Uusimmat

The Stalin Subway (PC)

10.03.2009 15:10 Juho Anttila

Toverit! On vuosi 1952 ja rakastettu johtajamme, Isä Aurinkoinen on uhattuna. Paha länsimaiden hapattama vallanhimoinen salaliitto aikoo räjäyttää atomipommin kansakuntamme rakentajan henkilökohtaisessa bunkkerissa. Sellainen ei käy, Josif Stalin on pelastettava. Noh, onhan tuossa uhattuna toki muutama miljoona siviiliäkin.

Korruptoituneen läntisen peliteollisuuden näkemys näinkin arasta aiheesta sisältäisi todennäköisesti kommunistizombeja, kyborgeja ja laserpyssyjä. Mutta njet, tovarits, asiaan on suhtauduttava sen vaatimalla vakavuudella. The Stalin Subway on millintarkasti suunniteltu ja rakkaudella sorvattu historiallinen simulaatio, jolle on varmasti paikka varattuna Kansantalouden saavutusten näyttelyssä. Kalpene, kapitalistinen peliteollisuus, niin kuin Mersun kaltaiset länsiautotkin kalpenevat Ladan rinnalla!

 

Pelastakaa Puolue!

Tarkkaan varjeltu sotasalaisuus, jonka voi paljastaa vasta nyt vuosia Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen on se, että Moskovan alta löytyy myös toinen, salainen metroverkosto. Tätä Stalinin metroksi kutsuttua rataa käytettiin KGB:n valvontaoperaatioiden apuna. Kun sankarimme, koppalakkipäinen KGB-upseeri, saa vihiä luihusta murhajuonesta, vie ainoa tarpeeksi nopea tie Stalinin bunkkeriin näiden tunnelien lävitse.

Neuvostoliitossa kaikki oli suurta. Kapitalistiräiskeiden surkeat tunnelit saavat vaipua häpeään, Stalinin metrossa tuubia riittää vaikka kolmen normipelin tarpeiksi. Eikä siinä kaikki, ulkoilmaa pääsee haistelemaan jopa kahden fotorealistisen aitojen Moskovan paikkojen mukaan mallinnetun kentän muodossa.

Viimeisenä niittinä riistäjäsikojen tuottamien puolielämien ja velvollisuuden kutsujen mätänevään arkkuun The Stalin Subway lataa pöytään ei viisi, ei kymmenen vaan peräti viisitoista millintarkasti aikakauden aitojen aseiden mukaan mallinnettua torrakkoa.

Äiti Venäjä on kuuluisa ylivertaisista kirjailijoistaan. Dostojevskin ja Tolstoin teokset saavat rinnalleen uuden klassikon, kun The Stalin Subwayn dramaattinen juoni avautuu pelaajan silmien edessä. Kujanjuoksu kelloa vastaan, romanssi, petos ja vielä toinen romanssi herää eloon sydäntä riipivien näyttelijäsuoritusten siivittämänä ja kuin sokerina pohjalla itse rakastettu johtaja Stalin kunnioittaa loisteellaan välivideoita. Vodkapullo auki, koppalakki päähän ja Suuri ja mahtava stereoihin, toverit. Nyt tehdään historiaa.

Outolintu

Vakavoidutaanpa lopuksi. Venäjältä tulee nykyään paljon hyviä, jopa loistavia tietokonepelejä. The Stalin Subway ei kuulu siihen joukkoon. Vuonna 2005 julkaistu peli olisi aivan hyvin voinut ilmestyä vuosituhannen vaihteessa ja se olisi silti näyttänyt vanhentuneelta. Kentät koostuvat loputtomista toisiaan toistavista metroasemista ja sokkeloisista toimistokomplekseista. Täysin käsittämätön juonenkuljetus kruunaa karmean kokonaisuuden. Pelin idea hymyilyttää, itse pelaaminen ei. Kyseessä on vain huonosti käsikirjoitettu tappavan tylsä tusinafps, joka hukkaa ideansa potentiaalin täydellisesti. Joku tätäkin on silti ostanut, sillä jatko-osa Stalin Subway: Red Veil ilmestyi vuonna 2006.

The Stalin Subway herättää aihevalinnallaan outoa kiinnostusta. Voitaisiinko länsimaissa julkaista esimerkiksi vakavalla mielellä toteutettu peli, jossa suojeltaisiin Hitleriä salamurhayritykseltä? Niinpä. Stalinin metron alkuasetelma tarjoaisi loistavan kehyksen kieli poskessa väännetylle camp-ilotulitukselle, mutta ei. Länsimaisesta näkökulmasta ryppyotsaisen vakava lähestymistapa hämmentää, mutta tarjoaa samalla mielenkiintoisen ikkunan venäläiseen sielunmaisemaan. Tällaistakin sitä tehdään, oikeasti. Mutta älkää hyvät ihmiset silti käyttäkö arvokasta aikaanne tähän kalkkunaan. Se on pelitestaajien työtä.

The Stalin Subway nostettiin testipenkille vanhojen pelien laarista pelin huikean nimen tarjoaman lupauksen takia. Miten näin muhevasti nimetty teos on saattanut mennä aiemmin ohi silmiemme?

Peli on julkaistu aivan äsken digitaaliostoksena/latauksena GamersGate-pelikaupassa. Tämän ajattoman neuvostoklassikon saa omakseen mitättömällä 14,99 eurolla.

 

Tekijä: Buka Entertainment
Julkaisija: Orion Games / Paradox Interactive
Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows 98/SE/ME/2000/XP, Intel Pentium 4 2 Ghz tai AMD Athlon 2000+, 256 Mt muistia, GeForceFx4200 / Radeon 9600 näytönohjain, DirectX 9-yhteensopiva äänikortti, 4 Gt kovalevytilaa, DirectX 9.0c
Pelaajia: 1, n:n pelaajan moninpeli
Pelin kotisivu: The Stalin Subway
Juho Anttila

 

Lue myös

Burnout Paradise: The Ultimate Box (PC, PS3, 360)

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena -ennakko (PC, PS3, 360)

Flower (PS3)

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (360)

Guild Wars: The Complete Collection (PC)

Halo Wars (360)

Silent Hill: Homecoming (PC, PS3, 360)

Warhammer 40K: Dawn of War II (PC)