vaihtoehdon.

JBL:n uusinta kaiutinsarjaa leimaa siis nykypäivänä jo trendiksikin muodostunut retromuotoilu. JBL Authentics -mallisto koostuu kolmesta erikokoisesta mallista. Kaikkien muotoilu on kuitenkin saanut innoituksensa JBL:n 1970-luvun L100-kaiuttimesta.

Kaiutinkolmikosta Authentics 500 tarjoaa WiFi- ja Bluetooth-ominaisuudet täydennettynä Dolby Atmos -äänentoistolla, jälkimmäinen ominaisuus on mallistossa jätetty huippumallin yksinoikeudeksi. Sarjan keskikokoinen malli on akulla varustettu, kannettava JBL Authentics 300. Sarjan pienin malli on JBL Authentics 200. Testattavaksi otettiin tällä kertaa pienin ja suurin malli.

JBL Authentics -mallisto tuli myyntiin 15. syyskuuta 2023. Värivaihtoehtoja on tasan yksi eli musta. Kolmikosta Authentics 200 maksaa 330 euroa, Authentics 300 maksaa puolestaan 430 euroa ja suurin Authentics 500 -malli jo 630 euroa. Kokeiltavaksi otimme malliston äärilaidat eli Authentics 200 ja 500 -malliversiot. Suoria kilpailijoita voisivat olla esimerkiksi Sonoksen tänä vuonna myyntiin tulleet Era 100- ja Era 300 -mallit.

Kokoero kaksikon välillä on huomattava. Ei siis ihme, että myös äänien tuotossa on merkittävä ero. Pienemmässä Authentics 200 -kaiuttimessa stereoääni tuotetaan kahdella yksituumaisella diskanttielementillä, viiden tuuman laajakaistabassoelementillä sekä alaspäin suunnatulla kuuden tuuman passiivisäteilijällä.

Isokokoisemmassa JBL Authentics 500 -mallissa 3.1-kanavaiset äänet loihditaan kolmen yhden tuuman diskanttielementin ja kolmen 2,75-tuumaisen keskialueen elementin sekä 6,5 tuuman alaspäin suunnattu matalien äänien elementin kautta. Vahvistintehoa on isommassa mallissa reippaasti eli 270 watin edestä.

Kummallakin mallilla on paljon yhteisiä piirteitä, kuten mahdollisuus monihuonetoistoon, automaattinen taajuuskorjain ja samanaikaiset ääniavustajat. Jälkimmäinen piirre onkin ehkä yksi kaiuttimien vahvuuksista. JBL on nimittäin kehittänyt yhdessä Amazonin ja Googlen kanssa integraation, joka mahdollistaa eri ääniavustajien samanaikaisen käytön JBL Authentics -kaiuttimilla. Sen ansiosta käyttäjät voivat hyödyntää sekä Google Assistantia että Alexaa samanaikaisesti samalla laitteella.

Laitteet tukevat myös useita striimaussovelluksia WiFi-yhteyden kautta. Tuettuina ovat esimerkiksi AirPlay, Alexa Multi-Room Musicin (MRM), Spotify Connectin, Tidal Connect ja Chromecast.

WiFi-verkkoa hyödyntävä suoratoisto onkin järkevä vaihtoehto, sillä Bluetooth toistossa on käytettävissä vain SBC-koodekki, mikä tuntuu nykymaailmassa toistolaatua rajoittavalta tekijältä.

Monihuonekäytössä ilmeni tämän kaksikon kanssa selkeä ongelma.  Kaiuttimet sai vaivattomasti liittymään samaan ryhmään Google Home -sovelluksen kautta. Kun toistokohteeksi valitsi tämän kahden Authentics-kaiuttimen ryhmän, toisto ei kuitenkaan suostunut alkamaan. Välillä se alkoi toisesta, ja toinen kaiutin toisti vain merkkiäänen. Samassa verkkoympäristössä esimerkiksi Sonos-monihuonejärjestelmä toimii moitteetta.

Aika ajoin myös yksittäiset kaiuttimet tipahtelivat verkosta, mutta pääsääntöisesti yhteen kaiuttimeen Chromecast-suoratoisto onnistui suuremmitta ongelmitta. Erittäin toivottavaa olisi, että nämä pikkupuutteet korjautuisivat myöhemmin ohjelmistopäivityksellä.

JBL Authentics 500 ei missään nimessä ole pieni kaiutin, vaan pikemminkin päinvastoin. Se on kooltaan merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi Sonos Era 300 tai vaikkapa Bowers & Wilkins Zeppelin.

Laitteen ulkomitat ovat niinkin kookkaat kuin 447 x 240 x 256 millimetriä. Painoakin komeudella on liki kahdeksan kilogrammaa.

70-lukuista olemusta on kaiuttimeen tavoiteltu monellakin eri tavoin. Kaiuttimen etupinta on ruudutettu ja kyljet ja yläpinta on viimeistelty nahkamaisella pinnalla. Ensimmäinen on selkeästi vanhan henkinen, mutta erityisesti jälkimmäinen antaa kaiuttimella arvokkaan olemuksen. Pienemmässä JBL Authentics 200 -kaittimessa materiaalivalinnat ja tyyli ovat aivan vastaavat.

Mikäli tyyli yhtään osuu omaan makuun, on JBL Authentics 500 näyttävä ilmestys, jonka voi surutta sijoittaa kodissa näkyvällekin paikalla – se voisi toimia jopa sisustuksen kiintopisteenä. Tätä on selvästi JBL:n suunnitteluosastolla onnistuneesti tavoiteltu.

Kumpikin Authentics-kaiutin hoitaa toistamisen useammalla eri tavalla. Helppo ja luonteva vaihtoehto on Bluetooth 5.3 -yhteys. Yksi kaiuttimien heikkouksista liittyykin tähän toistotapaan, sillä tuettuna on vain SBC-koodekki, joka on kyllä yleisesti tuettu, mutta jää laadultaan jo yleisesti käytettävien AAC ja AptX (Adaptive/HD):n taakse. Tämä on harmi, sillä laadukkaampaan toistoon yltävä WiFi-suoratoisto osoittautui käytössä selvästi oikuttelevammaksi.

Authentics-kaiuttimet on selkeästi suunnatta käytettäviksi JBL One -mobiilisovelluksen kautta. Sen myötä käytettävissä on suoraan tiettyjä musiikkipalveluita (Amazon Music, Calm Radio, iHeartRadio, Napster, Qobuz, Tidal ja TuneIn). Mikäli aktiivikäytössä on jokin näistä, sovellus on toimiva ratkaisu.

Suomalaisittain olennaisempaa on tuki Spotify Connect -toiminnalle, jonka myötä latteen voi valita ja toiston voi aloittaa suoraan Spotifyn omasta käyttöliittymästä. Tämän toiminnassa oli ajoittaista takkuilua. Välillä kaiuttimen yhdistäminen vei jopa minuutteja, toisinaan taas yhdistäminen onnistui, mutta toisto ei alkanut. Käytännössä tämän osalta uudelleenyhdistäminen pääsääntöisesti korjasi tilanteen, mutta aiheutti käyttäjässä tarpeetonta turhautumista. Piirre tuntui kuitenkin parantuvan viimeisimmän testijakson aikana tulleen kaiuttimen ohjelmistopäivityksen myötä, joten ehkä tämänkin toiminta muuttuu ajan saatossa luotettavammaksi.

Apple-laitteiden käyttäjille on vielä AirPlay-tuki. Tämän osalta ei testin aikana löytynyt moitittavaa, vaan yhdistyminen ja toisto toimivat vakuuttavasti.

JBL Authentics 500 -kaiutin tukee myös Dolby Atmos -tilaääntä. Tämä on kiva lisä, joskin on hyvä huomioida, ettei kyseistä tilaääntä ole tarjolla esimerkiksi Spotify-palvelussa. Dolby Atmos on kuitenkin tarjolla Amazon Music Unlimited, Tidal Hifi Plus tai Apple Music -palvelun tilauksen. Jälkimmäiselle ei lisäksi ole siis suoraa tukea JBL One -sovelluksessa.

Kummassakin laitteessa painikkeet on keskitetty yläpaneeliin. Oikeanpuoleinen säätörulla toimii lähtökohtaisesti äänenvoimakkuuden säätimenä, mutta sen keskelle on lisäksi toiston hallintapainike. Omat pikapainikkeet on omistettu Bluetooth-yhteydelle ja ”Momentille” eli toiminnolle, jonka kautta voi mukauttaa johonkin palveluun liitetyn soittolistan tai radiokanavan sekä siihen liittyviä mahdollisia ajastuksia. Lisäksi käytettävissä on nykylaitteissa harvemmin nähdyt Bass- ja Treble-äänensävysäätimet.

Käyttöönotto ja säätötoiminnot hoituvat JBL One -sovelluksella (Android ja iOS). Sen kautta voi myös säätää äänensävyä, muokata virtuaaliapurien käyttöä ja päivittää ohjelmiston. Suoratoiston asetuksia voi muokata Google Home -sovelluksen kautta.

Kummassakin mallissa äänenvoimakkuussäätimen ja äänensävysäätimien ympärillä on led-kehä. Tämä on mukava lisä, sillä se kertoo pikavilkaisulla äänenvoimakkuutta säädettäessä sen karkean tason. Painikkeiden muovinen olemus ja tuntuma ei kuitenkaan ole samalla tasolla kuin niiden vierestä löytyvä pintaviimeistely. Laitetta todennäköisesti ohjataan kuitenkin mobiililaitteilla, joten tämän voi antaa anteeksi ainakin selvästi edullisemman 200-mallin kohdalla.

Takaa löytyy vielä ethernet-liitäntä langattomien yhteyksien vaihtoehtoja ja USB-C-liitäntä laitteen päivittämiseksi sekä jo aiemmin mainittu 3,5 millimetrin ääniliitäntä. Myös virransyöttö hoituu takapaneelin kautta.

Yhden mukavan kikan on JBL Authentics-mallistoon toteuttanut. Mikäli käytössä on Google Assist- tai Amazon Alexa -virtuaaliapuri, niin kummankin käyttö onnistuu kaiuttimen kanssa. Ja mikä parasta, on JBL on mahdollistanut näiden yhtäaikaisen käytön.

Toisto ulottuu yhden kaiuttimen ratkaisuksi melkoisen alas. Käytännössä taajuuksia kuuluu aina jonnekin 40 – 50 hertsin paikkeille, ja bassoa tosiaan riittää. Harmi kyllä, bassotoisto ei ole erityisen tarkkaa, ja erottelu kärsii tästä.

Bassoa korostetaan alimman alueen lisäksi myös alempien keskiäänien puolella. Omaan makuuni bassotoistossa onkin jo selvää liioittelun makua, mutta tätä voi suitsia sovelluksen kohtuullisen vaatimattomalla kolmen taajuusalueen taajuuskorjaimella.

Aivan tarkimman toiston ystävät voivat hieman kavahtaa myös yläpään toistoa, jossa on hieman omanlaistaan särmää. Kokonaisuuden voi kuitenkin hienosäätöjen jälkeen todeta olevan riittävän hyvin kuosissa ja toisto muuttuu suorastaan helpoksi ja vaivattomaksi kuunnella.

Toisto on siis kokonaisuudessaan yhden kaiuttimen ratkaisuksi mukiinmenevää, mutta kun hintaluokka ylittää 600 euron rajan, aavistuksen jo lähtökohtaisesti neutraalimpi sointi olisi poikaa. Bassodiggarit ovat kuitenkin tämän soundin kanssa kotonaan – ja mikäli kaiutin on toistuvasti bilehenkisessä käytössä, siinä Authentics 500 pääsee suorastaan loistamaan.

Tämän testin pääroolin on vallannut kookkaampi Authentics 500 -malli. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pienempi olisi mitenkään varsinaisesti vähäpätöisempi tästä kaksikosta. Oikeastaan päinvastoin. JBL Authentics hoitaa likipitäen kaiken saman mitä isoveljensä, mutta merkittävästi pienemmässä koossa ja paljon edullisemmin.

Suurin ero on tietysti Dolby Atmos -tilaäänien tuoessa, joka on vain isommassa mallissa. Samalla myös kaiutinelementtejä on Authentics 200:ssa vähemmän (kaksi diskanttielementtiä ja yksi matalammille äänille suunniteltu elementti sekä passiivisäteilijä).

Tämä yhdistelmä tuntuu näistä kahdesta tasapainoisemmalta. Pienemmän kokonsa ansiosta kaiutin on helpompi sijoittaa ja solahtaa monenlaiseen sisustukseen melko helposti.

Muilta osin toiminnot ovat samat. Käytössä on sama mobiilisovellus, samat liitännät ja yhdistämistavat ja hallintapainikkeet. Tyylikin on tismalleen sama. Eli tärkeimmät toiminnot ovat yhteneväiset.

Siinä missä Authentics 500 suorastaan pyytää ympärilleen isoa tilaa ja äänenvoimakkuuden säätämistä vähän korkeammalle tasolle, ei Authentics 200 tee itsestään vastaavaa numeroa. Sen toisto tuntuu jopa tasapainoisemmalta huoneen koon jäädessä noin parinkymmeneen neliöön tai alle. Suurissa huoneissa Authentics 500 -mallin potku riittää kovaa soitettaessa toki selvästi paremmin.

Bassotoisto jää myös 200-versiossa hieman vaatimattomammaksi, eikä siis ulotu yhtä alas. Kokoonsa nähden bassotoisto on silti jopa yllättävän hyvällä tasolla. Se ei mene erityisen alas, mutta se ei myöskään yritä olla hallitseva elementti, vaan pikemminkin pyrkii olemaan isoveljeään paremmin tasapainossa koko muun äänialueen kanssa.

Jos bassopää on luokassaan peräti hyvällä tolalla, samaa voisi sanoa keskialueesta, jossa on eloa ja tarkkuutta tähän kokoluokkaan oikeinkin mukavasti. Kokonaisuuteen syntyy sekä maltillisesti leveyttä ja vähän myös syvyyttä. Suoritus, mitä voi pitää vähintään hyvänä, ellei peräti kiitettävänä. Kun ei ole tarve pitää äänenvoimakkuutta kovalla, pärjää pikkuveli äänellään oikein hyvin isoveljelleen.

Yksi lisäetu Authentics 200 -mallilla on vielä puolellaan. Sitä voi nimittäin soittaa myös hiljaa. Isoveljen matalin mahdollinen äänenvoimakkuus WiFi-toistossa on sen verran korkea, ettei sitä tee mieli pitää päällä kerrostalossa yömyöhään, pikkuveli taas hanskaa hiljaisenkin taustamusiikin.

Kummassakin kaiuttimessa on yksi miellyttävä ominaisuus, joka auttaa saavuttamaan keskivertoa paremman lopputuloksen. Kummassakin mallissa kaiuttimien automaattinen taajuuskorjain säätää ja mukauttaa äänentoiston ympäristöön sopivaksi, kun kaiutin laitetaan päälle.

JBL on tehnyt hyvää työtä Authentics-malliensa kanssa. Kummankin retrohenkinen ilme on piristävän poikkeava perusmassasta, ja viimeistely on säätimien tuntumaa lukuunottamatta oikein hyvällä tasolla. Ominaisuuksia riittää, joskin ohjelmistopuolella ainakin monihuonetoistossa olisi testiaikana ollut vielä petrattavaa.

Kaksikosta JBL Authentics 200 on tavallaan vakuuttavampi kokonaisuus. Se hoitaa juuri sen tehtävän, jossa tämän luokan kaiuttimet ovat parhaimmillaan eli täyttävät kohtuullisen kokoisen tilan riittävän laadukkaalla äänellään. Pienempi malli on hinnaltaan vain hieman yli puolet isoveljestään, mutta tyyli on yksi yhteen. Äänenlaatukin on vähintään tyydyttävä, ellei peräti hyvä. Hintaa on hieman enemmän kuin esimerkiksi samankaltaiseen käyttöön suunnatussa Sonos Era 100 -kaiuttimessa, mutta myös ääni on isompi ja olemusta voi pitää näyttävämpänä.

Isompi JBL Authentics 500 yrittää aavistuksen liikaa, mikä näkyy myös hinnassa. Dolby Atmos -tuki on merkittävin ominaisuuslisä, mutta senkin osalta on hyvä pitää mielessä tarjonta, joka nykyisellään rajoittuu vain muutaman toistopalvelun tilauksiin. Bassotoistossa löytyy ja äänenpaine riittää pistämään menojalkaan vipinää vähän suuremmissakin tiloissa. Mikäli kaiutin tulee tällaiseen käyttöön, se on toki parempi valinta, mutta yli 600 euron hinta alkaa olla aika paljon. Edullisemmin saa esimerkiksi Sonos Era 300 -kaiuttimen, joka Dolby Atmos -yhteensopivana on sekin kova haastaja, ja kooltaan kompaktimpi.

JBL Authentics 200 ja 500 osoittautuivat valmistajalta hyväksi pelinavaukseksi hieman erilaiseen luokkaan. Erityisesti Authentics 200 on lähellä Muropaketin suositusta, mutta monihuonetoiston ongelmat veivät mahdollisuuden tähän. Yksinään kumpikin kaiutin toimi kuitenkin paremmin.

JBL Authentics 200

Hyvää

  • Kompakti koko
  • Ääni kokoon nähden
  • Monipuoliset toistomahdollisuudet
  • Tyylikäs olemus
  • Ominaisuuksien ja toiston suhde

Huonoa

  • WiFi-toiston satunnaiset ongelmat
  • Monihuoneympäristön epävakaus
  • Vain SBC-koodekki Bluetooht-käytössä

Tekniset tiedot

  • Hinta: 330 €
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 50 – 20 000 kHz
  • Kaiutinelementit: 2 x 25 mm (diskantti), 5″ (matalat äänet) ja 6” passiivisätelilijä
  • Liitäntämahdollisuudet: Bluetooth 5.3, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac/ax), Ethernet, 3,5 mm (stereoliitäntä)
  • Teho (ilmoitettu): 90 W
  • Mitat, paino: 266,3 x 171,7 x 167,4 mm, 3,12 kg
  • Muuta: JBL One -mobiilisovellus (iOS, Android)

JBL Authentics 500

Hyvää

  • Todella rutkasti potkua aina bilekäyttöön asti
  • Monipuoliset toistomahdollisuudet
  • Näyttävä olemus
  • Dolby Atmos -tuki

Huonoa

  • WiFi-toiston satunnaiset ongelmat
  • Monihuoneympäristön epävakaus
  • Kookkaat ulkomitat voivat hankaloittaa sijoittamista
  • Vain SBC-koodekki Bluetooht-käytössä
  • Hintava

Tekniset tiedot

  • Hinta: 630 €
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 40 – 20 000 kHz
  • Kaiutinelementit: 3 x 25 mm (diskantti), 3 x 2.75″ (keskiäänet) ja 6.5″ (matalat äänet)
  • Liitäntämahdollisuudet: Bluetooth 5.3, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac/ax), Ethernet, 3,5 mm (stereoliitäntä)
  • Teho (ilmoitettu): 270 W
  • Mitat, paino: 447 x 240 x 255,7 mm, 7,8 kg
  • Muuta: JBL One -mobiilisovellus (iOS, Android)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat