Uusimmat

Vistan SP1 nopeuttaa vain tietyissä tilanteissa

01.03.2008 20:23 Ville Suvanto

Windows Vistan Service Pack 1- eli SP1-päivityksestä on uutisoitu Muropaketissa tasaiseen tahtiin ja mukana on ollut myös testituloksia suorituskyvystä. Anandtech on perehtynyt aiheeseen tarkemmin ja artikkelin alussa luodaan tarkka katsaus SP1:n korjauksiin. Näihin voidaan lukea muun muassa virtuaaliosoiteavaruuden massiivinen rohmuaminen, NVIDIAn USB-ohjaimen ja yli kahden gigatavun muistimäärän kanssa syntynyt konflikti, korjaukset SLI- ja CrossFire-tekniikoille ja AMD:n Barcelona-prosessoreiden aiheuttama uudelleenkäynnistyminen Windowsin asennuksen yhteydessä.

Windows Vistan yksi suurimmista ongelmista on ollut onnettomat kirjoitus- ja lukunopeudet. Anandtech on testannut tätä ja SP1:llä tiedostojen kopioinnissa on havaittavissa parannusta varsinkin keskisuurilla tiedostoilla. Verkon yli kopioidessa ero on suurempi, useamman kymmenen prosentin luokkaa, ja ZIP-tiedoston purkaminen Explorerilla ja WinRAR:lla nopeutuu niin ikään selvästi.

Artikkeli perehdyttää lukijat myös SP1:n uusiin ominaisuuksiin, kuten EFI-tukeen (Extensible Firmware Interface), DirectX 10.1 -rajapintaan, tietoturvapuolen EPI- (Data Execution Prevention) ja KPP-ominaisuuksiin (Kernel Patch Protection), täyteen 802.11n Draft 2.0 -tukeen ja exFAT-tiedostojärjestelmään.

Loppupuolella on lisää suorituskykymittauksia verrattuna SP1:llä ja ilman. 3DMark06:ssa eroa ei ole juuri lainkaan, mutta PCMark Vantegessa eroa on SP1:n hyväksi enemmän. Photoshopissa päädytään tasatulokseen, mutta MP3- ja DivX-pakkaaminen luonnistuvat jopa hieman nopeammin ilman SP1:tä. Pelitesteissä erot ovat odotetusti hyvin pienet. Windowsin käynnistyminen nopeutuu SP1:llä viisi sekuntia ja sammuttaminen yhden sekunnin.

Anandtech, A Second Shot: Windows Vista SP1