Uusimmat

VIA julkaisi Nano-prosessorit

29.05.2008 12:11 Ville Suvanto

VIA on julkaissut uuteen Isaiah-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit, jotka sijoittuvat Nano-tuoteperheeseen. Yrityksen omien hehkutusten mukaan Nano-prosessorit tarjoavat jopa nelinkertaisen suorituskyvyn samalla tehonkulutuksella aiempiin prosessoreihin verrattuna. Prosessorit ovat myös pinniyhteensopivia C7-prosessoreiden kanssa, minkä ansiosta siirtyminen uusiin Nano-prosessoreihin voidaan toteuttaa nopealla aikataululla. Nano on VIAn ensimmäinen virallisesti kuluttajaluokan työpöytäkäyttöön suunnattu 64-bittinen prosessori, mutta Intelin ja AMD:n suorituskykyisimpien prosessoreiden kanssa siitä ei ole kilpailijaksi, ja pääasiallisesti se kilpailee Intelin Atom-prosessoreiden kanssa.

Nano-prosessorit valmistetaan Fujitsun 65 nanometrin prosessilla ja kokoa nanoBGA2-pakkauksella on ainoastaan 441 neliömillimetriä (21 mm x 21 mm). Itse prosessoriytimellä on kokoa 63,3 neliömillimetriä (7,650 mm x 8,275 mm). Kussakin prosessorissa on yhden megatavun L2-välimuisti ja VIA V4 -väylä toimii 800 MHz:n kellotaajuudella. Prosessorin kellotaajuudet vaihtelevat 1,0 GHz:stä 1,8 GHz:iin. Tehonkulutuksen osalta TDP-arvo vaihtelee viiden ja 25 watin välillä ja lepotilassa suurin osa julkaistuista prosessoreista kuluttaa vain 100 milliwattia tehoa ja tehosyöpöin mallikin ainoastaan 500 milliwattia.

VIA Nano -prosessoreiden hinnoista ei valitettavasti ole tietoa, mutta lehdistötiedote mainitsee, että prosessoreiden toimitukset on jo aloitettu laitevalmistajille. Valmiita laitteita voidaan odottaa saapuvaksi markkinoille tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

VIA, Lehdistötiedote