Uusimmat

Miksei avaruusolentoja näy missään? Tekoälyllä voi olla tekemistä asiassa

Kuva: Pixabay / Luminas_Art

21.04.2024 17:05 Muropaketin toimitus

Ihminen on tähyillyt taivaalle ja kuunnellut avaruutta, toivoen maan ulkopuolisen elämän vilkuttavan tai vastaavan. Näin ei ole mitä ilmeisimmin vieläkään tapahtunut.

Manchesterin yliopiston tutkijalla Michael Garrettilla on ehkä vastaus siihen, miksei avaruusolentoja ole pistäytynyt kahville. Hän nostaa tikunnokkaan tekoälyn.

Avaruusolentojen sivilisaatioiden kehityksen yhteydessä on puhuttu Suuresta suodattimesta (Great Filter). Teorian mukaan sivilisaatiolle ehtii tapahtua jotain katastrofaalista ennen sen kehittymistä pitkiä avaruusmatkoja tekeväksi sivilisaatioksi. Tällaisia sivilisaation kehityksen pysäyttäviä tai sivilisaation tuhoavia tapahtumia voivat olla Science Alertin mukaan esimerkiksi ilmastonmuutos, ydinsota, asteroidien iskut, taudit ja niin edelleen.

Garrettin mukaan myös tekoälyn nopea kehittyminen voi olla tällainen sivilisaatiolle vaarallinen tapahtuma.

– On täysi syy uskoa, että ilman sääntelyä kehittyvä tekoäly voi olla suuri uhka teknisen sivilisaatiomme lisäksi kaikkien muidenkin teknisten sivilisaatioiden kehitykselle, Garrett sanoi.

Garrettin mukaan sivilisaatio on suuremmassa vaarassa näivettyä tai kuolla sukupuuttoon, jos sivilisaatio ei ehdi kehittyä niin pitkälle, että se voi levittäytyä toiselle planeetalle. Levittäytyminen on Garrettin mielestä kilpailua aikaa ja Suurta suodatinta vastaan.

– On ehdotettu, että tällainen suodatin syntyy ennen kuin sivilisaatiot ehtivät kehittää vakaan, moniplanetaarisen olemassaolon, mikä viittaa siihen, että teknisen sivilisaation tyypillinen elinikä on alle 200 vuotta, Garrett tuumii.

Hän katsoo, että tekoäly kehittyy kiihtyvään tahtiin. Ihmisen pyrkimys multiplanetaariseksi sivilisaatioksi taas on siihen verrattuna hidasta.

Elon Musk väitti vastikään, että tekoäly ylittää ihmisen älykkyyden ensi vuonna. Lue täältä lisää: Elon Musk väittää tekoälyn olevan ihmistä älykkäämpi jo ensi vuonna