Uusimmat

Kokeilu Google Chromecast with Google TV -mediatoistin – Kätevä, pätevä ja riittävän edullinen

19.07.2022 21:00 Kai Taipale

Googlen Chromecast-laitemalliston uusin ja monipuolisin Chromecast with Google TV -malli on heittämällä käyttömukavin. Jo pelkkä kaukosäädin helpottaa käyttöä merkittävästi, ja käyttöliittymäkin on muokattu vähintään kohtuullisen käyttökelpoiseen muotoon.

Jo Googlen ensimmäiset Chromecast-laitteet mahdollistivat vanhempienkin televisioiden hyötykäytön striimauspalveluiden toistamiseen. Näiden vähemmän älyä sisältäneiden laitteiden selkein heikkous oli riippuvuus toistavasta laitteesta, jolla siis myös toistoa ohjattiin. Itse laitteessa kun ei mitään varsinaista käyttöliittymää ole. Tämä myös teki niistä suorastaan halpoja hankkia, perusmalleja kun saa muutamalla kympillä.

Chromecast with Google TV -mediatoistin onkin sitten jo aivan toista maata. Sitä voi pitää suorastaan valtavana kehitysaskeleena aiempiin Chromecast-laitteisiin nähden. Tämä näkyy myös hinnassa, joka on kohonnut 70 euroon, jota sitäkään ei voi pitää erityisen kalliina ominaisuuksiin nähden.

Chromecast with Google TV -laitetta voi edelleen käyttää ”tyhmänä” lähetysten näyttäjänä, mutta kaukosäätimen ja oman käyttöliittymän myötä laite tekee vanhemmastakin televisiosta modernin, helppokäyttöisen älytelevision. Ja koska kyseessä on Googlen oma laite, sille voi odottaa tulevan päivityksiä kohtuulliseen tahtiin.

Ensimmäiset markkina-alueet maailmalla saivat Chromecast with Google TV -laitteensa jo toista vuotta sitten, mutta Suomessa myynti alkoi virallisesti 21. päivä kesäkuuta 2022. Mitenkään ainutkertainen tuote ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä vastaava toiminnallisuus Googlen Android-käyttöjärjestelmällä on tarjolla esimerkiksi Nokia Stremingbox 8000 tai Xiaomi Mi Box S -mediatoistimissa, joista kumpikin osuu hyvin samaan hintaluokkaan. Reilun 200 euron hintaluokasta löytyy esimerkiksi Nvidia Shield TV Pro tai kilpailevan leirin Apple TV 4K.

Myyntipakkauksessa on mediatoistimen lisäksi kaukosäädin paristoineen, virtalähde, USB-A – USB-C -kaapeli ja pikaopas.

Perusversio vaatii toimiakseen WiFi-yhteyden. Erikseen on saatavissa ethernet-sovitin, mikäli langaton WiFi-verkko ei toimi riittävän hyvin. Sovitin toimii samalla virtalähteenä. Hintaa tällä lisävarusteella on 20 euroa.

Itse laite on edelleen pyöreä lituska, jonka saa roikkumaan liittimestä, sillä painoa on maltilliset 55 grammaa. Laitteen käyttöönotto onnistuu kivuttomasti ohjeita seuraamalla.

Laite kytketään television HDMI-liitäntään, virtajohto kiinni ja tämän jälkeen valitaan televisiosta oikea sisääntulo. Tämän jälkeen Google Home -sovelluksella voi lisätä uuden laitteen. Lähes välittömästi Chromecast with Google TV on tunnistettu, ja ruudulle ilmestyy QR-koodi puhelimella luottavaksi. Tämän jälkeen vaaditaan enää verkon salasanan syöttäminen.

Asennussovellus pyytää tekemään muutaman valinnan, kuten Google Assistantin käytön ja haluttujen sovellusten kautta tulevat suositukset, minkä jälkeen laite asentaa sovellukset. Sen jälkeen käyttöönotto onkin valmis. Kaikilta osin koko toimenpide ei ehkä ole täysin looginen. Käyttöönottoon meni aikaa alle puoli tuntia, josta sovellusten asentaminen vei reilun vartin.

Sovellusten käyttöönottoa helpottaa, mikäli sattuu käyttämään niiden salasanoille Google Smart Lock -toimintoa, jolloin aiemmin käytetyille sovelluksille ei salasanoja tarvitse syöttää erikseen.

Google Chromecast with Google TV -mediatoistimen käytössä korostuu sekä käyttöliittymä että kaukosäädin. Käydäänpäs näistä ensiksi läpi jälkimmäinen.

Valkoisen laitteen pariksi sopii hyvin valkoinen kaukosäädin. Itse kapula tuntuu alkuunsa melkoisen kevyeltä ja jopa heppoiselta, mutta se kuitenkin hoitaa hommansa ongelmitta. Olemus ei kuitenkaan herätä sen suurempaa luotettavuusfiilistä.

Painikkeiden ryhmittely on loogista. Ylimpänä on neliohjain, jonka keskellä on valintapainike. Niiden alta löytyvät takaisin- ja Assistant-painikkeet.

Kotipainike ja mykistys ovat seuraavassa rivissä. Näiden lisäksi on omat painikkeet vielä Youtubelle ja Netflixille. Alimpana on vielä virta- ja sisääntulopainikkeet. Jälkimmäisten toimintaa voi hienosäätää asetuksista.

Äänenvoimakkuuden painikkeet ovat kaukosäätimen kyljessä, ja ne ovat pääpainikkeita tunnottomammat.

Kaukosäädin istuu käteen hienosti, mutta painiketuntuma on lähinnä kelvollinen, eikä pärjää esimerkiksi televisioiden kaukosäätimille. Pidempiä näpyttelyjä on mahdollista vältellä, sillä kaukosäätimessä on mikrofoni Google Assistantin käyttämiseksi. Liikoja ei tämän varaan pidä laskea. Assistant ei nimittäin toimi järkevästi suomeksi. Äänihausta voi silti olla apua sovellusten sisäisissä hauissa, mikäli ne niitä tukevat, kuten esimerkiksi Yle Areena tai Disney+ tekevät.

Laite kykenee toistamaan parhaimmillaan 4K-tarkkuuden sisältöä 50 tai 60 kuvan sekuntivauhdilla. Valittu kuvataajuus ei valitettavasti osaa sopeutua toistettavaan materiaaliin, vaan on kiinteä, joten sitä voi joutua välillä asetuksista säätämään. Oletuksena päällä on HDR-laajasävyasetus kaikelle sisällölle, asetuksen vaihtaminen vain HDR-sisältöön on järkevää.

Kaukosäätimen äänenvoimakkuus asettui oletuksena infrapunakäyttöiseksi, vaikka HDMI-CEC olisi valittavissa. Jälkimmäinen tuntuu toimivammalta, sillä itse kaukosäädin käyttää Bluetooth-yhteyttä, mikä ei vaadi kaukosäätimen osoittelua laitetta kohti, toisin kuin television tavanomaisempi infrapuhaohjaus.

Kun kaukosäädin on toimivaksi todettu, voidaan siirtyä käyttöjärjestelmään. Se on tässä laitteessa Android TV -pohjainen Google TV. Käytännössä se onkin vain uudistettu käyttöliittymä Android TV:n päälle. Muokattu nimi tuntuukin tässä yhteydessä hieman tarpeettomalta.

Tulevaisuus lienee kuitenkin nimenomaan Google TV:n, sillä sitä käytetään myös uusimmissa Android-älytelevisioissa. Google TV pyrkii tuntemaan käyttäjänsä tämän Google-tilin sekä sallittujen sovellusten käytön perusteella. Pitääkö tätä hyvänä kehityssuuntana, on jokaisen omassa harkinnassa.

Käytössä perusvalikon ylälaidassa näkyy suosituksia sovelluksista, joita käyttöliittymä tukee. Tämän alla ovat laitteeseen asennetut sovellukset ja niiden alla lisää suosituksia sekä mahdollisuus jatkaa esimerkiksi aiemmin toistettuja sarjoja ja elokuvia. Sovelluksia voi asentaa Play-kaupasta lisää. Tämä on yksi Android-alustan vahvuuksista, sillä tarjontaa riittää loputtoman tuntuisesti.

Google Chromecast with Google TV -mediatoistin poikkeaa siinä vaikkapa nykyisistä Android-puhelimista, että tallennustilaa on todella niukasti. Sitä on nimittäin vain kahdeksan gigatavua.

Omassa käytössä parin viikon kohdalla kymmenellä aktiivikäytössä olleella sovelluksella oli vapaana kolmisen gigatavua, joten todella ahkeralla käytöllä tilan loppuminen on todellinen riski.

Testijakson aikana ei käytössä vielä näkynyt esimerkiksi tahmailua, sillä laite tuntui jatkuvasti riittävän nopeasti komentoihin vastaavalta. Käyttökokemus on tältä osin samalla tasolla muiden Android-laitteiden kanssa, mutta on todettavaa, että esimerkiksi Apple TV 4K on tältä osin selvästi vikkelätoimisempi.

Chromecast with Google TV on todella merkittävä kehitysaskel aiempiin Chromecast-laitteisiin verrattuna. Se on edelleen pienikokoinen, vaikkakin vaatii ulkoisen virtalähteen. Kaukosäätimellä ohjattava käyttöliittymä on merkittävästi miellyttävämpi kuin vain ulkoiseen laitteeseen tukeutuva alkuperäinen Chromecast on ollut. Kaukosäädintä on heppoisuudestaan huolimatta mukava käyttää.

Kun hintaakaan ei ole liikaa, voi laitetta suositella kaikille, jotka haluavat nykyaikaisen käyttöliittymän näyttöönsä – on sitten vaikka vähän vanhempi televisio tai miksei myös uudempi malli valmistajan omalla, kankeammalla käyttöliittymällä. Aivan rankimpaan käyttöön ei laitteen tallennustila ole kuitenkaan riittävä.

Hyvää

  • Toimiva käyttöliittymä
  • Helppokäyttöinen kaukosäädin
  • Hinta
  • Pienikokoinen laite

Huonoa

  • Niukasti tallennustilaa
  • Kaukosäätimen heppoisuus

Tärkeimmät tekniset tiedot Google Chromecast with Google TV

  • Hinta: 69,99 €
  • Yhteydet: Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth
  • Televisioliitäntä: HDMI
  • Suurin kuvatarkkuus, tuetut laajasävymuodot: 4K 60 fps, Dolby Vision, HDR10, HDR10+
  • Tuetut äänimuodot: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (pass-through)
  • Käyttöjärjestelmä: Android TV
  • Ulkomitat, paino: 162 x 61 x 12,5 mm, 55 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat