Uusimmat

Kokeilu Google TV Streamer (4K) -mediatoistin – Uusi muoto tuo mukanaan lisähaasteita

15.10.2024 20:00 Kai Taipale

Googlen Chromecast-laitteet pystyi tähän asti piilottamaan kätevästi television taakse. Uusin Google TV Streamer (4K) -versio on jo perinteisempi erillinen laite. Se toimii edelleen hyvin, mutta tuo mukanaan omat haasteensa.

Jo Googlen ensimmäiset Chromecast-laitteet mahdollistivat vanhempienkin televisioiden hyötykäytön striimauspalveluiden toistamiseen. Näiden laitteiden selkein heikkous oli riippuvuus laitteesta, jolla toistoa ohjattiin. Mutta ne olivat halvimmillaan todella halpoja – edullisia perusmalleja sai vain muutamalla kympillä.

Chromecast with Google TV (4K) -olikin sitten jo toista maata. Sitä voi pitää oman käyttöliittymän ja kaukosäädinohjauksen myötä valtavana kehitysaskeleena aiempiin Chromecast-laitteisiin nähden. Tämä näkyi myös hinnassa, joka kohosi jo noin 70 euroon.

LUE MYÖS: Kokeilu Google Chromecast with Google TV -mediatoistin – Kätevä, pätevä ja riittävän edullinen

Laitteiden suora jälkeläinen on nyt kokeiluun otettu Google TV Streamer (4K). Siinä missä kaikki edelliset versiot oli varustettu lyhyellä, integroidulla HDMI-liitännällä, jonka päässä oli itse mediatoistolaite, on nyt on siirrytty iso askel kohti perinteisempiä mediatoistimia. Syyskuun loppupuolella myyntiin tullut toistolaite pitää nimittäin sijoittaa nyt jollekin soveltuvalle tasolle – tai tehdä jonkinlainen purkkaviritys television taakse.

Myyntipakkauksessa on nyt käyttöohjeiden lisäksi kaukosäädin ja sen paristot sekä virtalähde ja sille soveltuva USB-A – USB-C -kaapeli. Mutta yksi toimintaan tarvittava kaapeli tarvitaan vielä niiden lisäksi – HDMI-kaapelia ei nimittäin myyntivarustukseen kuulu.

Edellisversioiden kanssa erillistä HDMI-kaapelia ei niiden rakenteesta johtuen edes tarvittu, joten sellaisen puute voi ostajalle tulla yllätyksenä – ja nostaa samalla myös laitteen käyttöönoton kustannuksia.

Mistään halpamallista ei muutenkaan ole enää kyse, sillä hintaa on nyt 119 euroa. Tämä lähestyy jo edullisempia Apple TV -malleja ja on selvästi enemmän kuin harvalukuiset, kilpailevat Android TV -käyttöjärjestelmää käyttävät mediatoistimet.

LUE MYÖS: Kokeilu Nokia Streaming Box 8000 -mediatoistin – Monipuolinen kaukosäädin on käytössä pääosin kätevä ja ominaisuudetkin ovat ajan tasalla

Google TV Streamer (4K) -laitetta voi edelleen käyttää ”tyhmänä” lähetysten näyttäjänä, mutta kaukosäätimen ja oman käyttöliittymän myötä laite tekee vanhemmastakin televisiosta modernin, helppokäyttöisen älytelevision. Ja koska kyseessä on Googlen oma laite, sille voi odottaa tulevan päivityksiä kohtuulliseen tahtiin.

Kun laitteen ottaa käteensä, huomaa heti ettei se ole aivan heppoisinta tekoa, mistä kieliin sen reilun 160 gramman paino. Ulkomitat ovat 163 x 76 x 25 millimetriä, joten laitetta ei voi pitää kookkaana, mutta kuitenkin aiempia malleja merkittävästi isompana. Koko pohja on käytännössä kumitettu, joten laite pysyy kyllä hyvin tukevasti paikoillaan.

Käyttö onnistuu lähtökohtaisesti WiFi-yhteyden kautta, mutta käytettävissä on myös ethernet-liitäntä, mikäli langaton WiFi-verkko ei toimi riittävän hyvin. Aiemmin mainitun HDMI 2.1 -liitännän lisäksi tarjolla on vielä USB-C-liitäntä, johon liitetään virtalähde.

Laitteen takana on lisäksi yksi pieni nappi. Sitä painamalla voi etsiä kateissa olevan kaukosäätimen. Painallus saa kaukosäätimen pitämään sen verran voimakkaan äänen, että kapula löytyy vaikka se olisi hautautuneena vähän syvemmällekin sohvaan.

Kun Google TV Streameriin on kytketty kaapelit ja kaukosäätimeen on lisätty paristot, on aika ottaa laite käyttöön. Tätä varten avataan Google Home -sovellus.

Ensitöikseen pitää parittaa laitteen kaukosäädin, mikä hoituu nuoli- ja kotipainikkeita painamalla. Sen jälkeen valitaan käyttöön haluttu kieli, skannataan ruudulle ilmestyvä qr-koodi, jonka jälkeen laite ilmestyy näkyville Google Homeen, jota kautta käyttöönotto myös viimeistellään ja laite kirjataan käyttäjän Google-tilille. Käyttöönottovaiheessa myös valitaan halutaanko näytönsäästäjän kuvituksena käyttää valmiiksi kuratoitua materiaalia vai käyttäjän Google-kuvia sekä valitaan mistä toistopalveluista mahdollisesti halutaan sisältösuosituksia.

Testilaitteeseen tuli heti 215 megatavun kokoinen laitteistopäivitys, joka asennettiin ennen ensimmäistä käyttökertaa. Sen myötä laitteessa oli kirjoitushetkellä Android TV -käyttöjärjestelmän versio 14 ja tietoturvapäivitykset tasolla 1. elokuuta 2024.

Ensimmäisellä käyttökerralla laitteen käynnistyminen ottaa aikansa. Tällä kertaa siihen meni liki kymmenen minuuttia, mutta onneksi etenemisestä kertoo jatkuvasti prosenttinäyttö. Tämän jälkeen voi vielä valita halutaanko laitteelle luoda useampia profiileja tai luoda perheystävällinen profiili lasten käyttöön.

Tämän jälkeen pitää vielä asentaa halutut sovellukset. Esiasennettuna oli omassa käyttöönotossa esimerkiksi Netflix, Disney+, Max ja Viaplay, mutta esimerkiksi Yle Areena, Ruutu tai MTV Katsomo piti käydä erikseen lataamassa. Sovellusten käyttöönottoa helpottaa, mikäli sattuu käyttämään niiden salasanoille Google Smart Lock -toimintoa, jolloin aiemmin käytetyille sovelluksille ei salasanoja tarvitse syöttää erikseen.

Google TV Streamer (4K) -mediatoistimen käytössä korostuu sekä käyttöliittymä että kaukosäädin.

Käydäänpäs näistä ensiksi läpi jälkimmäinen.

Valkoisen laitteen pariksi sopii hyvin valkoinen kaukosäädin. Itse kapula tuntuu kevyeltä ja ehkä edelleen jopa vähän heppoiselta, mutta se kuitenkin hoitaa hommansa.

Pitkulaisen kaukosäätimen painikkeiden ryhmittely on loogista. Ylimpänä on neliohjain, jonka keskellä on valintapainike. Yhdistelmä alta löytyvät takaisin- ja koti-painikkeet.

Paluupainikkeen alapuolella ovat Google Assistant- ja vaimennuspainikkeet. Edellisversiossa äänenvoimakkuuden painikkeet olivat kaukosäätimen kyljessä, mutta nyt nämä ovat tutummassa paikassa, kaukosäätimen oikealla keskellä. Tämä on hyvä muutos, sillä edellisversion painikkeet olivat turhan tunnottomat.

Näiden lisäksi on omat painikkeet kahdelle palvelulle. Nämä ovat edellismallin tapaan varattu Youtubelle ja Netflixille.

Alimpana on vielä virtapainikkeen lisäksi yksi räätälöitävä tähtipainike – sen toiminta on siis valittavissa. Jälkimmäiselle ei kuitenkaan voi valita mitä tahansa, vaan sen kautta voi valita avaamaan tietyn sovelluksen, vaihtamaan tuloliitäntää tai avaamaan kotipaneelin, josta voit hallita kodin älylaitteita.

Kaukosäädin istuu käteen hienosti. Painiketuntuma on lähinnä kelvollinen, eikä pärjää esimerkiksi televisioiden kaukosäätimille Apple TV:n kaukosäätimestä nyt puhumattakaan. Painikkeiden erottaminen toisistaan pimeässä on sekin vähän hankalaa, sillä minkäänlaista taustavalaistusta ei ole.

Pidempiä näpyttelyjä on mahdollista vältellä, sillä kaukosäätimessä on mikrofoni Google Assistantin käyttämiseksi. Liikoja ei tämän varaan pidä laskea. Assistant ei nimittäin toimi suomeksi. Äänihausta voi silti olla apua sovellusten sisäisissä hauissa, mikäli ne niitä tukevat, kuten esimerkiksi Yle Areena tai Disney+ tekevät.

Kaukosäätimen äänenvoimakkuus asettui oletuksena infrapunakäyttöiseksi, mutta myös HDMI-CEC on valittavissa. Jälkimmäinen tuntuu toimivammalta, sillä kaukosäädin käyttää Bluetooth-yhteyttä, mikä ei vaadi kaukosäätimen osoittelua laitetta kohti.

Kun kaukosäädin on toimivaksi todettu, voidaan siirtyä käyttöjärjestelmään, joka on kirjoitushetkellä Android TV 14. Testijakson aikana ei käytössä ilmennyt selkeää tahmailua, sillä laite vastasi riittävän nopeasti komentoihin. Tässä auttaa se, että laitteen RAM-muistin määrä on tuplattu neljään gigatavuun verrattuna edeltäjäänsä. Myös suoritin on päivitetty nopeampaan.

Käyttökokemus on tältä osin paremmalla tasolla kuin mitä olen Android-laitteiden kanssa päässyt kokemaan. Se on siis kohtuullisen nopea, muttei mitenkään äärimmäisen vauhdikas. Onkin todettava, että esimerkiksi Apple TV 4K on tältä osin selvästi vikkelätoimisempi, varsinkin kun vaihdetaan sovellusten välillä.

Käyttöliittymä on selkeä ja toimiva. Kotinäkymässä ylimpänä ovat poiminnat sisältösovelluksista. Tältä osin Google TV Streamer (4K) hoitaa hommansa hyvin. Nykyisellään ainakin itselleni suurin osa suosituksista on relevantteja, mutta ajoittain kuitenkin hieman yllättäviä. Näistä voi siis olla aidosti iloa. Laite pyrkiikin tuntemaan käyttäjänsä tämän Google-tilin sekä sallittujen sovellusten käytön perusteella.

Sen alla näkyvät sovellukset, joiden järjestystä voi luonnollisesti muuttaa halutunlaiseksi. Näiden alla on vielä mahdollisuus jatkaa aiemmin aloitettujen medioiden katselua. Näiden alla on vielä liuta erilaisia listoja myydyimmistä ja suosituimmista sisällöistä, sekä poimintoja eri palveluiden sisällöistä.

Ylälaidasta voi kotinäkymän lisäksi valita sovellusnäkymän. Sen kautta on helpoin nähdä nopeasti kaikki laitteelle asennetut sovellukset ja etsiä uusia asennettavia.

Tämä on yksi Android-alustan vahvuuksista, sillä tarjontaa riittää loputtoman tuntuisesti. Ylälaidasta löytyy myös kirjasto, mikäli sisältää esimerkiksi erikseen ostettuja nimikkeitä.

Laite kykenee toistamaan parhaimmillaan 4K-tarkkuuden sisältöä 60 kuvan sekuntivauhdilla, mutta myös alempia virkistystaajuuksia tuetaan. Resoluutiolle ja virkistystaajuus voi asettaa automaattivalinnan, ja myös kuvanopeudelle ja dynaamiselle alueelle on mahdollista valita valinnaksi sama kuin toistettavalla sisällöllä.

Videotoistossa ei juurikaan ole moittimista. Mikäli suoratoistopalvelu tarjoaa 4K HDR -kuvaa, toistaa Google TV Streamer (4K) sen upean näköisenä. Hyvällä materiaalilla ei vastaan tullut mitään mainittavia ongelmia. Heikommalla laadulla kuvassa oli havaittavissa ajoittain hienoista, mutta tarpeetonta yliterävöitystä, jollaista ei verrokkina käytetyillä television sisäisillä sovelluksilla tai Apple TV 4K:lla ollut nähtävissä

Google TV Streamer (4K) -mediatoistin voi toimia myös älykodin hubina, sillä siinä on Matter- ja Thread-tuet. Tätä ei kuitenkaan ollut testin aikana mahdollisuus testata, vaan tällä kertaa keskityttiin puhtaasti laitteen mediakäyttöön.

Muutama nipotuksen aihe laitteessa on. Google TV Streamer (4K) esimerkiksi tukee vain WiFi 5 -yhteyksiä, mikä tuntuu jo tässä vaiheessa vähän antiikkiselta ratkaisulta. Hyvänä puolena WiFin kohdalta on todettava, että testiympäristössä yhteys toimi edellisversiota vakaammin, ja selvästi paremmin kuin sen näyttönä käytetyn television oma WiFi-yhteys.

Google TV Streamer (4K) on jälleen askel eteenpäin Googlen mediatoistimissa. Google Chromecast with Google TV -mediatoistimen omistajalle uudistukset ovat sen verran niukkoja, ettei päivitystarvetta ole – ellei sitten edellismallin tallennustilan rajat ole tulleet vastaan. Uudessa mallissa tallennustilaa on nelinkertaisesti, joten nyt sitä on tällaiseksi laitteeksi riittävän paljon. Käytössä olevasta 32 gigatavusta parin viikon kohdalla noin kymmenellä aktiivikäytössä olleella sovelluksella oli vapaana vielä noin 25 gigatavua, joten ihan heti tila ei ole loppumassa, toisin kuin edellismallissa.

Testijakson aikana ei käytössä vielä näkynyt esimerkiksi tahmailua. Käyttökokemus on Android-laitteiden kärkeä, mutta esimerkiksi Apple TV 4K on vikkelätoimisempi.

Erikseen pöydälle tai muulle tasolle sijoitettava laite tuntuu silti myös askeleelta taaksepäin. Aiempien mallien vahvuus oli nimenomaan helpossa sijoitettavuudessa ja siinä, että ne pysyivät mukavasti poissa silmistä. Nyt laitteelle pitää löytää oma paikkansa. Hyvää on kuitenkin vakiona oleva ethernet-liitäntä ja monia ilahduttaa varmasti myös mahdollisuus etsiä pieni kaukosäädin äänimerkin avulla. Vielä kuin kaukosäädin on muutenkin toiminnoiltaan selkeä, on sitä kaikin puolin mukava käyttää.

Google TV Streamer (4K) on siis hyvä, mutta edullinen laite ei ole, halvasta nyt puhumattakaan. Sitä voi kuitenkin suositella kaikille, joilla on tarve päivittää televisionsa älyominaisuudet nykyaikaan ja arvostavat riittävän vikkelää toimintaa, selkeää käyttöliittymää ja helppokäyttöistä kaukosäädintä.

Hyvää

  • Toimiva käyttöliittymä
  • Kaukosäätimen riittävät ominaisuudet
  • Vakiona käytettävissä myös ethernet-liitäntä
  • Laitteen kohtuullinen koko ja pitävä pohja

Huonoa

  • Ei HDMI-kaapelia
  • Niukasti tallennustilaa
  • Sijoitettavuus suhteessa aiempaan malliin
  • Kaukosäädin kaipaa taustavalaistusta

Tärkeimmät tekniset tiedot Google TV Streamer (4K)

  • Hinta: 119 €
  • Muisti, tallennustila: 4 Gt, 32 Gt
  • Yhteydet: WiFi (802.11ac), Bluetooth 5.1
  • Liitännät: HDMI 2.1, ethernet (10 / 100 / 1000 mbps), USB-C
  • Suurin kuvatarkkuus, tuetut laajasävymuodot: 4K 60 fps, Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
  • Tuetut äänimuodot: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos
  • Käyttöjärjestelmä: Android TV
  • Ulkomitat, paino: 163 x 76 x 25 mm, 162 g
  • Muuta: Matter- ja Thread reunareitintuki.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat