Uusimmat

Microsoft ja OpenAI suunnittelevat yli 100 miljardin dollarin ”Stargatea”

Kuva: © OpenAi

30.03.2024 15:00 Ilari Hauhia

Microsoft ja OpenAI ovat huhujen mukaan suunnittelemassa yli 100 miljardia dollaria maksavaa datakeskusta, johon kuuluisi ”Stargate”-niminen supertietokone.

Tekoälyn vauhdikas kehitys on lisännyt kysyntää tekoälylaskentaan sopiville datakeskuksille. Nyt Microsoft on sisäpiiristä kantautuvien huhujen mukaan investoimassa valtavaan datakeskusprojektiin yhdessä OpenAI:n kanssa. Sen hintalappu voi nousta jopa yli 115 miljardiin dollariin, eli satakertaiseksi nykyisiin suuriin datakeskuksiin verrattuna. Projektin on määrä valmistua vuonna 2028, kertoo Reuters.

Microsoft ja OpenAI luokittelevat supertietokoneet viidelle eri tasolle. Datakeskukseen kuuluu myös viidennen tason tekoälylaskentaan sopiva supertietokone, ”Stargate”. Vielä ennen sitä Microsoftin on määrä saada valmiiksi neljännen tason supertietokone vuoteen 2026 mennessä.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat