Uusimmat

Battlefield 1943 (PC, PS3, 360)

17.07.2009 13:05 Simon Elo

Vuonna 2002 ruotsalainen Digital Illusions julkaisi toiseen maailmansotaan sijoittuvan Battlefield 1942:n, joka sai kiitosta ympäri maailmaa. Menestys vaikutti todennäköisesti ratkaisevasti siihen, että julkaisijajätti Electronic Arts osti firman. Sen jälkeen Battlefield-sarjan räiskinnöistä onkin nautittu monessa muodossa.

Uusimman Battlefieldin kohdalla ruotsalaiset yllättävät. Sarjan nimellinen jatko-osa Battlefield 1943 on nimittäin saatavilla vain digitaalisena latauksena konsoleiden ja tietokoneen nettikaupan kautta Battlefield Heroesin tapaan. Pienestä koosta huolimatta peli on täynnä hurjia tilanteita ja yllätyksiä.

Uusilla kujeilla

Battlefield 1943 on suunnattu suuren luokan moninpelien ystäville. Näyttämönä ovat tyynen valtameren saaret, joiden herruudesta amerikkalaiset ja japanilaiset taistelivat. Tutoriaalia lukuun ottamatta 1943 ei sisällä lainkaan yksinpeliä, vaan keskittyy 24 pelaajan nettitaisteluihin. Pelaamaan voi mennä myös oman neljän hengen joukkueensa kanssa tai järjestää yksityisen matsin.

Yksinkertaistetusti Battlefield 1943 on virtaviivaistettu ja modernisoitu Battlefield 1942. Mikä parasta, taika on yhä tallella. Koskaan ei voi arvata ennalta millaisia tapahtumia seuraava taistelu sisältää. Erän kohokohta saattaa olla yhtä lailla epätoivoinen laukaus naamalle täräyttävää jeeppiä kohti tai lentokoneen tiputtaminen ilmatorjuntatykillä. Arvaamattomuus ja otteluiden monimuotoisuus tekee Battlefieldistä niin addiktoivan ja menestyksekkään reseptin.

Battlefield 1942:ssa oli suhteellisen turvassa, jos malttoi pysyä neljän seinän sisällä. Ei enää. Tuhoutuvat ympäristöt takaavat sen, että tankki voi pamauttaa jalkaväen suojan taivaan tuuliin. Taistelun edetessä on pakko muuttaa taktiikkaansa.

Keskiössä ovat hahmoluokat. Lääkintämies on poistettu, joten jäljellä ovat kiväärimies, konekiväärimies ja tiedustelija. Määrä voi tuntua rajalliselta, mutta rönsyjen poistaminen on tehnyt 1943:sta kaikkein aloittelijaystävällisimmän Battlefieldin. Kummalta tuntuu vain, että pelissä voi mennä kyykkyyn mutta ei makuulle.

Kaikilla on ykkösaseensa lisäksi valinnainen ase, joka kiväärimiehellä on kiväärikranaatinheitin, konekiväärimiehellä panssaritorjuntakivääri ja tiedustelijalla räjähteet. Näin myös yhteistyötä tekevä jalkaväki kykenee kukistamaan muutoin ylivoimaisen panssarivaunun.

Saarelta toiselle

Pelissä on neljä tyynelle valtamerelle sijoittuvaa karttaa: Wake Island, Iwo Jima ja Guadalcanal. Neljäs kartta, Coral Sea, avautuu pelaajille, kun nämä ovat keränneet kollektiivisesti riittävästi nettitappoja. Neljällä kartalla pärjää, mutta toivottavasti lisää on luvassa myöhemmin.

Kartat ovat laajoja ja niiden päästä päähän kulkeminen vie useita minuutteja. Viisas pelaaja käyttää ajoneuvoja, joita on ripoteltu ympäri karttaa. Jeepillä pääsee lujaa, mutta tankki on tehokas tappaja. Lentokone on vaikea ohjattava, mutta osaavissa käsissä myös vaikea pysäytettävä.

1943:n ulkoasu on ladattavaksi peliksi todella upea. Vesi näyttää aidolta, lentotukialuksen märkä kansi kiiltää auringossa, puut huojuvat ja piirtoetäisyys on erinomainen. Lentokoneet koiratappelevat taivaalla samaan aikaan kun maassa käydään kiivasta sotaa asemapaikoista. Jokaisen iskun myös kuulee, sillä äänimaailma on erityisesti kotiteatterilaitteistolla mukavan tuju.

Battlefield 1943 on moninpelien ystäville pakkohankinta. Normipeliä vähäisemmästä sisällöstään huolimatta se tarjoaa niin paljon hurjia tilanteita ja yllätyksiä, että pelaaminen on herkullisen koukuttavaa hupia. Se on Battlefieldiä puhtaimmillaan.

Lue myös: Battlefield 1943 pintaa syvemmältä – haastattelussa Digital Illusions

 

Tekijä: Digital Illusions CE
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360,
Tulossa: PC, syyskuu 2009
Pelaajia: 2-24
Pelin kotisivu: http://www.battlefield1943.com
Simon Elo

 

 

Lisää aiheesta

Battlefield 1943 pintaa syvemmältä – haastattelussa Digital Illusions

Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII (PC)

Battlefield 2 (pc)

Battlefield 2: Modern Combat (360)

Battlefield 2: Modern Combat (PS2, Xbox)

Battlefield 2142 (PC)

Battlefield Vietnam (PC)

Battlefield Vietnam -haastattelu

Battlefield: Bad Company (360, PS3)

Battlefield: Bad Company osa 1 – hiekkalaatikkosota siirtyy isoille konsoleille

Lue myös

Demigod (PC)

Dynasty Warriors: Gundam 2 (PS2, PS3, 360)

Overlord 2 (PC, PS3, 360)

Punch-Out!! (Wii)

Red Faction: Guerrilla (PS3, 360)

Trine (PC, PS3, 360)