Uusimmat

Sensible Soccer 2006 –ennakko (PS2, pc, Xbox)

19.05.2006 14:00 Jukka O. Kauppinen

Sensible Soccer voi olla monille tyystin uusi nimike jalkapallopelien maailmassa. Toisille se on kaunis muisto pelihistoriasta. Vuonna 1992 ilmestynyt ensimmäinen Sensible Soccer oli näet yksi niistä peleistä, jotka jäivät aikanaan kirkkaimmin pelaajiensa mieliin. Se oli aikansa parhaita futispelejä, ja sarjaa julkaistiin kuuden vuoden aikana kaikkiaan seitsemän version tai lisälevyn verran.

Mutta vuonna 1997 sarjan julkaisu tyrehtyi, ei kuitenkaan pelin itsensä takia vaan yrityskaupat siirsivät sen arkistojen hyllyille. Sensiblejen oikeudet ostanut Codemasters kuitenkin huiski pölyt Sensifutisten päältä ja kutsui niiden alkuperäisen luojan, brittiläisen peliguru Jon Haren, tekemään sille temppunsa.

Tulos maistuu todella kivalle. Uusi Sensible Soccer ei ole mikään yksinkertainen vanhan pelin modernisointi, vaan se on tehty huolellisesti tähän päivään sopivaksi. Nopea ja hauska pelimekaniikka on yhä tallella, ja niiden päälle on luotu aivan omanlainen graafinen tyyli.

Sensible Soccerista haistaa erityisesti yhden tietyn periaatteen. Sitä ei ole tehty tämän päivän raskassarjalaisten kilpailijaksi, vaan vaihtoehdoksi.

Sensible Soccer onkin oikeastaan aito alternative-futispeli.

Sen pelimekaniikka ja toteutus eroaa FIFA-peleistä ja Pro Evolution Soccereista merkittävästi. Siinä missä mainitut raskassarjalaiset alkavat sivustakatsojan silmissä muistuttaa enemmänkin kombokikkailuihin perustuvaa temppupeliä, anteeksi vain, niin Sensifutis pudottaa harteiltaan liiat realismin ja monimutkaisuuden taakat. Tulos on yhä aito jalkapallopeli, mutta nopea ja hauska sellainen. Peli jonka parissa viihtyy, vaikka aito jalkapallo ei kiinnostakaan.

Tämä on tavoitettu yksinkertaisilla keinoilla. Kuvakulma on nostettu ylemmäs niin, että pelikentästä näkyy kerrallaan enemmän. Pelimekanismeissa on keskitytty tärkeimpään. Pelaajalla on käytössään vain muutama nappi, muutama perustoiminto. Niistä saa kuitenkin irti monenlaisia kikkoja ja potkuja, kunhan vähän harjoittelee. Peli on myös nopeaa, jolloin turha viivyttely ja liika taktikointi jää pois.

Näiden yhdistelmästä syntyy hauska ja toiminnantäiteinen jalkapallo-ottelu. Kuolleita hetkiä ei ole ja tapahtumien vauhdikas tempo pitää pelaajat lumossaan.

Todellista vauhtipalloilua

Aiempiin Senseihin verrattuna uusversiota on hieman mainstreamattu, mutta ei liikaa. Mekaniikassa on säilytetty hyvin sekä vanhaa että tuotu uutta. Nopeudesta huolimatta kyse on yhä ennen kaikkea taitopelistä. Sarjan vanhemmissa osissa oli tyystin ikioma logiikkansa futikseen, mitä on tässä hieman kevennetty, mutta eroa muihin futiksiin on yhä kuin päivällä ja yöllä.

Pelin ehkä näkyvin piirre on se, että pallo on kuin liimattu aktiivisen pelaajan jalkaan. Pallo pysyy mukana tiukoissakin käännöksissä ja harhautuksia voi yrittää liukuhihnalla. Erilaisia temppuja on yllättävän paljon suhteutettuna pelin kontrollien määrään. Nappeja ei näet ole kuin muutama kappale. Yksi syöttöön, toinen lämäisyyn, yksi pikakipitykseen. Silti kikkailu onnistuu ihmeen hyvin. Esimerkiksi potkuissa pallon lentorataan vaikutetaan potkaisun aikana ja pallon lentäessä sauvojen veivauksella, jolloin palloon saa kierteitä ja kaartoja jos jonkinlaisia. Pelaaminen onkin erittäin helppoa ja vaivatonta, silti jännittävää.

Ehkä eniten pelaamisen taitopohjaisuudesta kertoo se, että kaksi ihmispelaajaa vääntää helposti toisensa tasapeliin, jopa 0-0 –tulokseen.

FIFA-peleihin ja Pro Evolutioneihin verrattuna Sensible Soccer tuntuu kuin uusien raikkaiden tuulten tuulahdukselta. Peli on yhtaikaa nopeatempoista, hauskaa pallottelua sekä tarkkaa taitopelaamista. Esimerkiksi pallon syöttäminen on tarkkaa hommaa, sillä potku lähtee just sinne minne hahmon suuntaa osoittava nuoli osoittaa. Homermaiset DOUH-huudot ovatkin yksi osa pelin äänimaailmaa, kun pelaaja huomaa syöttäneensä pallon kätevästi vastustajan jalkoihin.

Pelissä on koko joukko erilaisia pelimoodeja, ja pelaaminen onnistuu usean pelaajan kera myös saman joukkueen puolella. Luvassa on siis paitsi nautinnollinen yksinpelielämys, myös mahtavia pelisessioita kaverien kera.

Graafinen tyyli on muuten vinkeän omintakeinen, kuten kuvistakin näkee. Toimii ja näyttää hauskalle.

Mikä parasta, Sensible Soccerin fiilis ja meininki ovat niin hyvät, että ennakkoversiokin vei muassaan kavereita, joita futispelit eivät normaalisti kiinnosta. Se on siis paitsi hyvä jalkapallopeli, myös hyvä peli, johon tarttuakseen ei tarvitse olla alan asiantuntija.

Tekijä: Kuju Entertainment
Julkaisija: Codemasters
Testattu: Xbox
Saatavilla: PlayStation 2, pc, Xbox
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: codemasters.com/sensiblesoccer