Uusimmat

Testi Langattomat JBL Live 770NC ja Sennheiser Accentum Wireless -vastamelukuulokkeet – Paljon vastinetta hinnalleen tarjoava parivaljakko

25.02.2024 10:00 Kai Taipale

Korvan päälle asettuvat kuppikuulokkeet sopivat moneen käyttöön. Huippumallien hinta vain kipuaa satasiin, mutta tyytymällä hieman niiden alapuolelle sijoittuviin malleihin, saa rahalleen paljon vastinetta. Kokeiltavaksi otetut JBL Live 770NC ja Sennheiser Accentum Wireless eivät tarjoa oikeastaan mitään turhaa, mutta hoitavat perushommansa oikein hyvin.

Vaikka langattomissa kuulokkeissa napit ovat suuressa suosiossa, korvan päälle asettuvat kuppikuulokkeet tarjoavat selkeitä etuja, kuten esimerkiksi verrattoman pitkän akkukeston. Sonyn ja Bosen kaltaisen merkkien parhaat kuppimalliset vastamelukuulokkeet maksavat jopa yli 300 euroa. Se on paljon rahaa mukana kulkevasta äänentoistosta.

Kuten monessa muussakin tuoteryhmässä, tyytymällä hieman valmistajien huippumallien alle sijoittuviin versioihin saa paljon vastinetta rahalleen. Aivan äärimmäisissä ominaisuuksissa voi joutua tinkimään, mutta pääosin pääsee ainakin riittävän lähelle. Juuri tällaiseen on suunnattu nyt kokeiltavaksi otettu kuulokekaksikko.

Sennheiser on tunnettu hifimerkki, jonka hintavimmat Momentum 4 -kuulokkeet sijoittuvat lähes 400 euron hintaluokkaan. JBL myy puolestaan Tour One M2 -kuulokkeita noin 300 euron hintaan. Testimallien hinnat ovat karkeasti puolet näistä huippumalleista, sillä Sennheiser Accentum Wireless -mallin suositushinta on 180 euroa ja JBL Live 770NC on hinnoiteltu täsmälleen samaan hintapisteeseen. Syksyllä 2023 julkaistut mallit ovat kuitenkin katuhinnoillaan kirjoitushetkellä jopa 30 euroa tätäkin edullisempia.

Mitä tuolla hinnalla sitten saa? Paljonkin, vaikkei se aina myyntipakkauksen sisällössä näykään.

JBL Live 770NC -myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi USB-C-latauskaapeli, irrotettava audiokaapeli, suojapussukka sekä takuutiedot.

Sennheiser Accentum Wirelessin myyntipakkauksessa on vain pikaoppaan lisäksi latauskaapeli. Sisältö on siis todella minimalistinen.

Lähdetään purkamaan kuulokkeiden varsinaisia ominaisuuksia akkukestosta. Kummassakin tämän luvataan vastamelu päällä olevan 50 tuntia. Tämä on niin pitkä aika, ettei kumpaakaan kuuloketta pystytty suinkaan yhtäjaksoisesti käyttämään moista aikaa, mutta pätkissä kuunneltuna lukema pitää aika hyvin kutinsa.

Sennheiserin osalta kirjattiin yhdellä latauksella aktiivista kuunteluaikaa vaihtelevalla äänenvoimakkuudella noin 52 tuntia ja JBL:n kohdalla lukemaksi tuli lähes 55 tuntia. Yhdellä latauksella hoituu helposti pari mannertenvälistä lentoa ja pitkä pätkä kuuntelua niiden välissäkin. Kummankin suoritus on siis erinomainen ja käytännössä täysin samaa luokkaa.

Latausajoissakaan ei ole suurta eroa. Kutakuinkin tyhjä akku täyttyy kahdessa-kolmessa tunnissa ja jo viiden minuutin pikalataus tuo vähintään pari tuntia lisää kuunteluaikaa. Käytössä kumpikin malli on tässäkin ominaisuudessa hyvin samankaltainen.

Toinen tämän kuulokeluokan hieno piirre on vastamelutoiminto. Tässä syntyikin jo jonkinlaisia eroja. Lähtökohtaisesti kaksikosta paremmin selviytyi Sennheiser. Sen vastamelu puri tehokkaammin esimerkiksi lentokoneen taustahuminaan ja ylipäätään tasaiseen meluun. JBL päästää näitä selvästi enemmän läpi, mutta tuntui leikkaavan yllättävistä, hieman terävämmistä äänistä ajoittain pois hieman enemmän, tässä auttanee nopeammin reagoiva mukautuvuus.

Yleiskäyttöisyys on silti Accentum Wireless -mallin puolella, sillä niiden käyttö on parhaimmillaan siellä, missä eniten varmasti toimivaa vaimennusta kaipaa. Sennheiserista on kuitenkin hyvä huomioida, ettei vastamelutoimintoa voi kytkeä kokonaan pois.

JBL:n äänimaailmaa on hienosäädetty kohti valmistajan omaa, hieman bassovoittoista ja reippaan dynaamista ääntä kohden.

Matalien äänien toisto onkin riittävän runsas, ja pääosin riittävän napakka. Tältä osin bassotoistoa kuuntelee kohtuullisen mielellään. Samalla äänen kokonaissoundi kallistuu bassovoittoiseksi, sillä keskiäänissä on enemmän heikkouksia, ja se jää vähän vajaaksi ja epätarkaksi. Ylä-äänissä taas on jälleen enemmän selkeyttä, muttei kuitenkaan yhtään liikaa.

JBL tarjoaa myös tilaäänitoiminnon (spatial audio). Sen käyttäminen musiikin kanssa ei tuo ääneen ainakaan lisää selkeyttä, vaan pikemminkin kaikuisuutta. Leffaäänissä toiminnossa on enemmän järkeä, mutta samalla äänen viive tuntuu aavistuksen kasvavan, mikä ei suoranaisesti ilahduta. Äänen personointi Personi-FI-toiminnon avulla on sen sijaan ihan fiksu, ainakin jos tietää omassa kuulossa olevan tiettyjä korostamista kaipaavia taajuusalueita.

Sennheiserin äänimaailma on puolestaan kautta linjan neutraalimpi. Jotain kuitenkin äänestä jää puuttumaan.

Bassot toistuvat muhkeasti, mutteivat mitenkään mielenpainuvan napakasti. Keskiäänet sekä korkeat toistuvat nekin neutraalin miellyttävästi, ehkä vähän jälkimmäistä korostaen. Se mikä koko äänialuetta vaivaa on jonkinlainen aavistuksenomainen verhoutuneisuus – aivan kuin elementtien ja äänenkäsittelyn potentiaalista ei otettaisi aivan kaikkea irti.

Sennheiser Accentum Wireless -kuulokkeita kuuntelee pienistä moitteista huolimatta ilokseen, vaikkei ääni samalla tavalla jaksa ilahduttaa kuin valmistajan parhaissa malleissa. Hintaluokka huomioiden kuulokkeet ovat ehdottomasti hyvät, ja niitä voi pitää hieman jopa samankaltaisina, kuin aiemmin testattuja, ääneltään neutraaliksi osoittautuneita Valco VMK25 -kuulokkeita.

Mikäli kaipaa reipasta bassotoistoa, on JBL kaksikosta vahvempi vaihtoehto. Jos taas kaipaa yleiskäyttöisempää ja neutraalimpaa lähestymistä, on Sennheiser vahvoilla. Omaan makuuni tästä kaksikosta Sennheiser on ykkönen.

LUE MYÖS: Testi Valco VMK25 -vastamelukuulokkeet – Tasapainoista ääntä rouhealla otteella

JBL Headphones – mobiilisovellus on erittäin monipuolinen. Olennaisen ominaisuudet kuten vastamelutoiminnon asetukset ja taajuuskorjain ovat pääroolissa. Pääikkunassa on nähtävissä myös muita kuulokkeiden ominaisuuksia, kuten tilaäänen (spatial audio) valinta, Personi-Fi-äänenmuokkaus, matalan äänenvoimakkuuden dynaaminen taajuuskorjain, eleohjaus ja vielä liuta muita asetuksia.

Myös Sennheiserin Smart Control -mobiilisovellusta voi pitää kattavana. Se kertoo havainnollisesti kuulokkeisin kytkeytyneet laitteet, antaa lisäksi esimerkiksi mahdollisuuden käyttää taajuuskorjainta, luoda kuulokkeiden käyttöpaikkoja sekä käyttää mukautettua vastamelutoimintoa. Vaihtoehtoja ja säädettävää on silti vähemmän kuin JBL tarjoaa. Kummankin sovellusta voi pitää hyvänä, mutta JBL on tässä hieman edellä.

Muista ominaisuuksista on voisi mainita, että JBL:ssä on ääniavustajista käytettävissä Google Assistant ja Amazon Alexa, tätä vaihtoehtoa Sennheiser ei tarjoa. Toiston automaattinen katkaisu kuulokkeet pois päästä otettaessa toimii JBL:ssä hyvin, ja Sennheiserista tämäkin toiminto puuttuu. Kummatkin kuulokkeet tukevat kuitenkin kahden yhtäaikaisen laitteen kytkemistä. Mikrofoni toimii kummassakin vaihtoehdossa ihan kelvollisesti, mutta ahkeraan puhelukäyttöön löytyy parempiakin kuulokkeita.

Vaikka kuulokkeet näyttävät pikavilkaisulla hyvin samankaltaisilta, eivät ne sitä oikeastaan ole. Otetaan tarkasteluun esimerkiksi pantaratkaisu. JBL:ssä se on kangaspintainen kummaltakin puolelta. Ulkopinta näyttääkin modernilta eikä ainakaan halvalta, vaikka siihen on lisätty isohko JBL-logo. Myös pehmuste on kangaspintainen, eli hengittävä ja tuo mukanaan myös lisäpitoa. Panta on siis näyttävä ja myös käytössä mukava, sillä se ei pahemmin hiosta tai purista. Lisäksi JBL:ssä ilahduttaa pannan metallinen runkoratkaisu ilahduttaa.

Sennheiser on aivan eri maata. Pinta on suorastaan häiritsevän muovinen. Yläpuolelta suorastaan huokuu kuulokkeiden halpuutus, sillä monissa parinkympin kuulokkeissa näkee paremman oloisia materiaaleja. Pinta on tylsä ja helposti naarmuuntuva. Pehmuste on sentään mukavampi, mutta materiaali tekee siitä kilpailijaa hiostavamman. Panta on myös aavistuksen napakampi, joka voi tuntua puristuksena pidemmässä käytössä. Muovinen pannan kaari herättää ihmetystä tässä hintaluokassa.


Korvakupeissa jatkuu sama linja. Sennheiser on muotoilultaan huomaamaton ja edelleen korostetun muovinen. Pehmusteet ovat kuitenkin oikein mukavat, ja kuulokkeita voi käyttää myös silmälasien kanssa ilman välitöntä tuskastumista. Kupit ovat myös riittävän kookkaat. Niissä on myös niukat, mutta peruskäytötön riittävät hallintapainikkeet. Tässä kohtaa minimalistisuus toimii, ja omistajaa voi ilahduttaa se, ettei kuulokevalintaa ole tehty ainakaan ulkonäkö edellä.

JBL:ssä muotoilulle on annettu paljon enemmän painoarvoa, ja kuppeihin on saatu kaksiosaisalla rakenteelle ryhtiä ja erilaisten muovien käytön myötä näyttävyyttäkin. Myös JBL:n pehmusteet ovat mukavat, mutta itse kuppi on aavistuksen pienempi. Käyttöpainikkeita on enemmän ja niiden käyttäminen on kilpailijaa helpompaa, paitsi liukukäyttöinen virtakytkin on käytössä ikävän epätarkka.

JBL:n rakenteen huono puoli on myös paino, jota on kertynyt noin 30 grammaa Sennheiseria enemmän eli yhteensä 256 grammaa. Grammoissa mitattuna ero vähäisen kuuloinen, mutta kuulokkeet ovat kuitenkin yli kymmenen prosenttia kilpailijaa painavammat, minkä huomaa selvästi pidemmissä kuuntelusessioissa.

Kummankin kohdalla voi silti todeta, että kuulokkeiden kupit hiostavat lähes yhtä paljon pidempään käytettynä. Puristusvoima on aavistuksen maltillisempi JBL:ssä, joten Sennheiser pysyy napakammin päässä. JBL:n materiaalit ovat mukavammat ja painikkeet paremmat. Tässä kohdassa Sennheiserin valtti on hieman mukavammat pehmusteet ja aavistuksen isompi korvakuppi. Makuasioita, joten Sennheiserin yltiömuovisuudesta huolimatta olemuksessa päädytään tasapeliin.

Kun kumpiakin kuulokkeita oli tullut käytettyä eri tilanteissa useamman viikon käyttöjakson aikana, selvisi hiljalleen oma suosikki. Yhä useammin valinta kohdistui kuitenkin Sennheiser Accentum Wireless -malliin.

Sennheiserin hieman verhoutunut ääni on riittävän neutraali, jotta se ei oikein missään tilanteessa häiritse – joskaan ei kirvoita mitään syvään kuuntelutranssiin uppotutumisiakaan. Ja kuulokkeissa todellakin häiritsee sen pintamateriaalivalinnat. Mukana ei tule edes suojapussia, joten hiljalleen himmeät, pelkistetyn muoviset mattapinnat keräävät itseensä käytön jälkiä – mikä ei ainakaan paranna kuulokkeiden ulkonäköä. Tämä kuitenkin unohtuu, kun hyvin istuvat ja kohtuullisen kevyet kuulokkeet asettaa päähän. Kuulokkeissa ei siis ole mitään todellakaan liikaa, mutta kaikki perusasiat ovat mallillaan.

JBL Live 770NC ei sekään ole ollenkaan huono vastamelukuuloke. Sen materiaalivalinnat tuntuvat kestävämmiltä ja kuulokkeet ovat ulkoisesti tyylitellyt. Sovellus on todella monipuolinen ja painikkeiden kautta kuulokkeiden käyttö on pääosin sujuvaa. Se missä JBL kuitenkin häviää, on vastamelutoiminto, joka jää hieman vaatimattomammaksi arkisissa käyttötilanteissa. Myös äänen bassovoittoisuuteen kallellaan oleva yleisvire toimii paremmin vain osassa musiikista, joten yleiskäyttöisyydessä se jää kakkoseksi.

Lopuksi voi kuitenkin todeta, että kumpikin kuuloke täyttää hyvin tehtävänsä. Ne tarjoavat hintaluokassaan hyvän äänen, riittävän monipuoliset ominaisuudet ja kiitettävän akkukeston. Todellinen hifistelijä suuntaa katseensa vielä hintavampiin malleihin, mutta sekä JBL että Sennheiser ovat tehneet järkevän hinta-laatusuhteen tarjoavat mallit. Voisikin sanoa sekä Sennheiser Accentum Wireless- että JBL Live 770NC -kuulokkeiden hoitavat hommansa hyvin liiallisia kikkailuja.

Hyvää JBL Live 770NC

  • Akkukesto
  • Rakenne ja materiaalit hintaluokassaan
  • Toimivat painikkeet
  • Monipuolinen mobiilisovellus
  • Ääni varauksin

Huonoa JBL Live 770NC

  • Ei kuljetuskoteloa, vain suojapussi
  • Aavistuksen painavat
  • Bassovoittoinen ääni ei kaikkien mieleen

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Live 770NC

  • Hinta: 180 €
  • Elementti: 40 mm, dynaaminen
  • Taajuusvaste: 20 – 20 000 Hz
  • Mikrofonit: 2x
  • Yhteydet: Bluetooth 5.3 (A2DP/AVRCP/HFP)
  • Ilmoitettu akunkesto, latausaika: jopa 50 h (ANC ja BT päällä), jopa 65 h (ANC pois), n. 2 h
  • Paino: 256 g
  • Mobiilisovellus: JBL Headphones (Android, iOS)
  • Muuta: Mukautuva aktiivinen melunvaimennus, Smart Ambient -ympäristön äänitila, Handsfree-puhelut

 

Hyvää Sennheiser Accentum Wireless

  • Ääni miellyttää hintaluokassaan
  • Akkukesto
  • Hinta-laatusuhde
  • Järkevä mobiilisovellus
  • Pienet painikkeet

Huonoa Sennheiser Accentum Wireless

  • Liioitellun muovinen rakenne ja pintaviimeistely
  • Vastamelutoimintoa ei saa pois päältä
  • Ei mitään kuljetuskoteloa

Tärkeimmät tekniset tiedot Sennheiser Accentum Wireless

  • Hinta: 180 euroa.
  • Elementti: 37 mm, dynaaminen
  • Taajuusvaste: 10 – 22 000 Hz
  • Mikrofonit: 2x (beamforming)
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP, GATT)
  • Tuetut koodekit: SBC, AAC, aptX (HD)
  • Ilmoitettu akkukesto, latausaika: jopa 50 h (Bluetooth ja ANC päällä),
  • Paino: 221 g
  • Mobiilisovellus: Sennheiser Smart Control (iOS, Android)
  • Muuta: Aktiivinen melunvaimennus (Hybrid ANC)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat