Uusimmat

Testi Corsair HS80 Max Wireless -pelikuulokkeet tarjoavat neutraalin mutta säädettävän soinnin – Bluetooth lisämakupalana

15.05.2024 19:00 Markku Leppilampi

Corsair toi markkinoille langattomat pelikuulokkeet nimeltään HS80 Max Wireless. Ne eivät ole ihan halvimmasta päästä, ja lompakko keveneekin näiden kuulokkeiden kohdalla 189,99 eurolla. Luvassa saisikin siis olla hiukan keskitasoa parempi laatu- ja audiokokemus.

Corsarin HS80 Max Wireless -kuulokkeet ovat langattomat, ja ne tarjoavat sekä 2,4 gigahertsin että Bluetoothilla toimivan yhteyden. Bluetoothin kautta ne voi kätevästi liittää esimerkiksi älypuhelimeen puheluita varten. Akunkestoksi kerrotaan 65 tuntia valaistuksen ollessa pois päältä, ja valaistuksen kanssa kapasiteettia riittää 24 tunniksi. Vartin latauksella peliaikaa saa lisää kuusi tuntia. Langaton kantavuus on 15 metriä.

Myyntipakkaukseen kurkistettaessa paljastuu varsin tavanomainen sisältö eli itse kuulokkeiden lisäksi langaton lähetin. Varustuksen täydentää USB-kaapeli ja ohjelipareet.

Kuulokkeiden kerrotaan Corsairin sivulla olevan tasoa ”High-Fidelity”. Tähän ”High-Fidelity” -tasoon Corsair pyrkii 50 millimetrin neodyymielementtien sekä 24 bit / 96 kHz -äänen avittamana. Elementtien pitäisi olla ”tarkasti” ja ”pareina” valittuja. Lisäkuriositeettina kuulokkeet tarjoavat Dolby Atmos- tilaäänen sekä äänen ohjelmalliseen paranteluun suunnitellun Sonarworks SoundID -sovelluksen.

Sonarworks SoundID -sovelluksen käyttäminen voi olla melkoista hakuammuntaa. Siitä on yritetty saada mahdollisimman käyttäjäystävällinen, joten ohjelman säätäminen tapahtuu pelkillä kuuntelun yhteyteen liitetyillä kysymyksillä. Ominaisuus pääsee kokeiluun myöhemmin testin aikana.

Kuulokkeita käpistellessä tulee huomattua, että niiden säätömahdollisuudet ovat hiukan pettymys. Allekirjoittaneella on pää luokkaa ihastuttavan kokoinen, joten kuulokkeet sopivat päähän vain nipin napin, ja pantaosan täytyy olla äärimmilleen löystytettynä.

Kuulokkeista ei löydy muita kokosäätöjä kuin panta, joka on ihmetyttävä valinta Corsairilta. Etenkin ottaen huomioon aika kalliin hinnan. Isopäisten veljeskunnan kannattaakin kokeilla kuulokkeita kaupassa ennen ropojensa uhraamista kaupan sedälle.

Kuulokkeiden korvatyynyt tuntuvat miellyttävältä kankaalta, jossa on havaittavissa karheahkoa tekstuuria. Ne ovat Corsairin mukaan hengittävät, eivätkä ne vaikutakaan hiostavan. Tuntumaltaan ja materiaaleiltaan kuulokkeet vaikuttavat aika lailla sellaiselta mitä pelikuulokkeet yleensä ovat.

Kenties ne yltävät parempaan tuntumaan kuin HyperX Cloud III, mutta toisaalta HyperX-kuulokkeiden joustavuus ja päätuntuma miellyttää. Lisäksi ne tuntuvat riittävän isoilta, vaikkei kokoeroa juurikaan ole.

Kuulokkeita hypistellessä huomiota kiinnittää erityisesti mikrofonivarsi, joka näyttäisi olevan mallia halpa. Se on kumimainen lipare, joten tässä kohtaa ei ole tarjolla laatua.

Ehkä kuitenkin äänenlaatua? Ainakin Corsair kertoo mikrofonin olevan laadukas ja ”ammattilaistasoa”. Suuntakuvioksi on valittu pallo, eli se kaappaa ääniä joka suunnasta, ei vain käyttäjän suun kohdalta. Valinta saattaisi äkkiseltään vaikuttaa huonolta pelimikrofoniin.

Pallossa on kuitenkin muutamia etuja – pallokuvio voi vähentää sivuääniä kuten hengitysääniä, ja myös poksahduksia. Suuntakuvio saattaa myöskin altistaa mikrofonin vähemmälle mahdollisuudelle säröytyä. Kaikki nämä edut yhdessä saattavat johtaa selkeämpään puheääneen –  kunhan kohinasalpa toimii. Mikrofoni ei kaapannutkaan ympäristön ääniä mukaan.

Alkujaarittelujen jälkeen kuulokkeiden lähettimen voisi ujuttaa USB Type-C -liitäntään, ja katsoa mitä tapahtuu. Valoshow’han sieltä tervehtii – mutta tällä kertaa hyvin maltillisena. Kuulokekuppien kylkiin ilmaantuu valkoisella valolla varustettu Corsairin laivalogo, ja lisäksi mikrofonivarteen välähtää päälle punainen valo. Pieni ja piskuinen vasemman kuulokekupin vihreä merkkivalo puolestaan kertoo yhteyden olevan käynnissä.

Corsairin iCue-sovellus vaatii uudelleenkäynnistystä tunnistettuaan uuden laitteen, ja resetoinnin jälkeen kuulokkeet ilmaantuvat iCueen. Heti pääsivulla, kuulokeikonin vasemmasta yläkulmasta löytyy taajuuskorjainvalintoja. Se on varsin tervetullut ominaisuus, jos esimerkiksi peleihin haluaa saada keskiäänisemmän äänimaailman, jotta kaikki pelimenestyksen kannelta tärkeät äänet erottuisivat hyvin. Valmiit valinnat ovat Pure Direct, Movie Theater, FPS Competition, Clear Chat ja Bass Boost.

ICuen valaistusosastolta löytyy niin ikään erilaisia valintoja. Esimerkiksi Pulse, joka kierrättää värejä sykkivästi, jolloin kaikki muut kuin kuulokkeiden käyttäjä saavat nauttia kauniista valotehosteesta. Kuulokkeiden valotehosteissahan on se hassunhauska puoli, ettei niitä näe itse, joten moni saattanee akunkeston pidentämiseksi jättää ne suosiolla pois.

Device Settings -osiosta löytyy muutamia tärkeitä asetuksia. Brightnessilla voi kätevästi himmentää valotehosteita, joka kenties auttaa hiukan akunsäästämisessä. Mic Boost puolestaan auttaa mikrofonin äänenvoimakkuudessa, jos pelikaverit valittavat liian hiljaisesta puheäänestä.

Asetuksista löytyy myös automaattiseen sammutukseen kuluva aika, ja puheääniset merkkiäänet saa kytkettyä pois päältä. Kiitosta siitä, etteivät merkkiäänet olleet liian isolla, kuten joissakin kuulokkeissa on saattanut olla. Merkkiäänet itseasiassa muuttuvat voimakkuudeltaan sen mukaan, mikä on kuulokkeiden äänenvoimakkuus. Mikrofonin LED-valon saa myös pois häiritsemästä näkökenttää.

Mikrofonille löytyy vielä toinen puheäänen voimakkuutta lisäävä asetus Mic Vol, joka on sijoitettu Equalizer-osioon – kuten myös Sidetone eli sivuääni, joka syöttää omaa puheääntä kuulokkeisiin. Jotkut pitävät tästä ominaisuudesta. Sivuääni ei tosin ole HS80 Maxissa kovin luonnollisen kuuloinen, sillä se on bassovoittoinen. Joissakin muissa kuulokkeissa tehoste on toteutettu luonnollisemman kuuloisesti.

ICue ei tarjoa kuulokkeille SoundID-ominaisuutta ja taajuuskorjainta lukuun ottamatta lainkaan tehoste- tai prosessointihilavitkuttimia. Ei niitä välttämättä monia tarvitsekaan, ja joskus niitä on ihan liikaa pelikuulokkeiden hallintasovelluksissa.

Juuri kun kuulokkeiden äänenlaatua pitäisi kokeilla, yllättäen iCue-sovellus kadottaa kuulokkeet. Se ilmoittaa kaksi virheilmoitusta, jotka ovat ”Unavailable” ja ”Device unavailable, out of range of Receiver, or off”. Lähetin on tarpeeksi lähellä, joten tämäpäs ikävää.

Ongelma johti vian selvitysrumbaan kahdella eri tietokoneella ja laiteohjelmiston päivittämiseen. Lopulta selvisi, että kuulokkeet vaihtavat Bluetooth-tilaan pelkästään näpäyttämällä virtapainiketta, ja siihen on erittäin helppo painaa vahingossa.

Ominaisuudesta ei myöskään ilmoiteta symbolilla. Virtapainikkeen kohdalla on vain tyypillinen virtasymboli.

Corsair on tässä kohtaa mokannut suunnittelussaan. Periaatteessa virtapainiketta on mahdollista painaa vahingossa jokainen kerta, kun niitä käpistelee. Bluetooth-tilan kytkeytyminen päälle voi pidemmän päälle käydä ärsyttäväksi.

Nyt kun on toimittu IT-tukena, niin kokeillaanpas sitten lopultakin sitä tärkeintä asiaa eli äänenlaatua.

Corsair HS80 Max Wireless yllättää neutraalilla soinnillaan. Verrattaessa neutraaleihin Sennheiser HD 600 -kuulokkeisiin, äänimaailma on aika lähellä, tosin Corsaireissa sointi on hieman paksumpaa.

HyperX Cloud III -kuulokkeet ovat myös aika neutraalit, tosin kuitenkin hiukan prosessoidummat, ja diskantteja on enemmän, alakeskiäänten ollessa hiukan leikatummat. Roccat Syn Max Air -kuulokkeet ovat eniten värittyneet ääneltään, ja niissä korostuvat alataajuudet, ylätaajuudet ja leikatut alakeskiäänet/yläbassot.

Corsairien äänimaailma voi olla jonkun mielestä paketista vedettynä tylsä verrattuna HyperX:ään ja Syn Max Airiin. Neutraali toisto voi kuitenkin miellyttää sellaista haluavia.

Jos äänimaailmaa haluaa säätää erilaiseksi, Corsair tarjoaa mukana toimitettavan SoundID-teknologian, joka on tarkoitettu äänentoiston muokkaamiseen haluttuun suuntaan. Kokeillaan siis sitä.

SoundID pyrkii kartoittamaan muutamalla testikuuntelulla ja niihin liitetyillä kysymyksillä, minkälaista äänimaisemaa kuuntelija haluaa kuulokkeiltaan. SoundID:n rajoituksena on, ettei siitä löydy säätimiä, joilla voisi hienosäätää asetuksia.

SoundID:n säätöjen jälkeen äänimaisema on vähemmän alakeskiääninen, mutta ylemmissä keskiäänissä on pientä häiritsevää terävyyttä. SoundID toimii jokaisella käyttäjällä eri tavalla, joten siitä on vaikeaa antaa kattavaa analyysia, mutta ainakaan omalla kohdalla tulos ei ollut tarpeeksi hyvä.

SoundID kannatti jättää pois päältä, ja säätää sen sijaan iCuen tarjoamaa taajuuskorjainta. Leikkaamalla yläbassoja/alakeskiääniä sekä korostamalla hiukan keskiääniä, kuulokkeiden äänimaailmaa sai vietyä makeilevampaan suuntaan, jos äänimaailmalta haluaa tilaa ja selkeyttä. Pienen muhevuuslisän sai korostamalla 64 hertsin taajuusaluetta.

Nyt HS80 Maxin äänimaailma on lähempänä Syn Max Airia, ja kenties se voisi olla jonkun makuun jopa hiukan parempikin, sillä Syn Max Aireissa on ehkä hiukan turhankin puhtoiseksi tuunailtu sointi, jossa äänimaailman ”kumisevat” taajuusalueet on siistitty pois. Liika siistiminen voi joskus tehdä äänimaailmasta ohuen tai kimakan.

Corsair on ainakin omasta mielestäni tehnyt järkevästi, eikä ole lähtenyt heti tuotepakkauksesta otettaessa hakemaan liian prosessoitua ääntä. Sen sijaan tarjolla on neutraaliutta, joka ei kenties heti säväytä, mutta on mahdollista viedä haluttuun suuntaan taajuuskorjaimella.

Mikronitestin pariin, ja tällä kertaa ei ole syytä riemunkiljahduksiin. Corsairin mikrofoni häviää sekä Hyper X Cloud II- että Cloud III -kuulokkeiden päteville mikrofoneille. Sivuhuomiona kerrottakoon, että Cloud II tarjoaa paremman mikrofonin kuin Cloud III.

HS80 Max Wirelessin mikrofoni on tummempi ja laatikkomaisempi verrattuna HyperX-mikrofoneihin. Ääni onneksi paranee ja kirkastuu jonkin verran, jos halvan oloisen mikrofonivarren taivuttelee lähelle suuvärkkiä. Tällöinkin mikrofoni on silti hiukan laatikkomainen, eikä edelleenkään pärjää HyperX:n mikrofoneille.

Syn Max Airin mikrofoni on kaikista ylä-äänisin ja kimakoin, ja se on selvästi tarkoituksellista, jotta puheääni kantaisi peliäänien yli tiimikavereille. Jos kuulokkeitaan aikoo käyttää pelaamisen lisäksi esimerkiksi videoneuvotteluihin, Corsairin mikrofoni voisi sellaisessa käytössä olla parempi valinta Syn Max Airin sijaan.

Ei Corsairin mikrofoni täysin huono ole, mutta ei kuitenkaan hintansa väärti. Hyvänä puolena se ei luonut minkäänlaisia häiriöääniä klusiilien tai hengitysäänten kohdalla. Siinä vaikutti olevan myös pätevä kohinasalpa, ja ylimääräiset äänet eivät vuotaneet helposti maailmalle.

Kuulokkeissa on vielä virtuaalisesti toimiva Dolby Atmos -tilaääni, ja sen ominaisuuden testaamiseksi täytyy suunnata Microsoft Store -sovellukseen, josta tulee ladata Dolby Access. Atmos laajentaa mukavasti binauraalisilla tehosteillaan kuulokkeiden äänimaailmaa, joka tulee esiin Dolby Atmos -elokuvia katsellessa tai tekniikkaa tukevia pelejä pelatessa. Dolby Atmos on tarjolla muun muassa Overwatchissa. Miinuspuolena iCuen taajuuskorjain poistuu käytöstä Dolby Atmosin ollessa päällä.

Corsair HS80 Max -kuulokkeiden hinta ihmetyttää siltä osin, että mikrofonin laatu ei ole kuulokkeiden hintaan suhteutettu, ja mikrofonivarsi on halvan oloinen. Lisäksi ärsytti Bluetooth-tilaan vaihtamisen sijoittaminen virtapainikkeeseen. Maksaako Bluetooth-tekniikan sisällyttäminen sitten niin paljon, että mikrofonista on täytynyt tinkiä?

Jos Bluetoothia ei tarvitse, Corsair HS80 Max Wireless  -kuulokkeiden vaihtoehtona toimivat HyperX:n tai Roccatin kuulokkeet. HyperX Cloud III tarjoaa ainakin paremman mikrofonin, mutta toisaalta ei Bluetoothia. Roccat on brändinä poistumassa markkinoilta, joten kiirettä pitää, jos sellaiset aikoo hankkia.

Hyvää

  • Melko neutraali äänenlaatu
  • Bluetooth
  • Taajuuskorjain
  • Dolby Atmos
  • Hillitty ulkonäkö

Huonoa

  • Laatutuntuma on pelikuulokkeille tyypillinen
  • Pienehköt isoon päähän
  • Mikrofoni on vain nipin napin ehkä keskitasoinen äänenlaadultaan

Tärkeimmät tekniset tiedot Corsair HS80 Max Wireless

  • Hinta: 189,99 euroa
  • Taajuuskaista: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanssi: 32 Ohmia, 1 kHz
  • Herkkyys: 119dB (± 3 dB)
  • 50 mm neodyymielementit
  • Mikrofoni
    • Suuntakuvio: pallo
    • Impedanssi: 2,2 kOhm
    • Taajuuskaista: 100 Hz – 10 kHz
    • Herkkyys: 38 dB (+/- 3 dB)
  • 2,4 Ghz- ja Bluetooth 5.2 -yhteydet
  • Akunkesto: 65 tuntia 2,4 GHz:llä / 130 tuntia Bluetoothilla
  • Tuotteen paino: 352 g

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat