Uusimmat

AMD:n insinöörit saivat täysin vapaat kädet Zen-arkkitehtuurin suunnitteluun tyhjältä pöydältä

24.09.2015 20:00 Petrus Laine

AMD:n tuleva Zen-prosessoriarkkitehtuuri sanelee paljon yhtiön tulevaisuudesta. Onnistuessaan se voi nostaa AMD:n uuteen nousuun, epäonnistuessaan se voi johtaa esimerkiksi yhtiön pilkkomiseen osiin tai myyntiin kokonaisuudessaan. Myös Moor Insights & Strategyn ja Insight 64:n analyytikot toistavat samaa: Kaikki riippuu Zenistä.

Suzanne Plummer liittyi AMD:n riveihin 2002 yhtiön ostettua Alchemy Semiconductorin. Nyt Zenin kehitysryhmän johtoon kuuluva Plummer on kommentoinut uutta arkkitehtuuria ja sen kehitystyötä My Statesman -verkkosivustolle. Plummer on erittäin luottavainen Zeniin ja kertoo sen olevan ensimmäinen kerta todella pitkään aikaan, kun yhtiön insinööreille annettiin lupa rakentaa uusi prosessoriarkkitehtuuri täysin tyhjältä pöydältä vapain käsin. Lausunto antaa kuvan, että viimeisimmissä arkkitehtuureissa insinööreille on annettu selviä ohjeita minkätyyppistä prosessoria yhtiö haluaa, kun tällä kertaa viesti oli ”teillä on vapaat kädet ja puhdas pöytä, näyttäkää meille mihin te pystytte”.

Plummerin mukaan Zeniä kehittää erittäin suurikokoinen joukko insinöörejä ja projektin vievän vuosia; Zeniä odotetaan markkinoille vuoden 2016 aikana, luultavasti lähempänä vuoden loppua. Hän lupaa uuden arkkitehtuurin tarjoavan selvästi parempaa suorituskykyä ja pienempää tehonkulutusta verrattuna edeltävään sukupolveen, eli Bulldozer-johdannaisiin prosessoreihin.

Zen-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit ja APU-piirit on tarkoitus valmistaa GlobalFoundriesin 14 nanometrin FinFET-prosessilla. Kiinasta kantautuvien huhujen mukaan AMD olisi jo valmistautunut mahdollisiin ongelmiin prosessin kanssa työstämällä rinnalle TSMC:n 16 nanometrin FinFET+-prosessille sopivaa versiota Zenistä. Huhusta raportoinut Expreview kuitenkin painottaa, etteivät he voi olla varmoja huhun paikkansapitävyydestä.

Hexus, Zen developers were given ”total freedom,” says AMD engineer

Expreview, Such ”GF” too do not fly, AMD’s Zen architecture may become ”core” to TSMC (Google Translate)