Uusimmat

NVIDIA lanseerasi nForce 780a SLI -piirisarjan

07.05.2008 12:55 Sampsa Kurri

NVIDIA on julkaissut vähin äänin uuden nForce 780a SLI -piirisarjan, joka tukee AMD:n AM2- ja AM2+-kantaisia Phenom-, Athlon 64 FX-, Athlon 64 X2- ja Athlon 64 -prosessoreita. Piirisarja koostuu oheislaitteista huolehtivasta MCP- ja PCI Express -väylät hoitavasta nForce 200 -piiristä. DDR2-muistohjain on integroitu Phenom- ja Athlon-prosessoreihin, joten muistitoiminnot eivät kuulu piirisarjan tehtäviin. Sen sijaan nForce 780a SLI:n MCP-piiriin on integroitu GeForce 8400GS:n tasoinen grafiikkapiiri, joka kykenee varaamaan käyttöönsä 512 megatavua keskusmuistia.

NForce 780a SLI -piirisarjan erikoisuus on tuki 3-Way SLI -ominaisuudelle kolmen PCI Express x16 -väylän myötä, joista kaksi tukee 2.0-standardia. Lisäksi piirisarjan perusominaisuuksiin kuuluu tuki gigabitin verkko-ohjaimelle, kuudelle SATA II-, 12 USB 2.0 -liittimelle, HD Audiolle sekä RAID 0-, 1-, 0+1- ja 5-tasoille. Saataville tulee myös edullisempi nForce 750a SLI -piirisarja, joka tukee vain kahta PCI Express x16 -väylää eikä ole ESA-yhteensopiva (Enthusiast System Architecture).

Uudet piirisarjat tukevat Hybrid SLI -ominaisuutta, joka mahdollistaa emolevyn piirisarjaan integroidun grafiikkapiirin ja erillisen GeForce-näytönohjaimen yhtäaikaisen käytön. Hybrid SLI tuo mukanaan kaksi uutta ominaisuutta, jotka ovat GeForce Boost ja HybridPower. Niiden avulla Hybrid SLI säätelee grafiikkasuorituskykyä automaattisesti tarpeen mukaan. Kun 3D-suorituskykyä ei tarvita, HybridPower-ominaisuus kytkee piirisarjaan integroidun näytönohjaimen käyttöön. Kun halutaan siirtyä 3D-tilaan, GeForce Boost kytkee ulkoisen näytönohjaimen takaisin käyttöön. Mediarikkaissa sovelluksissa emolevylle integroitu näytönohjain kykenee jopa auttamaan ulkoisia näytönohjaimia renderöinnissä.

Ulkomaalaiset sivustot ovat jo testanneet nForce 780a SLI -piirisarjaan perustuvia emolevyjä useilta eri valmistajilta perin pohjin ja vertailleet suorituskykyä AMD:n 790 FX -piirisarjaan. NForce 780a SLI:n suorituskyky tuntuu olevan kunnossa ja ominaisuudet riittävät. Hybrid SLI saa kehuja osakseen jokaisessa testissä ja moitteita tulee lähinnä piirisarjan myöhäisestä julkaisusta.

NVIDIA, Lehdistötiedote

NVIDIA, nForce 780a SLI -piirisarjan

Anandtech, NVIDIA 780a: Integrated Graphics and SLI in One

HotHardware, NVIDIA nForce 780a SLI Motherboard Round-Up, Asus, MSI

TechReport, Nvidia’s nForce 780a SLI chipset