Uusimmat

Intel julkaisi uudet vähävirtaiset Atomit

03.03.2008 11:20 Ville Suvanto

Intel on julkaissut aiemmin Silverthorne- ja Diamondville-koodinimellä tunnetut prosessorit Atom-brändinimen alla, ja samalla Menlow-koodinimellinen alusta on nimetty virallisesti Centrino Atomiksi. Aiemmin tällä viikolla julkaistut roadmapit antoivat käsittää, että Inteliltä olisi luvassa 5,5 watin Penryn- ja neljän watin Diamondville-prosessorit, mutta viralliset tiedot kumoavat nämä huhut. Virallisten tietojen mukaan Inteliltä on luvassa alimmillaan 0,6 watin x86-prosessori.

Silverthorne-koodinimellinen prosessori on kohdistettu UMPC- ja MID-markkinoille (Ultra Mobile PC & Mobile Internet Device), ja se on kehitetty puhtaalta pöydältä vähän virtaa kuluttavia laitteita varten. Prosessori valmistetaan 45 nanometrin prosessilla ja se on yksiytiminen. Kehittyneen suunnittelun avulla prosessorissa on uusia virransäästötasoja, joita ei ole aiemmin nähty Intelin mobiiliprosessoreissa, ja se tukee aggressiivista Clock Gating -teknologiaa. Intelin mukaan Silverthorne on varustettu 16-vaiheisella Dual-Issue-tekniikalla toteutetulla käskyliukuhihnalla.

Diamondville perustuu Silverthorneen, mutta se tukee SMT-teknologiaa (Simultaneous multithreading) ja tulee saatavilla yksi- ja kaksiytimellisinä versioina. Prosessorit on kohdistettu halpoihin kannettaviin tietokoneisiin, joita Intel kutsuu nimellä ”netbooks”, ja työpöytäkoneisiin, joita vastaavasti kutsutaan nimellä ”nettops”. Silverthorne-arkkitehtuuri, johon siis myös Diamondville perustuu, tukee SMT-teknologiaa, mutta ainakaan toistaiseksi Intel ei ole ilmoittanut kuin Diamondvillen tukevan sitä.

Diamondville-prosessoreiden TDP-arvot vaihtelevat yksiytimisten mallien neljästä watista kaksiytimisten kahdeksaan wattiin. Yksiytiminen Atom 230 toimii 1,6 GHz:n kellotaajuudella, 133 MHz:n (533 MHz QDR) väylätaajuudella ja on varustettu 512 kilotavun L2-välimuistilla. Silverthorne-prosessoreiden TDP-arvo vaihtelee 0,6 watista 2,5 wattiin, ja sen suorituskykyisin malli toimii 1,8 GHz:n kellotaajuudella. DailyTech-sivuston huhujen mukaan 0,6 watin versio toimii ainoastaan 500 MHz:n kellotaajuudella. Intelin mukaan Atom-prosessori on kooltaan vain 25 neliömillimetriä ja rakentuu 47 miljoonasta transistorista.

Centrino Atom -alusta tunnettiin aiemmin koodinimellä Menlow, ja siinä yhdistyvät Atom-prosessorit ja Poulsbo-koodinimellinen 945GSE-piirisarja. Muihin ominaisuuksiin voidaan lukea 802.11n-standardin mukainen langaton verkkoyhteys sekä 3G- ja WiMAX-ominaisuudet.

Nyt julkaistuihin prosessoreihin perustuvia laitteita voidaan odotella saapuvaksi tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä. Valitettavasti Intel ei kertonut Atomien hintoja, mutta tuotteita tullaan näkemään alle 100 dollarin laitteissa, ja analyytikkojen mukaan prosessoreiden valmistaminen maksaisi Intelille vain muutaman dollarin.

Intel, Lehdistötiedote

DailyTech, Thinking Small: New Intel Architecture Champions Sub 1 Watt x86

Vakuuttaako?

Katso tilanne vastaamatta