Uusimmat

Ominaisuudet

09.11.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Ominaisuudet

Aikaisempaan Intel Z690 -piirisarjaan verrattuna muutokset Intel Z790 -piirisarjan emolevyissä ovat lähes olemattomat. Z790-piirisarja mahdollistaa kuitenkin tuen viidelle USB 3.2 Gen 2×2 -liitännälle neljän sijasta. PCIe 3.0 -standardin kaistat on pudotettu vain kahdeksaan, ja samalla PCIe 4.0 -kaistojen määrä on kasvatettu kahdestatoista kahteenkymmeneen. Tuki Intel Optane -muisteille on myös pudotettu pois.

Useat emolevyvalmistajat ovat jo toimittaneet BIOS-päivityksiä Intelin 600-sarjan emolevyille, joiden avulla emolevyt tukevat uusia 13. sukupolven Raptor Lake prosessoreita. Uudet 700-sarjan emolevyt ja Raptor Lake -prosessorit käyttävät samaa LGA1700-kantaa kuin 12. sukupolven Alder Lake -prosessorit.

Aivan kun edellisen sukupolven Z690-emolevyjen kanssa, myös Z790-piirisarjallisia emolevyjä tulee saataville DDR5-muistien lisäksi myös DDR4-muistituella. Näitä emolevymalleja on kuitenkin hyvin rajallisesti saatavilla, ja siirtymä DDR5-muisteihin tulee todennäköisesti tapahtumaan käytännössä täysin seuraavaan sukupolveen mennessä.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn muistituki on kuitenkin lippulaivamallille sopivalla tasolla. Gigabyte ilmoittaa emolevyn tukevan DDR5-muistien nopeuksia aina 8000 megahertsiin saakka, mutta luku on hivenen harhaanjohtava.

Markkinoilla ei ole kirjoitushetkellä yhtäkään 8000 megahertsin XMP-profiililla varustettua muistikittiä, vaan nopeimmat DDR5-muistien valmiit XMP-profiilit ovat 6800 megahertsin tasolla. Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn avulla muistit on teoreettisesti mahdollista ylikellottaa 8000 megahertsin nopeuteen.

Emolevyn tukee DDR5-muistikampoja 32 Gigatavun kokoon asti, eli emolevylle voi asentaa yhteensä maksimissaan 128 gigatavua DDR5-muistia.

Tämän emolevyn liitäntävalikoimasta on vaikea löytää puutteita. Liitäntöjä on oikeastaan niin paljon, että takalevyn fyysistä kokoa pitäisi kasvattaa, jotta liitäntöjä mahtuisi emolevylle lisää.

Type-A-mallisia USB-liittimiä emolevyllä on yhteensä 11 kappaletta. Näistä neljä tukee USB 3.2 Gen 1 -nopeuksia ja loput seitsemän USB 3.2 Gen 2 -nopeuksia. Niiden lisäksi Type-C-USB-liitäntöjä on kolme kappaletta, joista yksi tukee USB 3.2 Gen 1 -nopeuksia ja kaksi muuta huippunopeaa USB 3.2 Gen 2×2 standardia.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn myötä kokoonpanon saa kiinni lähiverkkoon myös valtavalla tiedonsiirtonopeudella, sillä käytettävissä on 10 gigabitin sekuntivauhtiin yltävä ethernet-liitäntä. Ääniliitäntöjä emolevyltä löytyy kaksi kappaletta: 3,5 mm stereoliitäntä ja optinen S/PDIF-ulostulo. Videokuvaa integroidulta näytönohjaimelta saa ulos DisplayPort-liitännän kautta, mutta valitettavasti HDMI-liitäntä loistaa poissaolollaan.

Emolevyn takalevylle on sijoitettu myös kaksi elämää helpottavaa painiketta: ensimmäinen CMOS-muistin tyhjentämistä varten ja toinen Q-Flash-toimintoa varten. Näiden alapuolella sijaitsee antenniliitännät WiFi 6E -standardia tukevalla Intel Killer AX1690 -verkkokortille. Uusi verkkokortti tuo tuen myös Bluetooth 5.3: lle.

Z790 Aorus Master -emolevyn liitäntävalikoima ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä emolevyltä uupuu Thunderbolt 4 Type-C -liitäntä. Thunderbolt on eittämättä huomattavasti käytännöllisempi liitäntä kannettavissa tietokoneissa, joissa esimerkiksi ulkoisen näytönohjaimen tai telakan tarve on kovempi kuin pöytätietokoneen kanssa. Kuitenkin niissä tilanteissa, joissa yhdellä työpöydällä käytetään sekä pöytäkonetta että kannettavaa tietokonetta, olisi kätevää, jos kaikki lisälaitteet olisivat yhden telakan takana. Tämän voisi sitten liittää joko kannettavaan tai pöytätietokoneeseen.

Ulkoisten liitäntöjen lisäksi myös sisäisten liitäntöjen valikoima on ensiluokkainen. Tuuletinliitäntöjä on tarpeeksi vaativallekin vesijäähdyttäjälle, ja kaikki uusimmat hullutukset ovat tuettuina. Liitäntävalikoimaa voisi luonnehtia myöskin hyvin moderniksi, sillä uudempia liitäntöjä on lisätty, ja vanhempia liittimiä viisaasti vähennetty.

Tuuletinliitäntöjä emolevyltä löytyy yhteensä kymmenen kappaletta. Näistä neljä on merkitty vesipumppujen kanssa käytettäviksi, mutta kyseisiä liitäntöjä voi luonnollisesti käyttää myös tavallisten tuulettimien kanssa. Emolevyn SATA-liitäntöjen vieressä on kaksi tuuletinliitäntää, jotka on käännetty 90 astetta osoittamaan sivulle emolevyn pinnan suuntaisesti.

SATA-liitäntöjä on yllättävän vähän, vain neljä kappaletta. SATA-liitännät on sijoitettu fiksusti emolevyn oikeaan alakulmaan osoittamaan sivulle, jotta kaapeleiden siisti asennus olisi helpompaa.

M.2-asemien lisääntyessä neljä kappaletta SATA-liitäntöjä riittää hyvin todennäköisesti, mutta tämä on hyvä ottaa huomioon, mikäli kokoonpanoon on tarkoituksena asentaa vino pino perinteisiä kovalevyjä. Edellisen sukupolven Z690 Aorus Master -emolevyllä SATA-liitäntöjä oli vielä kuusi kappaletta. Muuten sisäiset liitännät mallien välillä ovat lähes identtiset.

SATA-liitäntöjen lisäksi sukupolvien välisenä erona on M.2 PCIe -liitäntöjen tarjonta. Fyysisiä M.2-liitäntöjä on molemmilla emolevyillä viisi kappaletta, mutta niiden ominaisuuksissa on joitakin eroja.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyllä kaksi M.2-paikkaa kommunikoi suoraan prosessorin kanssa, kun taas Z690-emolevyllä tällaisia paikkoja oli vain yksi. Muille M.2-liitännöille kommunikointi tapahtuu piirisarjan kautta.

Merkittävin ero on, että Intel Z790 -emolevyn ylin M.2-liitäntä tukee uutta PCIe 5.0 -protokollaa ja kaikki muut paikat PCIe 4.0 -protokollaa. Z690-emolevyllä M.2-liitännöistä puolestaan neljä tukee PCIe 4.0 -protokollaa ja yksi PCIe 3.0 -protokollaa.

PCIe 5.0 M.2 -liitännän tarpeellisuudesta on haastavaa tehdä tällä hetkellä kovin syväluotaavaa analyysiä, sillä yhtäkään PCIe 5.0 tuettua SSD-asemaa ei ole vielä julkaistu. Nopeimmat PCIe 4.0 NVMe SSD -asemat kuitenkin lähestyvät 8 Gbps:n tiedonsiirtonopeuksia, mikä on korkein PCIe 4.0 x4 -liitännän mahdollistama tiedonsiirtonopeus.

PCIe 5.0 -tuen myötä tiedonsiirtonopeuden maksimi nousee nelikaistaisella liitännällä 16 gigabittiin sekunnissa, mikä mahdollistaa entistä nopeampien asemien kehittämisen. On kuitenkin todennäköistä, että ensimmäiset PCIe 5.0 -standardia tukevat asemat eivät tule olemaan merkittävästi nopeimpia PCIe 4.0 -asemia nopeampia.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyllä on kolme täysikokoista PCIe x16 -liitäntää, joista kaikki ovat hieman erilaisia. Vain ylin liitännöistä tukee PCIe 5.0 -standardia. Ylimpään paikkaan asennetut laitteet kommunikoivat suoraan prosessorin kanssa, kun taas alemmat PCIe-liitännät ovat yhteydessä emolevyn Z790-piiriin, jolta tieto kulkee prosessorille. Alemmista x16-liitännöistä toinen tukee PCIe 3.0 x4- ja toinen PCIe 3.0 x1 -nopeuksia.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyllä on ominaisuus, jota ei laitetiedoissa ole erityisesti hehkutettu, mutta kyseessä saattaa olla huikein innovaatio emolevyjen saralla – ikinä.

Varsinkin isojen näytönohjainten irrottaminen ylimmästä PCIe-paikasta on hermoja raastavan hankalaa, ja muovisen salvan alas painaminen saa hikikarpalot nousemaan otsalle joka kerralla. Jos kokoonpanon prosessoria jäähdytetään vielä lähimmän IKEA:n kokoisella tornicoolerilla, kuten Noctuan NH-D15 -mallilla, on nakkisormien työntäminen PCIe-paikan lukitussalvalle käytännössä mahdotonta.

Ilmeisesti en ole ollut yksin ongelmani kanssa, sillä Gigabyte on lisännyt Z790 Aorus Master emolevylle mekanismin, jonka avulla ylimmän PCIe-paikan lukituksen voi avata painamalla nappia, joka on sijoitettu helposti saataville emolevyn reunaan. Tämä on uskomattoman hyvä lisä emolevylle, ja toiminnallisuus tulisi standardoida pakolliseksi ominaisuudeksi joka ikiselle emolevylle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat