Uusimmat

Shaun White Snowboarding (PS3, 360)

20.01.2009 16:25 Mikko Rekola

Talviurheilupelien lama on jatkunut useamman vuoden ajan. Nimikkeitä on julkaistu konsoleille niukalti ja niiden laatu on jättänyt toivomisen varaa. Ubisoft on kuitenkin päättänyt näyttää sekundapeleille taivaan merkit ja rakentanut suuren budjetin lumilautailupelin. Lopputulos on näyttävä lumirellestys, joka kuitenkin kompuroi omaan päämäärättömyytensä.

Paperilla ammattilaislaskijan nimellä ratsastava peli näyttää vaikuttavalta. Tarjolla on neljä laajaa vuorta, mahdollisuus muokata omaa lautailijaa ja suorittaa lukuisia tehtäviä rinteiden varrella. Yksittäisten tehtävien ohella pelaaja seuraa löyhää tarinanpoikasta, jossa itse olympiavoittaja White näyttää kuinka hankea kynnetään tarpeeksi pehmeästi.

Pelaaja paiskataan aluksi rinteen huipulle ilman erityisiä aloitusneuvoja. Laskemisen perusteet käydään läpi yrityksen ja erehdyksen kautta. Tuntuman löytäminen vaatii aikaa, sillä kontrollit eivät ole aloittelijaystävälliset. Laudan kontrollointi on tunnotonta ja temppuilu hoidetaan pääosin oikean analogitatin avulla. Laskeminen alkaa sujua hetken harjoittelun jälkeen, mutta temppujen tekeminen on tuskaisaa.

Ensivaikutelman perusteella kehittäjät ovat yrittäneet mallintaa simulaatiota, mutta tarinan edetessä pelin henki muuttuu. Menestyessään pelaajaa saa supervoimia, joiden avulla aluksi mahdottomilta tuntuneet temput sujuvat vaivatta. Samalla sisällöstä katoaa alussa vilahtanut järjen hiven. Kummallinen muutos sisällön perusluonteeseen hämmentää pelaajaa, sillä lopputulos on realismin ja fantasian välillä lautaileva lumipallo.

Vuorissa on potentiaalia

Laskemisen teknisistä ongelmista ei ole tietoakaan rinteissä, sillä ne ovat erinomaisia. Tarjolla on neljä suurta vuorta täynnä vaihtoehtoisia rinteitä ja ympäristöjä. Jokainen vuori näyttää omaperäiseltä ja yksityiskohtia on paljon. Valitettavasti joissain kohdissa on unohdettu graafisten yksityiskohtien viimeisteleminen, joka heikentää ulkoasun viimeisteltyä kuvaa. Ongelmia tulee myös läpinäkyvien seinien ja esteiden kanssa, jotka yltyvät häiritseviksi etenkin puiden välistä laskettaessa.

Pelin parhaat hetket koetaan puuterilumien peittämillä merkkaamattomilla rinteillä, joissa lumivyöryriski nostattaa adrenaliinin kattoon. Harmittavasti tehtäviä on ripoteltu vain muutamia pelattavuuden kannalta nautinnollisiin paikkoihin, kun suurin osa kilpailuista ja tavoitteista sijaitsee ihmisten rakentamien hyppyreiden ja tankojen ympärillä. Vaikka tehtävien sijoittelu rinteille kaipaa pieniä muutoksia ovat ne sisällöltään mielenkiintoisia. Niissä yhdistellään hulluutta ja luontaista kokeilunhalua monipuolisiin muotoihin.

Postikorttimaisemissa suoritettavien tehtävien ohella myös ääniraita on onnistunut ja sopii pelin teemaan. Pelaajia hemmotellaan muun muassa Audioslaven, Bob Dylanin ja MGMT:n kappaleilla. Erityismaininnan ansaitsee kappalevalikoiman monipuolisuus, sillä mukana kuullaan useita mielenkiintoisia pikkubändejä. Tarinan varrella kuultava ääninäyttely ei yllä ihan musiikkivalintojen tasolle, mutta hoitaa osansa kunnialla.

Päämäärättömäksi muuttuva ongelmatapaus

Shaun Whiten nimikkopeli tarjoaa laajasti sisältöä, sillä jokaisella vuorella on kasoittain tehtäviä ja kilpailuja. Toimintaan monipuolisuutta tuo mahdollisuus laskea verkossa kavereiden kanssa, jolloin tutut naamat ilmestyvät samaan rinteeseen temppuilemaan. Valitettavasti ongelmia tarjoilee paikoitellen voimakkaaksi yltyvä verkkoviive, joka hankaloittaa pahimmillaan koko ryhmän yhteistoimintaa.

Teknisistä ongelmista huolimatta peli on parhaimmillaan juuri kavereiden kanssa, kun rinteitä voi tutkia rauhassa isommalla porukalla ja laskemisesta muodostuu suorittamisen sijasta rennompaa laatuviihdettä. Hauskuus moninpelissä ei kuitenkaan korvaa heikkoa teknistä toteutusta ja pelin kehittäjien päämäärättömyyttä eri ideoiden välillä. Myös temppusysteemi kaipaisi muutoksia paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Shaun White Snowboarding on kokonaisuutena keskinkertainen lumilautapeli, joka ei onnistu lunastamaan sille kohdistettuja odotuksia. Potentiaalia ja sisältöä löytyy  useampaan peliin, mutta järkevän päämäärän puuttuminen johtaa heikoille jäille. Tekniset ongelmat on vielä korjattavissa, mutta identiteettikriisi vaatii Ubisoftilta tukun pitkiä työpäiviä ennen selkeämmän jatko-osan kehittämistä.

 

Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Xbox 360
Pelaajia: 1-16
Pelin kotisivu: http://shaunwhitegame.uk.ubi.com/
Mikko Rekola

 

Lue myös

Disaster: Day of Crisis (Wii)

Euro Truck Simulator (PC)

Family Ski (Wii)

FIFA 09 (PS3, Xbox 360)

Lock’s Quest (DS)

Pro Evolution Soccer 2009 (PS3, Xbox 360)

Sega Superstars Tennis (DS)

Tiger Woods PGA Tour 09 (PS3, 360)