Uusimmat

Kokeilu Philips Momentum 32M1N5800A -4K-näyttö – Voisiko yksi näyttö täyttää kaikki tarpeet?

22.03.2023 20:00 Kai Taipale

Mitäpä nykyaikaiselta monikäyttöiseltä näytöltä pitää vähintään vaatia? Ainakin riittävää tarkkuutta, kirkkautta ja kohtuullisen nopeaa paneelia. Kaikkia näitä tarjoaa Philipsin 32-tuumainen pelinäyttö. Kokeilimmekin voisiko yhdellä laitteella hoitaa kaikki näyttötarpeet?

Itse olen suurien ruutujen vankkumaton kannattaja, mutta silti olen törmännyt tilanteisiin, joissa olisi mukava, että yksi laite riittäisi erinäisiin käyttötarkoituksiin. Juuri tällaisessa käytössä päätettiin kokeilla Philips Momentum 32M1N5800A -näyttöä.

Se on viime vuoden loppupuolella esitelty malli, jonka suositushinta on 899 euroa. Tämä 32 tuuman ruutu näyttää 4K-tarkkuuden sisältöä, joten sen kilpailijoita ovat esimerkiksi Asus PG32Uq tai MSI MPG321UR-QD.

Se täyttää 31,5-tuumaisena kokonsa puolesta mediakäyttöön soveltuvan ruudun minimitarpeen, ainakin jos katseluetäisyys on lyhyt. 4K-tarkkuus riittää kaikkeen käyttöön, joskin voi toki olla raskas ainakin PC-pelikäytössä. Liitäntäkattaus on mediakäyttöönkin sopiva.

Näyttöön saa kytkettyä peräti neljä kuvalähdettä, sillä tarjolla kaksi HDMI 2.1- ja DisplayPort-liitäntää. Kuvalähteitä saa siis kiinni vähintään riittävästi, ja HDMI-liitännät tukevat PC-käytössä näytön 144 hertsin enimmäisvirkistystaajuutta. Pelikäyttöä silmällä pitäen näyttö tukee sekä Nvidia G-Synciä että AMD Freesync Premiumia. Näytön virkistystaajuuden toimintarajoiksi ilmoitetaan 48 – 144 hertsiä. Pelikäytössä ei havaittu merkittävää häntimistä, tai muitakaan selkeitä ongelmia.

Käytettävissä on myös yhdysrakenteiset kaiuttimet, mutta äänet saa ulos myös 3,5 millimetrin stereoliitännästä. Yhtään USB-C-liitäntää ei ole, mikä on nykykäytössä jo melkoinen miinus. USB-A-liitäntöjä on neljä kappaletta, ja monitori voi toimia USB-hubina.

Näytön jalusta on metallirakenteisena erittäin tukeva ja myös painava. Syvyyssuunnassa tilaa tarvitaan vähintään 30 senttimetriä. Kulmikas jalusta henkii sopivasti teknistä tyyliä, ja varustukseen kuuluu myös teline sankakuulokkeille. Näytössä on pivot-mahdollisuus ja sitä voi muutenkin käännellä riittävän moneen kulmaan ja yli kymmenen senttimetrin korkeussäätö on vähintään riittävä. Ergonomia on siis kunnossa.

Näyttöä käytettiin ja testatiin peli- ja mediakäytössä Xbox One X- ja Series X -pelikonsolien kanssa, siihen kytkettiin useampia kannettavia tietokoneita niin työ- kuin pelikäyttöön, näyttöön kytkettiin myös JBL:n Dolby Atmos -soundbar äänentoiston tukevoittamiseksi. Pääasiallisena televisio- ja suoratoistolaitteena Chromecast with Google TV (4K).

Näytön säätäminen hoidetaan näytön oikeasta reunasta löytyvän ristiohjaimen ja kuvaruutuvalikkojen avulla. Välilehtiä eri säädöille on peräti 11 kappaletta, joten säätäminen on hieman konstikasta. Onneksi näihin ei alun jälkeen tarvitse jatkuvasti palata.

Mediakäytössä kuva on ihan mukiinmenevä. Suurimmat ongelmat juontavat juurensa näytön HDR-kyvyistä, joista suuntaa antaa DisplayHDR 400 -luokitus, joka paljastaa, ettei aivan näyttävintä laajasävykuvaa ole tarjolla.

Tilanne kuulostaa silti pahemmalta kuin olikaan. Maksimikirkkaus ylsi parhaimmillaan yli teknisissä tiedoissa ilmoitetun ja peräti 559 kandelaan neliömetrille. Tämä vahvistaa hyvin käyttökokemuksia, joiden perusteella HDR-kuva on kohtuullisen kirkas, vaikkei hyville televisioille pärjääkään. HDR-kuvaakin pystyi siis katsomaan kirkkauden riittäessä ainakin kohtuullisesti.

Käytössä ei kuitenkaan ole mitään hienostunutta taustavalon hallintaa, joten lopputulos jää mustien osalta aina vähintään harmaan puolelle. Kontrastisuhteeksi mitattiin kuitenkin kohtuullisen hyvä lukema eli 1120:1. Kyllä tälläkin näytöllä silti striimauspalveluiden parhaasta laadusta on selkeästi iloa.

Se mikä oikeastaan häiritsee näissä kahdessa käyttötarkoituksessa, ovat valovuodot, joita on havaittavissa niin kulmissa kuin keskellä ruutua ylä- ja alalaidoissa. Useimmiten ne pysyvät kyllä kurissa, mutta tarkkasilmäistä katsojaa ne häiritsevät erityisesti tummissa kohtauksissa.

Jos näyttö ajaa hyvin asiansa kahdessa ensimmäisessä käyttötarkoituksessa, vähintään yhtä hyvin se sopii myös yleiseen työkäyttöön.

Philips Momentum 32M1N5800A osoittautui mitattuna ilman erillisiä säätöjä erittäin väritarkaksi näytöksi, jossa keskimääräinen ero tavoiteltuun väritoistoon oli todella maltillinen.

Selviääkö Philips Momentum 32M1N5800A -näyttö sille asetetusta monipuolisen käytön vaatimuksesta? Alussakin esitettyyn kysymykseen voisi vastata lyhyesti kyllä, eli yhdellä näytöllä voisi oikeastaan hoitaa kaikki näyttötarpeet. Ratkaisulla on rajoitteensa, mutta myös selkeät valttinsa: yksi laite vie vain vähän tilaa.

Pelikäytössä näyttö toimii vähintäänkin riittävän hyvin, kunhan käytössä on joko uudehko konsoli tai tehokas peli-PC. Paneeli on tähän riittävän nopea, ja ominaisuudet ovat riittävällä tasolla. Näyttöliitännät ovat muuten kattavat, mutta modernissa ja hintavassa näytössä voisi olla jo käytössä myös USB-C, joka tästä mallista puuttuu. Väritarkkuutensa ja tarkkuutensa ansiosta Philips toimii erinomaisen hyvin työkäytössä.

Ehkä pahinta näytössä sopivalla materiaalilla esiintyvät valovuodot. Työpöytäkäytössä ongelma ei ole merkittävä, mutta peli- ja mediakäytössä tämä voi häiritä.

Heikoimmin tämä näyttö pärjää television korvikkeena. Vaikka kirkkaus riittää normaaliin katseluun, jää mustien toisto hyvistä televisioista jälkeen, ja samalla HDR-kuva ei toistu aivan parhaalla mahdollisella tavalla. Käytännössä myös äänentoisto vaatii jonkinlaisen ulkoisen ratkaisun, mikäli ei tyydy aivan satunnaiseen katseluun. Tarjolla voisi olla myös vaikka eARC-ominaisuuksin varustettu HDMI-liitäntä, jolloin ulkoisen soundbarin kytkeminen monen kuvalähteen näyttöön onnistuisi helposti.

Mikäli hakusessa on työ- ja pelikäyttöön soveltuva tarkka ja kohtuullisen iso näyttö 4K-näyttö, hoitaa Philips Momentum 32M1N5800A hommansa oikein hyvin.

Hyvää

  • Riittävän nopea IPS-paneeli
  • Erinomainen väritarkkuus ilman säätämistä
  • Tukeva jalusta
  • Soveltuvuus moneen käyttöön
  • Monipuoliset näyttöliitännät

Huonoa

  • Tilaa vievä jalusta
  • Valovuodot
  • HDR-kuva ei pärjää televisioille
  • Ei USB-C-liitäntöjä

Tärkeimmät tekniset tiedot Philips Momentum 32M1N5800A

  • Hinta: 899 €
  • Näytön koko (paneeli), tarkkuus, kuvasuhde: 31,5” (IPS), 3840 x 2160 pikseliä, 16:9
  • Paneelin virkistystaajuus: 144 Hz
  • Ilmoitettu vasteaika: 1 ms
  • Ilmoitettu tyypillinen kirkkaus: 500 cd/m2
  • Ilmoitettu kontrastisuhde: 1000:1
  • Koko, paino: 715 x 297 x 640 mm, 10,6 kg
  • Liitännät: 2 x HDMI v 2.1, 2 x Displayport 1.4, 4 x USB-A 3.2, 3,5 mm
  • Muuta: G-Sync,Adaptive-Sync, DisplayHDR 400

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat