Uusimmat

Euro 2008 (PS3, 360)

23.05.2008 15:32 Miikka Lehtonen

Kesän 2008 kohokohta, jalkapallon EM-turnaus, on jo ovella. Mikä olisikaan parempi tapa viettää viimeiset päivät ennen varsinaisia kisoja kuin pelaten virallista turnauspeliä?

Menneinä vuosina moiset ajatukset olisivat tuntuneet lähinnä huonoilta vitseiltä, mutta EA:lla on otettu opikseen aiempien vuosien virheistä. FIFA 08 oli hyvä futispeli, Euro 2008 on vähintään samaa tasoa.

Sama taso ei sinänsä ole suurikaan ihme, sillä rehellisesti sanottuna Euro 2008 on FIFA 08 pienillä uudistuksilla ja uusilla joukkueilla terästettynä. Pelimoottorit ovat keskenään veljekset, eikä kentällä ole odotettavissa suuria yllätyksiä tai pettymyksiä. Merkittävin pelillinen uudistus on mahdollisuus toteuttaa omia tuuletuksiaan pyörittelemällä analogitikkuja ja painelemalla nappuloita.

Tilarajoituksista johtuen pelisarjan noviisien kannattaakin tutustua FIFA 08:n arvosteluun, me keskitymme vain Euro 2008:n erityispiirteisiin, jotka löytyvät luonnollisesti pelitilojen puolelta.

Kalifiksi kalifin paikalle

Virallisesta Euro 2008 -pelistä kun on kyse, pelitilat keskittyvät luonnollisesti itse turnauksen ympärille. Pelaaja voi ottaa joko yksittäisiä matseja, lopputurnauksia tai kokonaisia karsintarupeamia millä tahansa eurooppalaisella maajoukkueella. Luonnollisesti myös Suomi on mukana, vieläpä kattavalla pelajaavalikoimalla höystettynä.

Puhtaan yksinpelin lisäksi pelistä löytyy jos jonkinlaisia moninpelitiloja. Näistä mielenkiintoisin on eräänlainen varjoturnaus, jossa pelaajat yrittävät kerätä pisteitä edustamalleen maalle. Pelin aloittaessaan jokainen valitsee minkä maan riveissä seisoo. Tämän jälkeen kaikki verkossa saavutetut voitot kartuttavat oman maan pistepottia, pelasi sitten Englannilla, Suomella tai vaikka Portugalilla. Vaikka joukkuettaan voi vaihtaa, omaa edustusmaataan ei voi, mutta tämähän ei suomalaispatriootille ole ongelma eikä mikään.

Moninpelitiloja enemmän vietin kuitenkin aikaa pelin mainion uratilan parissa. Pitkä kampanja asettaa pelaajan kilpailemaan kolmen muun pelaajan – olivat nämä sitten tekoälyn tai ihmisten ohjastamia – kanssa oman maajoukkueensa kapteenin hihanauhasta. Harjoitusmaaotteluista alkava urakka sisältää roolipelimäistä hahmonkehitystä ja erilaisia erikoishaasteita, joissa valmentaja saattaa yllättäen nakata laiturin vaikka ottelun ajaksi pelaamaan kärkeen.

FIFA 08:sta tutun Be a Pro -pelitilan tapaan pelaajat keräävät kentällä kokemusta ja pisteitä, joiden avulla lopulta ratkaistaan, kuka pääsee kapteeniksi Euro 2008 -lopputurnaukseen. On siinä kieltämättä jotain erityistä fiilistä kun vihdoin nousee keskikentältä tykittämään verkon perukoille sen ensimmäisen maajoukkuemaalinsa.

Riittävän hyvä?

Euro 2008 on siis sangen mainio futispeli. Ongelma onkin, että niin oli myös FIFA 08. Jos FIFA 08 löytyy jo hyllystä, kuten sangen monen futisfanin tapauksessa lienee, Euro 2008 tarjoaa rahoille melko vähän vastiketta. Toki laaja maajoukkuevalikoima on aina bonusta ja myös pelitilat ovat kiehtovat, varsinkin yksinpelaajan perspektiivistä, mutta silti monet saattavat syystäkin punnita tarkkaan ostopäätöksensä.

Jos kuitenkin on käynyt niin ikävästi, että FIFA 08 jäi väliin, nyt voisi viimeistään hypätä kelkkaan ja todistaa itse sitä valtaisaa kehityksen määrää, joka on nostanut EA:n futispelit monien kirjoissa vihreän kentän kuninkaiksi.

 

Tekijä: EA Canada
Julkaisija: EA Sports
Testattu: PlayStation 3, Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://suomi.ea.com/games/13559/

 

Lisää aiheesta

EA JA FIFA polkaisevat pystyyn uuden verkkofutaamiskauden

FIFA 08 (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

FIFA 08 -ennakko (PS3, 360)

Pro Evolution Soccer 2008 (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Pro Evolution Soccer kotisohvalta kolikkopelihalleihin

Fifa Street 3 (PS3, 360)

Lue lisää eDomesta

Football Manager 2008 (PC, MAC)

NHL 2K8 (PS2, PS3, 360)

Smackdown VS. Raw 2008 (PSP)

Speedball 2: Tournament (PC)

Wii Fit (Wii)

Muropaketin uusimmat