Uusimmat

NBA 2K8 (PS2, PS3, 360)

21.04.2008 16:54 Mikko Rekola

Koripallopelien kaksintaistelussa on ladattu uudet panokset lippaaseen. Electronic Arts ei onnistunut uusimmassaan, joten 2K Sportsille riittää voittoon perustoimiva lopputulos. Turha varmistelu on lähellä kostautua, sillä uudistukset jäävät vähäisiksi.

 Pelisarjassa aikaisemmin nähty tarinaan pohjautuva pelitila on jätetty pois. Entisen timantin tilalle on istutettu donkkauskisa, jossa yritetään tehdä mahdollisimman tyylikäs pussitus. Mielenkiintoista ideaa tukee haasteen vaikeus, sillä tyylikäs donkki vaatii nopeita sormia ja sekuntikellon tarkkuutta. On hämmästyttävää nähdä kuinka monella tavalla pallo on mahdollista sijoittaa rautalenkin väliin.

Muilta osin pelimuotojen kirjo on tuttu ja turvallinen. Pelaaja voi pelata yksittäisen ottelun, katukorista tai kilpailla kolmosten pussituksessa. Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin pelin uratilaan. Managerin saappaisiin astuminen on mieluisa tehtävä, sillä mekaanisesti uratila toimii erinomaisesti. Joukkuetta kehitetään kauden aikana ja roolitusta muutellaan tarpeiden vaatiessa. Harjoitteluaikataulujen luominen, pelaajakaupan seuraaminen ja joukkueen kemian yhdistäminen on haastavaa puuhaa.

Korien välistä löytyy pieniä uudistuksia. Varsinaiset kikat on jätetty pois. Taitopelaajan onkin keskityttävä vasemman tatin liikuttamiseen. Tatin avulla ammattilaiset muuttavat liikeratojaan ja muodostavat kevyitä harhautuksia. Valitettavasti kikkailun yhdistäminen liikkumisessa käytettyyn painikkeeseen on huono ratkaisu. Epäonnistunut tai väärin ajoitettu taitoliike johtaa poikkeuksetta pallon menettämiseen. Pahimmillaan kentän tähtipelaaja lähtee kokonaan kotisohvan palloilijan lapasesta.

Kaksi pistettä, eikä yhtään enempää

 Mekaanisesti pelin tempo on saanut  annoksen realismia. Hyökkääminen vaatii aivoja ja taitava pelaaja onnistuu hajottamaan puolustuslinjan muutamalla syötöllä. Vanhat perustaktiikat eivät kuitenkaan toimi, sillä tekoälyn puolustus ajaa pelaajan mahdollisimman kauas korista. Onnistuneet hyökkäykset vaativat ripauksen luovuutta ja tarkkaa ajoitusta. Nyrkkisääntönä toimii edelleen se, että ilmassa liitävä pallo on aina nopeampi kuin paikaltaan kiihdyttävä pelaaja.

Puolustuspelaamisen muutokset ovat hienovaraisempia. Turha hosuminen ei kannata, sillä vastustaja pyrkii järjestelmällisesti puhkomaan pelaajan puolustusmuodostelman ja näin pääsemään lähemmäs koria. Puolustajan voi nyt lukita liipaisimella vastustajaan, jolloin vapaata siimaa ei anneta entiseen malliin. Uudistus ei kuitenkaan helpota tarpeeksi puolustamista, vaan hyökkäyksien estäminen jää kevyeen painostukseen ja epätoivoisiin kurotuksiin kaaripalloissa.

Tekoälyn käyttäytyminen on luontevaa ja tasapainoista. Kone osaa käyttäytyä oikean pelaajan tavoin muuttaen tapaa hyökätä ja annostelen pelin tempoa. Valitettavasti luovuuden vastapainona tekoäly innostuu pussittamaan pysäyttämättömiä koreja. Erästä tiettyä laitakuviota on mahdoton estää, mikäli vastustaja tekee sen oikealla hetkellä. Pelaajan puolustuksen keskustaan kävelee yksi huippupelaaja, joka venyttää pussia sadan prosentin todennäköisyydellä pelaajan reaktioista huolimatta. Ei järin realistista tai motivoivaa rehellisen pelin kannalta.

Miesvartiointia ja vanhaa uudessa muodossa

 2K Sportsin muiden urheilupelien tavoin valikot ovat epäselvät. Tyylikkyys on nostettu käytännöllisyyden edelle. Vaikka askeettisen tyylikkäät valikot vaikuttavat moderneilta on niiden käyttäminen tuskaista. Pelaajalle ei havainnollisesta tarpeeksi selkeästi mitä jokainen painallus saa aikaan. Myös taivaalta tippuvat alavalikot sotkevat jo ennestään epäselvää logiikkaa.

Ulkoasu ei ole valikkolabyrintin tasolla vaan tarjoaa tyydyttävää nähtävää. Peliareenat ja pelaajat näyttävät hyvältä. Pelaajien liikkuminen on entistä luonnollisempaa ja jokaisen yksilön liikkuminen on sopivan persoonallista. Yksityiskohdat eivät kuitenkaan yllä yleisilmeen tasolle. Tähtipelaajien kasvot ovat elottomia ja kentän laidalla kannustava yleisö näyttää liikkuvalta massalta. Pallon liikeradat on kuitenkin toteutettu yleisöäkin huonommin. Levypallot saavat eriskummallisia kimmokkeita ja joskus huomaa tavoittelevansa lähimarketin automaatista lainattua superpalloa.

Audiovisuaalisesti paras osa-alue on äänimaailma. Viimeistely on laadukasta ja ammattitaitoista. Yleisö kannustaa pelaajia aktiivisesti ja reagoi täsmällisesti pelin kulkuun. Yleisön reaktiosta voi päätellä mitä ottelun tempossa tapahtui viimeisen hyökkäyksen seurauksena. Selostuskopissa asiat hoidetaan kokemuksella, mutta pahimmillaan kommentit ovat tylsien peliin liittymättömien höpinöiden rajamailla. Taustalla pauhaavat kappaleet parantavat kuitenkin tunnelmaa katu-uskottavuudellaan.

NBA 2K8 on perustoimiva jatko-osa. Pelattavuus on kohdallaan ja lisähaasteita löytyy erinomaisesti toteutetuista verkkoliigoista. Harmittavasti ulkomaalaisia vastaan pelattaessa verkkoviive voi nousta yli monien sietokyvyn, mutta toivottavasti asiaan saadaan pikainen päivitys. Visual Conceptsin uutukainen on edelleen koripallopelien kuningas, mutta lopulta uudistuksia olisi voinut olla mukana enemmänkin.

 

Tekijä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Sports
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-7
Pelin kotisivu: http://2ksports.com/games/nba2k8/

 

Lue lisää eDomesta

Fifa Street 3 (PS3, 360)

NBA 2K7 (PS2, PS3, Xbox, 360)

NBA Live 08 (PS2)

NBA Street Homecourt (PS3, 360)

NHL 2K8 (PS2, PS3, 360)

Pro Evolution Soccer 2008 (PC, PS2, PS3, Wii, 360)