Uusimmat

Intel julkaisi yhdeksän uutta työpöytäprosessoria sekä edullisemmat piirisarjat

04.04.2018 10:28 Muropaketin toimitus

Intel julkaisi pitämässään lehdistötilaisuudessa yhteensä yhdeksän työpöytäprosessoria. Kuusi niistä on luokiteltu Low Power -luokkaan ja niiden TDP-arvo pysyy 35 watissa. Viime vuoden puolella julkaistut Coffee Lake -arkkitehtuurin mallit saivat rinnalleen kolme uutta mallia.

Vaikka Intelin tilaisuus keskittyi vahvasti mobiiliprosessoreihin, myös työpöytämallisto sai laajennusta. Uutta kukkulan kuningasta ei kuitenkaan nähty ja vuodoissa esiintynyt Z390-piirisarja jäi vieläkin hämärän peittoon.

Coffee Lake -sukupolvi laajeni yhdeksän työpöytäprosessorimallin verran. Vähävirtaisia Low Power -lisänimellä olevia prosessoreita julkaistiin peräti kuusi. Prosessoreiden yhdistävä tekijä on niiden alhainen TDP-arvo, joka jää esitysmateriaalin mukaan vain 35 wattiin. Samalla niiden kellotaajuudet jäävät huomattavasti alkuperäisiä malleja alhaisemmiksi.

Kärjessä olevan kuusiytimisen Intel Core i7-8700T -mallin turbo-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 4,0 gigahertsiin, kun peruskellotaajuus on 2,4 gigahertsiä. Ytimien, SMT-tuen ja L3-välimuistin osalta prosessorit myötäilevät aiemmin julkaistujen prosessoreiden linjaa. Vähävirtaisten prosessoreiden hinnoittelu on halvempi kuin ns. perusversioissa. Intelin suositushinnat alkavat alkavat 117 dollarista nousten aina 303 dollariin (95 – 247 euroa).

Standard Power -kategoriaan julkaistiin Core i5-8600-, Core i5-8500- ja Core i3-8300 -prosessorit. Näistä Core i5 -sarjan prosessoreissa käytössä on kuusi ydintä ilman SMT-tukea. L3-välimuistia niissä on yhdeksän megatavua ja TDP-arvo on 65 wattia. Intel Core i3-8300 -prosessorissa on neljä ydintä, kahdeksan megatavua L3-välimuistia ja 62 watin TDP-arvo.

Alkuperäinen Z370-piirisarja sai rinnalleen viimein H370-, H310- ja B360 -piirisarjat. Karsitummissa piirisarjoissa tingitään USB-liittimien ja PCI Express- sekä SATA-väylien määrässä. Karsimisen etuna on kuitenkin edullisemmat emolevyjen hinnat. Tällä hetkellä halvimmat Z370-piirisarjan emolevyt maksavat noin sata euroa. Uusien piirisarjojen myötä voidaan odottaa runsaasti uusia malleja, joiden hinnat jäävät alle sadan euron.

Emolevyvalmistajat ovat alkaneet jo esittelemään uusilla piirisarjoilla varustettuja emolevyjään, joten edullisemmat mallit saataneen markkinoille lähiviikkojen aikana. Oletettavasti myös prosessorit saadaan kauppoihin lähiaikoina.