Uusimmat

Intel julkisti Gaudi 3 -tekoälykiihdyttimen – sanoo olevan halvempi ja nopeampi kuin Nvidia H100

Kuva: Intel

12.04.2024 16:21 Muropaketin toimitus

Intel haluaa AMD:n tapaan siivun Nvidian dominoimasta tekoälymarkkinasta. Yksi askel tavoitteen saavuttamiseksi on uuden Gaudi 3 -kiihdyttimen julkaisu.

Intel esitteli viiden nanometrin prosessilla valmistetun Gaudi 3:n tiistaina, ja sitä voidaan käyttää tekoälymallien kouluttamisessa ja niiden käyttämisessä. Tällaisille kiihdyttimille on tällä hetkellä valtava, tekoälybuumin vauhdittama kysyntä.

Intelin mukaan Gaudi 3 on halvempi, energiatehokkaampi ja tekoälymallien ajamisessa 1,5 kertaa nopeampi kuin Nvidian H100 -kiihdytin. Intel testasi kiihdytintä muun muassa Metan avoimen lähdekoodin Llama-mallilla.

Tuotetta on saatavilla sekä erilaisina valmiina kokoonpanoina että yksittäisinä kortteina. Ne ovat saatavilla asiakkaille kolmannella vuosineljänneksellä. Asiakkaita tulevat olemaan ainakin yritykset kuten Dell, Hewlett Packard Enterprise ja Supermicro.

Nvidian yksi menestystekijä on ollut suljettu ohjelmisto nimeltään CUDA, jolla tekoälyalan tieteilijät ja asiantuntijat valjastavat kiihdyttimet käyttöönsä. Intelillä on suunnitteilla vastaava ohjelmistoekosysteemi, joka olisi tehty avoimella lähdekoodilla. Intelin projektissa on mukana muun muassa Google, Qualcomm ja Arm.

LUE MYÖS: AMD tulee viemään osuutensa AI-markkinasta – valtavat toimitusmäärät MI300X-kiihdyttimelle