Uusimmat

Taiwanin piiritehtaissa on Kiinan hyökkäyksen varalta tiukka turvatoimi – valtaajaa odottaisi yllätys

Kuva: ASML

23.05.2024 07:48 Muropaketin toimitus

Taiwan on maailman piirivalmistuksen kehto. Maan huolena on suuri naapuri Kiina, ja sen mahdollisella hyökkäyksellä Taiwanin voisi olla suuria vaikutuksia piirien saatavuuteen maailmalla.

Taiwanin kruununjalokivi on piirivalmistaja TSMC. Sen tehtaissa käytetään hollantilaisen ASML:n valmistamia, maailman parhaita piirivalmistukseen käytettäviä litografiakoneita.

Koneiden ei haluta päätyvän Kiinan haltuun, ja niihin onkin rakennettu hyökkäyksen varalle tappokytkin. Koneet voi lamauttaa etänä – tarpeen niin vaatiessa.

ASML on asentanut tappokytkimen tiettävästi vähentääkseen Yhdysvaltain huolia koneiden päätymisestä Kiinan haltuun. Mahdollisesti Kiina ei kuitenkaan voisi valmistaa piirejä ASML:n koneilla, koska valmistus vaatii myös monimutkaisen toimitusketjun.

Kiina on ottanut viime vuosina länsimaita kiinni piirivalmistuksessa. Tällä hetkellä maassa voidaan valmistaa ainakin seitsemän nanometrin piirejä.

Kiinan suurin piirivalmistaja SMIC on ilmoittanut aloittavansa viiden nanometrin piirien valmistamisen Huaweille tänä vuonna. Tiettävästi valmistusprosessi on kuitenkin vielä teknisesti heikolla pohjalla, ja suurin osa piireistä valmistuu toimimattomana.

LUE MYÖS: Kiinalainen työntekijä varasti salaisuuksia kotimaahansa – antoi ASML:n salaisuuksia Huaweille