Uusimmat

Windows 10:n vuoden 2019 syyspäivitys jakeluun – luvataan asentuvan aiempaa nopeammin

13.11.2019 18:25 Muropaketin toimitus

Windows 10:n vuoden 2019 syyspäivitys on siirtynyt jakeluun. Kevään 2019 päivityksen asentaneille syyspäivityksen luvataan asentuvan aiempia päivityksiä nopeammin. Päivitys sisältää suorituskykyparannuksia sekä useita pieniä muutoksia käyttöjärjestelmän käytettävyyteen.

Kuten kesällä uutisoimme, pyrkii Microsoft nopeuttamaan Windows-päivitysten asentumista, jotta ne häiritsisivät vähemmän käyttäjää. Nyt jaeltava syksyn 2019 päivitys (versio 1909) on ensimmäinen, jonka luvataan asentuvan aiempia nopeammin. Tämä koskee tosin vain kevätpäivityksen (versio 1903) jo asentaneita.

Moni syyspäivityksen käytettävyyteen liittyvistä muutoksista koskee ilmoituksia näyttävää toimintakeskusta. Ilmoituksia voi nyt järjestellä uudelleen ja ilmoitusten äänet saa pois aiempaa helpommin. Resurssienhallinnan hakutoimintoon tehty muutos näyttää nyt myös OneDriveen tallennettuja tiedostoja samalla tavoin kuin tehtäväpalkin hakutoiminto.

Windowsin kalenteriin voi luoda kalenterimerkintöjä entistä nopeammin näytön oikeasta alakulmasta aukeavan näkymän kautta. Uutta on myös joidenkin kolmannen osapuolen helppokäyttöohjelmistojen käynnistäminen äänikomennolla suoraan kirjautumisnäytöstä. Suorituskyvyn puolella käyttöjärjestelmä muun muassa vuorontaa työtä tasaisemmin prosessorin ytimille. Täysi muutosloki käyttöjärjestelmään lisätyistä ominaisuuksista löytyy Microsoftin sivuilta.

Microsoft kertoo blogissaan, että Windows 10:n vuoden 2019 syyspäivitys on siirtynyt jakeluun eilen, 12. päivä marraskuuta. Samalla lakkasi kesällä 2018 jaellun version tuki (versio 1803), eikä sille enää tarjota tietoturvapäivityksiä. Nyt jakelussa olevan version tuki jatkuu 11.5.2021 saakka, eli noin puolitoista vuotta. Eri versioiden julkaisutiedot löytyvät tästä linkistä.

Päivitys jaetaan käyttäjille vähitellen. Osalle käyttäjistä se tulee saataville heti Windows Update -toimintoon, jonka kautta sen voi asentaa halutessaan manuaalisesti. Microsoft kertoo blogissaan että mikäli päivitys ei näy Windows Updaten kautta, saattaa laitteistossa olla yhteensopivuusongelma, jonka vuoksi sitä ei vielä tarjota käyttäjälle.

Automaattinen päivitys alkaa tietoturvasyistä todennäköisimmin ensin heillä, joilla on käytössään versio 1803 tai vanhempi. Myös automaattisen asentumisen alkamiseen voi kulua enemmän aikaa, mikäli käyttäjän laitteistoa ei mielletä täysin yhteensopivaksi päivityksen kanssa.