Uusimmat

Testi Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevy – Lippulaivaluokan malli hieman järkevämmällä hinnalla

09.11.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Uusi sukupolvi, uudet piirisarjat ja emolevymallit. Tällaista edustaa Muropaketin testiin otettu Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevy, jonka voi surutta sijoittaa emolevyjen lippulaivaluokkaan. Paljonko ollaan vuodessa menty eteenpäin, selviää uutuusmallin testissä.

Intelin 13. sukupolven Raptor Lake -prosessorit julkaistiin taannoin, ja ne ovat jo ehtineet kauppoihinkin. Uudet suorittimet toivat mukanaan terveen hypyn suorituskykyyn, mutta arkkitehtuurillisesti suuria muutoksia ei nähty. Uusien prosessorien myötä tarjolle tulevat myös uudet piirisarjat ja niihin pohjautuvat emolevyt. Näiden kohdalla trendi tuntuu olevan yhtenevä prosessorien kanssa. Eroavaisuuksia edellisen sukupolven myötä esiteltyihin Intel Z690 -piirisarjan emolevyihin on niukasti.

Uusien Intelin prosessorien myötä markkinoille saapuu myös liuta uusia 700-sarjan emolevyjä, joista ensimmäisenä saataville saapuvat ylemmän hintaluokan Z790-piirisarjalla varustetut mallit. Ei ole vaikea päätellä, että tulossa ovat myös Intel H770- ja Intel B760 -piirisarjojen mallistot, joskaan näitä ei ole vielä julkaistu. Esimerkiksi Asus on kuitenkin jo julkaissut tuote-esittelysivut, joiden otsikossa H770- ja B760 -piirisarjat mainitaan.

Otimmekin tutustuttavaksi uuden sukupolven tuotteista heti Gigabyte Z790 Aorus Master -mallin, joka maksaa noin 750 euroa. Kyseinen malli edustaa E-ATX-kokoluokan emolevyä. Muropaketin artikkelissa tutustutaan tarkemmin Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn ominaisuuksiin ja tutkitaan, onko suorituskyvyssä eroja Z690-piirisarjan emolevyyn verrattuna.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat