Uusimmat

AMD aloitti kolmiytimisten Phenomien toimitukset

14.03.2008 00:23 Ville Suvanto

AMD ilmoitti torstaina aloittaneensa kolmiytimisten prosessoreiden toimitukset suurimmille tietokonevalmistajille. Phenom 8000 -tuoteperheen prosessorit saapuvat harrastelijoiden ja pienempien tietokonevalmistajien saataville myöhemmin, toistaiseksi ilmoittamattomana ajankohtana. AMD ei kuitenkaan paljastanut tarkemmin, minkä prosessorimallien toimitukset se aloitti. Aiempien huhujen perusteella kyseessä ovat todennäköisesti 2,1 ja 2,3 GHz:n kellotaajuudella toimivat Phenom 8450 ja Phenom 8650, jotka perustuvat B2-revisioniin ja ovat varustettu 1,5 megatavun L2- ja kahden megatavun L3-välimuistilla.

B2-revisio kärsii L3-välimuistin osoitemuunnospuskurin (Translation Lookaside Buffer) ongelmista, jotka AMD ilmoitti heti K10-prosessoreiden julkaisun yhteydessä. TLB-ongelmaan on ratkaisuna BIOS-päivitys tai AMD:n OverDrive-ohjelmat, jotka kytkevät tiettyjä osia prosessorin logiikasta pois päältä. Tämä vaikuttaa suorituskykyyn huonoimmissa tapauksissa jopa useilla kymmenillä prosenteilla. AMD on kuitenkin jo aloittanut B3-revisiollisten Opteron-tuoteperheen prosessoreiden toimitukset, joissa TLB-ongelma on korjattu.

Yritykset, kuten Dell ja HP, ovat ilmaisseet kiinnostuksensa AMD:n kolmiytimisiä Phenom 8000 -tuoteperheen prosessoreita kohtaan ja näihin perustuvia laitteistoja on luvassa lähitulevaisuudessa. Toistaiseksi ei ole tietoa uutuusprosessoreiden hintatasosta.

X-bit labs, AMD Begins to Ship Triple-Core Microprocessors to Personal Computer Makers