Uusimmat

OLPC-läppäriin lisää puhtia ylikellottamalla

31.03.2008 11:24 Sampsa Kurri

100 dollarin hintainen, kehitysmaiden lapsille suunnattu, OLPC-läppäri (One Laptop per Child) on esiintynyt Muropaketin uutisotsikoissa aina silloin tällöin. Viimeisin uutinen oli Intelin eroaminen projektista, kun sen sukset menivät pahasti ristiin alkuperäisjäsenten kanssa. Intelin puhemies Chuck Mulloy sanoi tammikuussa, että yhteistyön lopettamisen takana olevan filosofiset näkemyserot OLPC:n hallituksen kanssa, vaikka molemmat osapuolet jakavatkin näkemyksen tietokoneiden tuomisesta köyhien lasten saataville.

OLPC:n kotisivuille on nyt ilmaantunut mielenkiintoiset ohjeet läppärissä käytettävän AMD Geode LX 700 -prosessorin ylikellottamiseen. Useat käyttäjät ovat valitelleet 433 MHz:n kellotaajuudella toimivan prosessorin olevan melko hidas, mutta nyt ongelmaan on löytynyt virittelyhenkinen ratkaisu, kun OLPC:n keskustelupalstalla nimimerkkiä bdleonard käyttävä jäsen on keksinyt keinon päästä käsiksi ylikellotusasetuksiin. OLPC-läppärin käynnistyessä painetaan näppäimistön ylänurkasta X:ää ja eteen avaituu firmwaren komentokehoite. Komentokehoitteeseen näppäillään muutama komento, minkä jälkeen ylikellottaminen suoritetaan kirjoittamalla heksalukuja MSR-rekisteriin (Model Specific Register).

Käyttäjät ovat raportoineet saavuttaneensa Geode LX -prosessorilla parhaimmillaan 533 – 566 MHz:n kellotaajuuden ja onnistuneet ajamaan muisteja 166 MHz:n vakiotaajuuden sijaan 233 MHz:n kellotaajuudella. Passiivisesti jäähdytetyn järjestelmän ongelmaksi saattaa korkeammilla kellotaajuuksilla muodostua ylikuumeneminen, mutta hieman yli 500 MHz:n taajuuksilla OLPC-läppärin pitäisi toimia vielä moitteetta ja odotettavissa on noin 20 % tehonlisäys.

OLPC News, Overclocking an XO Laptop Geode LX 700 CPU