Uusimmat

Pikakatsaus näytönohjainten historiaan

01.04.2008 15:12 Ville Suvanto

TG Daily on julkaissut Jon Peddie Research -tutkimusyhtiön julkaisemien tietojen pohjalta mielenkiintoisen historiapaketin näytönohjainvalmistajien määrästä eri aikakausina. Katsaus starttaa vuodesta 1975, jolloin mukaan oli vain muutama terminaali- ja työasemakäyttöön suuntautuneita valmistajia. Terminaalien osalta vuonna 1980 oltiin huipussa, jolloin valmistajia oli reilut 10, ja nykypäivään siirryttäessä valmistajien määrä on laskenut takaisin muutamaan. Työasemien osalta huippuvuosi ajoittuu vuoteen 1983, jolloin valmistajia oli yhdeksän, ja nykypäivänä määrä on laskenut muutamaan.

1980 kuvioihin astuivat mukaan PC-puolen näytönohjaimet, joiden osalta kasvu oli räjähdysmäistä varsinkin vuosina 1994-1996. Vuonna 1996 PC-näytönohjaimia toimitti, tai ainakin ilmoitti toimittavansa, jopa 70 valmistajaa, mutta heti huippunsa jälkeen valmistajien määrä syöksyi laskukierteeseen. Nykyään kuvioissa on enää kuusi valmistajaa, jotka toimittavat grafiikkapiirejä ja määrää saattaa hyvin laskea neljään vielä tämän vuoden aikana. Tuoreinta tarjontaa tarjoavat mobiiligrafiikkapiirit, jotka ilmestyivät kuvioihin vuonna 2000, ja kasvu on sen jälkeen ollut pelkkää nousujohteista ja nyt liikutaan jo 30 valmistajan tietämillä.

Artikkelin toisella sivulla listataan valmistajia, jotka ovat olleet mukana markkinoilla. Nykypäivänä mukana on enää kolme suurta tekijää, joista suurinta kasvuvauhtia edustaa NVIDIA ja tasaista osaamista Intel, mutta kolmannen suuremman tekijän eli AMD/ATIn tie on ollut jo muutaman vuoden laskusuuntainen. Kaaviossa on mukana myös muun muassa TI, ixMicro ja SGS, jotka päättivät pistää pillit pussiin ja lopettaa grafiikkapiirien parissa yrittämisen.

TG Daily, Update: 10 years of graphics hardware: They came, acquired and left

Onko valmistajia nykypäivänä liian vähän?

Katso tilanne vastaamatta