Uusimmat

WALL-E (PS2, PS3, Wii, 360)

15.10.2008 16:00 Mikko Rekola

Pixarin menestyselokuvasta tuttu yksinäinen robotti valtaa myös pelikonsolit. Pelimuotona toimii ajettava tasohyppely, joka tarjoaa pyörien ansiosta erilaisen näkökulman toimintaan. Taustalta paljastuu kuitenkin tutun kaavan mukainen lisenssirahastus, jonka parhaasta tarjonnasta vastaavat viihdyttävät välivideot.

Tarina myötäilee elokuvaa sympaattisen romuttajarobotin etsiessä seuraa ja seikkailuja. Iso maailma on ahdettu täyteen erilaisia tulevaisuudesta tuttuja tapahtumapaikkoja ja esteitä. Pelaaja ohjastaa yksinäistä peltiheikkiä putkimaisen kaupungin päästä toiseen pohtien samalla eteen ilmestyviä ongelmia. Matkan varrella kerätään myös pakollisia objekteja rattaiden öljyämiseksi.

Potentiaalistaan huolimatta peli tömähtää heti alussa maan kamaralle. Perheen nuorimmille luotu seikkailu on englanninkielinen, joka karsii pelin ääreltä kiinnostuneimmat silmäparit. Yhtään parempi ei ole tilanne sisällön osalta, sillä pyöristään huolimatta robotin ohjaaminen on tuiki tavallista tasohyppelyä. Tasot ovat klaustrofobisia sokkeloita, jotka muistuttavat ikävällä tavalla ennalta määritetystä etenemisreitistä.

Ongelmat jatkuvat sisältöpuolella, sillä tarina on vasemmalla kädellä toteutettu jäljennös elokuvasta. Mahdollisuudesta huolimatta kehittäjät ovat tehneet tylsän elokuvan toisinnon, vaikka tilaa olisi ollut vähintään lyhyelle epilogille tai sivutarinalle.

Myös tekninen toteutus on pettymys, sillä peli on vanhahtava ja kankea. Päähahmo tottelee painalluksia viiveellä, kamera vaeltelee tuonelan mailla ja kenttien reuna-alueet ovat täynnä näkymättömiä seiniä.

Roikale seinälle

Tahmea tekninen toteutus paistaa läpi myös ulkoasusta. Sahalaidat, sotkuiset värit ja nykivä animaatio eivät kuulu tälle vuosikymmenelle. Onneksi välivideot on sentään toteutettu pelikuvaa sliipatummin, joskin niissä on omia ongelmia pitkäksi venyvien latausaikojen kanssa. Graafinen ulkoasu on kuitenkin vaatimattomuudessaan toimivaa ja robotit on mallinnettu filmikankaalta löytyvien sukulaisten mukaan.

Ääninäyttely ja taustakappaleet on juonen tavoin napattu suoraan elokuvasta. Ratkaisu on tässä tapauksessa pääsääntöisesti hyvä asia. Hahmojen ääninäyttely on laadultaan hyvää. Se on myös yksinkertaistettua ja rauhallista, jota varsikin perheen nuorimmat osaavat arvostaa. Musiikkiraidat puolestaan jättävät toivomisen varaa, sillä rimputukset toistavat itseään. Etenkin päävalikon taustakappale muuttuu nopeasti hermoja raastavaksi melodiseksi söpöilyksi.

Walle on synonyymi huonolle lisenssipelille. Hyvä elokuva ja mielenkiintoinen päähahmo ovat toisarvoisia seikkoja, kun kehittäjät ovat menneet sieltä missä aita on matalin. Sisällöllisesti tarjolla on tylsää 90-luvun tasoloikkaa ja pikkupulmien ratkaisemista teknisesti vanhatavassa kokonaisuudessa. Tämä kannattaa sivuuttaa suosiolla ja tutustua vaikkapa Ratchetin&Clankin seikkailuihin.

 

Tekijä: Heavy Iron Studios
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: DS, PC, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.wallevideogame.com/

 

Lue lisää

Brothers in Arms: Hell’s Highway (PC, PS3, 360)

NHL 2K9 (PS2, PS3, Wii, 360)

Pure (PC, PS3, 360)

SingStar Boybands vs. Girlbands (PS2)

Star Wars: The Force Unleashed (PS2, PS3, Wii, 360)

Wipeout HD (PS3)

Viva Piñata: Trouble in Paradise (360)