Uusimmat

Formula One 05 (PS2)

24.08.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Sonyn omaa tuotantoa oleva Formula One -sarja on kulkenut pitkän matkan, eikä loppua ole näkyvissä. Tämän vuoden kehitysversio on nopeasti katsottuna hyvin samanlainen kuin edellisvuosien jatko-osat, mutta muutamien parannusten ja uudistuneen verkkopelin ansiosta kiinnostus pelisarjaa kohtaan pysyy yhä korkealla.

Formula One 05 sisältää täyden lisenssin ansiosta kaikki kuluvan kauden kuljettajat, tallit ja radat. Ainoana virallisena formulapelinä sen markkinat ovat Euroopassa suuret, ja siksi pelisuunnittelussa ei ymmärrettävästi oteta mitään riskejä. Satunnaisten pelaajien mukaan saamiseksi pelin aloittamiskynnystä on edelleen laskettu lisäämällä erilaisia ajoapuja. Helpoimmalla tasolla pelaajan tehtäväksi jää ainoastaan kaasun pitäminen pohjassa, sillä jarruttaminen, ohjaus ja vaihteiden vaihtaminen tapahtuvat automaattisesti. Taitojen kehittyessä vaikeustasoa voi kätevästi nostaa kytkemällä apuja pois, ja pelin oppimiskäyrä onkin mitoitettu juuri sopivaksi.

Nopeita autoja ja kauniita pikselipimuja

Formula One 05 sisältää kaikki tutut kilpailumuodot, aina lyhyestä arcadekilpailusta yksittäisiin Grand Prix -kilpailuviikonloppuihin. Monipuolinen uratila on kokenut joitakin uudistuksia ja on samalla aikaisempaa pitkäikäisempi. Pelaaja aloittaa vaatimattomilla testikuljettajan tehtävillä, ja hyvillä ajosuorituksilla pääsee kohti parempia tallisopimuksia ja osakilpailuvoittoja. Varikkokäynnistä on tehty oma minipelinsä, ja renkaiden toimivuus sekä valittu bensamäärä vaikuttavat myös lopputulokseen.

Ajomallinnus toimii, mutta täydellinen se ei ole. Käsiohjaimella ajettaessa ohjaus ei ole yhtä kiikkerä kuin aikaisemmin, mutta spinnaukset tapahtuvat edelleen turhan arvaamattomasti. Rattiohjaimille on laaja tuki: Logitechin ja MadCatzin tuotteille löytyvät omat asetuksensa. Edellisosia riivanneet yliaggressiiviset konekuljettajat ovat onneksi historiaa, turhauttavia peräänajoja ei ilmene juuri lainkaan.

Ulkoisesti Formula One 05 on hyvän näköinen, vaikka joitakin yksityiskohtia on selkeästi karsittu. Visiiriin lentävä lika on jäänyt pois, eikä heijastustehosteilla enää mässäillä. Vauhdintunne on kuitenkin parempi, ja ajamisesta on tehty entistä hektisempää toimintaa. Ohjaamonäkymässä kädet vispaavat ja keskipakoisvoimat tärisyttävät kuljettajaa luoden entistä paremman ”siellä olemisen” tunteen. Moottoriäänet mylvivät korkealta ja kovaa, ja Oskari Saaren selostus on toteutettu myös aikaisempaa huolellisemmin.

Formula One 05 on sarjan aikaisempia pelejä hiotumpi kokonaisuus, ja se onnistuu mallintamaan erinomaisesti myös ajamisen ympärillä tapahtuvat asiat. Lähtöruudukossa pyörivien kauniiden tyttöjen lisäksi samppanja roiskuu ja salamavalot välkkyvät. Mikäli peli jäi viime vuonna hankkimatta, nyt on hyvä syy mennä pelikauppaan ja korjata
tilanne.

tekijä: SCEE Studio Liverpool
julkaisija: SCEE
testattu: PlayStation 2
saatavilla: PlayStation 2
pelaajia: 1- 2, 2-10 (verkossa)
pelin kotisivu: www.playstation-f1.com