Uusimmat

Left 4 Dead -ennakko (PC, 360)

16.05.2008 15:34 Muropaketin toimitus

Zombit, nuo ihmiskunnan ikiaikaiset viholliset. Elokuvista ja sarjakuvista tutut kalmot ovat viihtyneet tiheästi myös pelien aiheina, mutta pääasiassa vain survival horror -peleissä. Vaan mitä jos ihmisten ja korpsien välisen taistelun muuttaisi nopeatempoiseksi tiimiräiskinnäksi?

Tässä on myös tragikoomisesti nimetty Left 4 Dead pähkinänkuoressa. Kaksi täysin eri tavalla pelaavaa ihmistiimiä vastakkain, tiukkaa tunnelmaa ja pahuksen hauskaa pelattavuutta. On sitä huonommistakin aineksista hyviä pelejä tehty.

Left 4 Dead on ollut kehityksessä jo pitkään, mutta Valve on valvonut projektiaan tarkoin ja päästänyt pelitoimittajat vain säästellen käsiksi siihen. Käpistelimme peliä Lontoossa, jossa vaihdoimme myös pari sanaa pelin tuottajan kanssa.

 

Haudasta kajahtaa

Nopeasti ajateltuna ihmisten ja zombien välistä taistelua kuvaavan pelin suurin ongelma on yrittää suostutella neljä pelaajaa hitaiden, heiveröisten ja aseettomien pahisten rooliin. Vapaaehtoisista pyssymiehistä ei luulisi olevan pulaa. Left 4 Deadin tapauksessa ongelma on ratkaistu antamalla zombeille kolme hahmoluokkaa, joista jokaisella on omat erikoiskykynsä. Näiden lisäksi ihmispelaajat saavat vastaansa lukemattoman määrän pienempiä peruseliöitä.

Avain onnistuneeseen pelaamiseen löytyy tiimityöstä. Ihmisten pitää luonnollisesti vahtia toistensa selustoja ja jeesata zombi-vyöryn alle jäänyttä kaveria kun he taistelevat tietään läpi viisiosaisten tehtävien. Zombipelaajilla taas on ominaisuuksia, jotka eivät yksinään ole mahdottoman tehokkaita, mutta yhdistettynä tappavia. Eräs zombeista osaa esimerkiksi napata uhrinsa killumaan kielensä nokkaan kuin Half-Life 2:n barnacle konsanaan, jolloin toinen zombi voi joko merkitä tämän peruskalmojen ykkösmaalitauluksi tai kolmas voi hypätä iholle raatelemaan onnetonta ihmistä.

Kummankin tiimin pelaajat tietävät suunnilleen, mitä reittiä ihmiset tulevat etenemään kohti kenttien väliin ripoteltuja turvapisteitä, joten peli etenee kauhuelokuvien tyyliin huikean toiminnan ja hermoja raastavan jännityksen aalloissa. Ihmiset etenevät säikkyen omia varjojaan samalla kun zombiet hivuttautuvat kohti seuraavaa väijytyspistettään. Rytmitystä tukee Ohjaajana tunnettu ominaisuus, joka osaa säädellä pelaajien kohtaamien vihollisten ja varusteiden määrää, pitäen näin tunnelman tarpeeksi korkealla.

Potentiaalia löytyy

Testisessioiden perusteella kävi selväksi, että Valvella ei turhaan uskota Left 4 Deadin potentiaaliin. Pääsimme testaamaan peliä vain ihmispelaajien perspektiivistä, mutta tunnelmaa kyllä riitti. Peli on toiminnan aikana todella nopeatempoinen ja muistuttaa melkoisesti räiskintälegenda Counter-Strikeä. Tunnelmaa toki on aivan eri tavalla, kun voihkivat ja kiiluvasilmäiset zombit vyöryvät kohti pelaajia.

Pitää myös kerrankin mainita, että kehitystiimin hypepuheet erinomaisesta tekoälystä osoittautuivat tosiksi. Yllätys oli melkoinen kun kesken tiukan väännön muka zombi-puolta ohjanneet EA.n edustajat ilmestyivät ihmispelaajien paikkojen viereen katselemaan peliä. Eroa ihmisen ja koneen välillä oli vaikea havaita, eikä tämä johtunut ihmisten huonosta pelistä.

Jo muutaman tunnin pelaaminen riitti vakuuttamaan siitä, että Left 4 Deadissa on ainesta. Pelin viiden tehtävän valikoima tuntuu paperilla pieneltä, mutta pelin satunnaisesta luonteesta johtuen jokainen pelikerta tuntui piristävän erilaiselta ja jännittävältä. Henkilökohtaisesti en malta odottaa, että pääsen testaamaan peliä kalmojen perspektiivistä, jolloin pääsee käsiksi muun muassa pomojen kaltaisiin superhirviöihin ja täysin erilaiseen tiimipeliin.

 

Tekijä: Turtle Rock Studios / Certain Affinity (360)
Julkaisija: Valve / EA
Testattu: PC
Tulossa: PC, 360
Julkaisu: syksy 2008
Pelin kotisivu: http://www.l4d.com/

Lue lisää eDomesta

Alone in the Dark – piinapenkissä tuottajaneito Nour Pollon

Alone in the Dark langettaa New Yorkin pimeyden kouriin – katso kuvat ja video

Fable 2 osa 1 – Peter Molyneux jatkaa seikkailupelien uudistamista

Obscure II (PC, PS2, Wii)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil 5 – rasismia vai idiotismia?

Resident Evil: The Umbrella Chronicles (Wii)

Resident Evil: Tuho

Sacred2 Fallen Angel osa 2 – mukana myös moninpelattava yksinpeli

Silent Hill Origins (PSP)

Square Enix siirtää kauhuklassikon peliksi

Vino pino kuvia Resident Evil: The Umbrella Chroniclesista