Uusimmat

Baja: Edge of Control (PS3, 360)

13.11.2008 17:04 Mikko Rekola

Realistisia monttuajopelejä ei ole nähty konsolipuolella sitten Richard Burnsin nimikkopelin. Baja lähestyy tuttua aihetta uudesta näkökulmasta tarjoten kuoppaista menoa ja yli tunnin pituisia maratonkilpailuja. Tuoreet ideat vauhdittavat pelin pirteään laukkaan ja massasta poikkeavaan lopputulokseen.

Uutukainen vie kuljettajat offroadmekkoina tunnettuihin kohteisiin, kuten Meksikon aavikoille. Pelialueet ovat laajoja ja sisältävät voimakkaita korkeuseroja komeiden ilmalentojen takaamiseksi. Pelin nimi viittaa suosittuun Baja 1000 -tapahtumaan, joka kisataan vuosittain Meksikon eteläosissa. Ympäri maailmaa suurta suosiota nauttivasta kilpailusta on otettu mukaan useita mielenkiintoisia pelimuotoja ja kilpailuluokkia.

Pelin punaisena lankana toimii uratila, jossa lähdetään pohjalta hiekkakuoppia varten viritetyllä kuplalla. Menestys tuo mukanaan uusia kilpailuja, mahdollisuuksia ostaa menopeliin uusia osia ja siirtyä tehokkaampiin kilpailuluokkiin. Perinteiseltä tuntuvaa perusrunkoa maustetaan monipuolisilla kilpailumuodoilla, kuten ylämäkiajokilpailuilla tai jopa paremmalle puolelle venyvillä maratonajoilla. Uran loppupuolella alla hyrrää yli 800 hevosvoimaa kehittävä kilpuri.

Kilpaileminen erilaisissa luokissa on nautittavaa, mutta vaatii pitkää pinnaa. Menopelien hallittavuudessa on simulaatiopiirteitä etenkin mutkakäytöksessä. Kehittäjät ovat painottaneet kuoppien ja korkeuserojen merkitystä, jotka tulevat tutuksi kantapään kautta. Varsinkin kuoppien lukeminen vaatii malttia ja kaasun säännöstelyä suoralla. Haasteet tuovat kilpailemiseen kuitenkin kaivattua dramatiikkaa ja tiettyä Dakar-tunnelmaa.

Hetken hurmaa

Kilpaileminen ei ole helppoa, sillä tekoälyn käytös on aggressiivista ja laajat ympäristöt on täytetty esteillä. Kilpailuiden aikana tilanteet vaihtuvat nopeasti ja intensiivisyys huokuu kotisohvalle asti. Eri kilpailumuotoihin voi soveltaa toisistaan poikkeavia kilpailustrategioita. Esimerkiksi maratonkisoissa kannattaa monesti ajaa muutama sekunti huippuaikojen takana ja avata pellit vasta viimeisillä metreillä.

Audiovisuaalinen kokonaisuus ei yllä pelattavuuden tasolle. Maastot ovat laajoja ja yksityiskohtia on tuhansittain, mutta kokonaisuus on sotkuinen. Ruudunpäivitys takertelee ruuhkissa, mutta se ei onneksi häiritse pelattavuutta. Ongelmia löytyy myös vauriomallinnuksesta, joka ei toimi odotetulla tavalla. Pelimoottori laskee joidenkin iskujen osumakohdat väärin. Pahimmassa tapauksessa konepeltiin kohdistunut töytäisy muuttaa takapuskurin rusinaksi.

Pelimoottorin virheitä paikkaa erinomainen rata-arkkitehtuuri. Laajoista maastoista löytyy ympäristöille tuttuja pinnanmuotoja. Kuljettajan kannalta mielenkiintoisia paikkoja ovat kivikot tai laajat vesialueet, jotka voivat ratkaista kilpailunkulun hetkessä. Jokaisen mäen ja kukkulan takana odottaa tuntematon tienpätkä. Useamman tunnin kurvailun jälkeen paikkoja oppii tuntemaan ja uutuudenviehätys katoaa pala palalta, mutta ensimmäiset ajokerrat laajoissa maastoissa ovat kokemisen arvoisia.

Hyvä, mutta varaa parempaan

Potentiaalistaan huolimatta Baja ei onnistu kampeamaan itseään joulun pelitulvan kärkikastiin. Ongelmat vauriomallinnuksessa, ulkoasun suttuisuus ja tekoälyn vahingonhakuinen käyttäytyminen laskevat loppuvaikutelman arvoa. Tilannetta synkentävät pitkiksi venyvät latausajat ja pahaa pelaajapulaa poteva verkkomoninpeli. Kokonaisuus ajautuu ongelmien vuoksi perä edellä penkkaan.

Vaikka lapsuksista yksikään ei ole suuri, muodostavat pikkuongelmat loputtoman keskinkertaisuuden virran. Toisaalta pelissä on potentiaalia ja se tarjoaa ongelmineen päivineen jotain sellaista mihin pahimmat kilpailijat eivät pysty. Aineksia löytyisi kuitenkin huippupeliin, joten toivottavasti ongelmat korjataan ja peli saa tulevaisuudessa jatkoa.

 

Tekijä: 2XL Games
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation3, Xbox 360
Pelaajia: 1-8
Pelin kotisivu: http://www.bajagame.com/

 

Lue myös

Fable II (360)

Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Far Cry 2 (PC, PS3, 360)

Gears of War 2 (360)

LittleBigPlanet (PS3)

Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS)

Ratchet & Clank: Quest for Booty (PS3)

Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

The Sims 2: Kodin IKEA-kamasetti (PC)